Ordning bland redskapen

Visst känner du igen situationen? Redskapen står huller om buller i boden, och just det som du vill använda är också det som är besvärligast att ta fram. Med denna redskapshållare slipper du sådana problem.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
5 timmar
Pris
300 kronor

Intro

Till hållaren kan du använda restträ från verkstan, och det går annars utmärkt med billigt trä från brädgården.

Läs också: Gör dina trädgårdsredskap redo för säsongsstarten

Instruktion

01
Gör så här 4 Steg

Till hållaren kan du använda restträ från verkstan, och det går annars utmärkt med billigt trä från brädgården.

Du kan använda vilken höjd och bredd som helst på din hållare, beroende på hur många redskap den ska ha plats för. Vår hållare är 90 cm bred, men du kan gå upp till 130 cm utan att bottnen hänger ner av belastningen.

De två reglarna på mitten håller ordning bland verktygen och de har därför försetts med ett antal halva hål, där skaften kan vila. Som du ser sitter de rätt högt, men inte högre än att även korta redskap får stöd. Anpassa placeringen av stödreglarna efter redskapens storlek.

1

Såga till brädor och reglar. Här används en kap- och geringssåg, men det går lika bra med fogsvans eller sticksåg. Såga också av ett hörn på varje sida A, 8 cm från spetsen. Runda sedan av kanterna lite.

2

De två brädorna B klyvs på längden. Du får bäst resultat om du har en cirkelsåg, men det går bra även med sticksåg. För i så fall sticksågen längs ett anhåll eller i en sågskena.

3

Delarna sätts ihop. Skruva fast det övre bakstycket B på sidorna A. Skruva därefter fast bottnen mellan sidorna och avsluta med de två stödreglarna på mitten. Förborra för skruvarna. Du kan ev. också limma för att göra fogarna starkare.

4

Skruva fast hållaren på väggen med 5 x 60 mm skruvar genom den övre baksidan B och den mittersta B. Placera dessa baksidelister så att du kan skruva fast hållaren på bärande reglar i redskapsboden eller uthuset.

Material

21 x 145 mm hyvlat trä:
• 2 sidor (A) à 150 cm
• 2 bakstycken och 2 bottendelar (B) à 86 cm (2 brädor klyvs i fyra delar)
• 1 botten (C), 86 cm

45 x 45 mm reglar:
• 2 stödreglar (D) à 86 cm

Dessutom:
• Skruvar, 5 x 60 mm
• Ev. trälim

Specialverktyg

• Hålsåg
• Ev. kap- och geringssåg

Tidsförbrukning

4-5 timmar.

Pris

Cirka 300 kr.

Svårighetsgrad

Ett mycket enkelt projekt som alla lyckas med.

Ritning

Den enkla konstruktionen

Redskapshållaren består av två sidor A och två bakstycken B. Avstånden mellan delarna anpassas efter möjliga fästpunkter i uthuset eller boden. Bottnen, av delarna B och C, är djupare än bredden på sidorna A och därför kan redskapen luta lite. Den främre kanten, som ser till att delarna inte glider ur hållaren, är en halv bräda och den andra halvan B fästs på bottnen. De två stödreglarna mitt på hållaren ser med sina ”halva” hål till att redskapen inte tippar åt sidan.

De halva hålen görs lätt om du spänner ihop de två stödreglarna D med tvingar och sedan borrar i mittlinjen. Här är det 10 cm mellan hålen och det första sitter 13 cm från kortänden. Borra med en 40-45 mm hålsåg, vänd reglarna och borra igenom från baksidan.

Den enkla konstruktionen

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Förråd