Olika sorters ytterpanel
Lockpanel
En väldigt klassisk ytterpanel med brädor i två förskjutna lager är lockpanelen, som helst ska monteras stående, som här, så att vattnet kan rinna av.
Spårpanel
Spontade panelbrädor finns i många varianter. Panelen kan sättas både lodrätt och vågrätt.
Lockläkt
När ytterpanelens bredd varieras och sätts förskjuten, så att den smalare läkten sitter ytterst, ger det ett väldigt stramt och klassiskt intryck.
Fjällpanel
När de vågräta brädorna överlappar varandra som på en träbåt handlar det om klinkad panel som finns i många träslag och flera varianter. Mest klassisk är kanske fjällpanelen.
Lockpanel
Lockpanel är en väldigt klassisk och mycket använd ytterpanel. Den kan göras av standardbrädor och även om den är enkel ger den fasaden lite liv.
Spårpanel
Spårpanel är brädor som är försedda med fjäder och not, så att de tar tag i varandra. Då behöver du inte fundera på överlapp utan bara sätter ihop dem.
Lockläkt
Lockläkten påminner om lockpanelen men är ändå inte riktigt likadan. För medan lockpanels-brädorna är lika breda, är lockläkten smalare än bottenbrädan och alltså just en läkt.
Fjällpanel
Fjällpanel är en gammal klassiker som påminner om klinkbyggda båtar, där varje bräda överlappar den underliggande brädan.
Stockpanel
Stockpanel är för många detsamma som sommarstuga. Panelen med de karaktäristiska lätt bågformade brädorna används på många äldre sommarstugor.
Så här undviker du att träet spricker
Det betyder inte så mycket om du fäster din ytterpanel med spik eller skruv, bara du gör rätt. Skruv har den stora fördelen att de går enkelt att ta bort igen om du sätter dem fel eller t ex behöver byta en bräda. Samtidigt behövs det inte mer än en skruvdragare för att snabbt få jobbet gjort, och en sådan maskin har alla gör-det-självare.
Spik går i princip lika bra, men om du vill spika ytterpanelen till t ex ett stort garage för hand, behöver du ha gott om tid. Däremot kan du med en spikpistol klara av jobbet betydligt snabbare än med skruv och skruvdragare.