1. Vilken slags dörr ska du välja?
Det är smart att välja en dörr som passar till förrådets användning. Har du t ex stora saker som gräsklippare, cyklar eller trädgårdsmöbler i förrådet, går det lätt att ta ut och in dem om du väljer en skjutdörr eller dubbeldörrar. Vill du ha mycket dagsljus, kan du välja en dörr med ett fönster i. Tänk också på om dörren ska gå att låsa och om ett hänglås kanske räcker.
2. Är det nödvändigt att isolera förrådet?
Om du planerar att förvara t ex färg och batteridrivna verktyg i ditt förråd bör du isolera det, eftersom inget av det tål minusgrader. Ska du däremot “bara” ha trädgårdsredskap (utan batteri), gräsklippare eller kanske cyklar, är det inte nödvändigt att isolera förrådet.
3. Håll skadedjur ute
Har du saker i ditt förråd som inte ska ätas upp av möss, bör du säkra det så att möss och andra skadedjur inte kan komma in. Du kan säkra förrådet genom att t ex sätta finmaskigt nät nederst på förrådet längs marken eller mellan golvreglarna i ett isolerat förråd, så att det tätas.
4. Få koll på reglerna
Innan du börjar bygga bör du ha koll på reglerna för små byggnader.
För byggnad som är högst 30 kvm stor, attefallshus, ska du göra bygganmälan men behöver inte söka bygglov. För byggnad som är högst 15 kvm stor, friggebod, behöver du inte göra bygganmälan. Attefallshus får vara högst 4,0 meter högt, friggebod högst 3,0 meter. Byggnaderna får placeras högst 4,5 meter från tomtgräns. Regler finns även kring hur många byggnader du får uppföra, vad de får användas till, strandnära läge etc. Fråga kommunen vad som gäller.
5. Var ska förrådet placeras?
Fundera på var det är bäst att placera ditt förråd. Ska det främst vara till cyklar som används dagligen, är det praktiskt med en placering nära infarten till din tomt. Ska du använda det till t ex trädgårdsredskap och gräsklippare, är det praktiskt med en placering nära trädgården. Har du en tråkig hörna som du inte använder till något, kan du bygga där.
6. Hur mycket ljus behöver du?
Fundera på hur mycket ljus du behöver. Det kan vara så att du klarar dig bra med dagsljus från ett fönster som byggs in i träkonstruktionen. Ett alternativ kan vara att sätta in en dörr med fönster. Ska förrådet användas som verkstad, krävs det elektriskt ljus, och då behöver du anlita en elektriker som kan dra el. Om du inte nöjer dig med en arbetslampa och en förlängningssladd.
7. Vilken slags tak ska du välja?
Det finns många alternativ när det gäller takmaterial. Ett plåttak är tåligt och lätt att lägga, men släpper inte in något ljus. Genomskinliga skivor har fördelen att de ger naturligt ljus i förrådet. Korrugerad plast är också lätt att lägga, men de skivorna är inte lika starka och hållbara som plåt.
Du kan också lägga plywoodskivor eller råspont på taket och klä det med takpapp på rulle eller shingels.
Sätt dig in i vilka krav som gäller för lutningen på det tak som du väljer, så att den underliggande konstruktionen kan anpassas därefter.
8. Vilket material på fasaden?
Du måste bestämma hur mycket tid du är beredd att lägga på att underhålla ditt förråd. Väljer du en träpanel, ska den målas regelbundet för att hålla så länge som möjligt‚ om du inte väljer ett väldigt tåligt träslag som t ex lärk. Har du inte tid och lust att lägga tid på att måla, kan du välja ett underhållsfritt material som t ex komposit.
9. Glöm inte avstyvning
För att förrådet ska stå kvar – även efter en storm – är det viktigt att träkonstruktionen förstärks. Det kan du göra t ex genom att sätta snedsträvor mellan de reglarna eller montera vinddragband av rostfritt stål diagonalt mellan reglarna.
10. Hur ska förrådet vara förankrat i marken?
Det finns flera sätt som du kan förankra ditt förråd på. Enklast är att gräva ner tryckimpregnerade stolpar direkt i marken. Du kan undvika direkt markkontakt genom betongplintar eller att sätta stolparna i stolpskor som gjuts fast i marken. Markskruv är också ett alternativ som punktfundament. De skruvas ner direkt i marken och stolparna fästs ovanpå. Du kan också välja att gjuta ett fundament, t ex genom att sätta lecablock i betong i en grävd ränna.