Spara plats med skjutdörr på förrådet

En skjutdörr är en genialisk lösning till ditt förråd. Den tar inte någon plats framför förrådet, eftersom den bara hänger längs fasaden. Vi visar hur du bygger den.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
8 timmar
Pris
5.000 kronor

Intro

Skjutdörren besparar dig inte bara plats framför förrådet. När du bygger en bred skjutdörr är den dessutom enormt praktisk när du ska ta in och ut redskap, cyklar och maskiner.

Den här skjutdörren går lätt att bygga, eftersom formplywooden ger stabilitet och styrka i dörren. Med Svalks skjutdörrsbeslag följer för övrigt en mycket pedagogisk manual som är superenkel att följa.

Du kan bygga skjutdörren på cirka 8 timmar exklusive torktid. Materialet kostar cirka 5.000 kronor.

I den här byggbeskrivningen får du:

 • Steg-för-steg-beskrivning
 • Ritning
 • Komplett materiallista
 • Video

Instruktion

01
Bygg dörren på det enkla sättet 8 Steg

Ska dörren till förrådet öppnas inåt eller utåt, med de nackdelar som kan vara konsekvensen av båda lösningarna? Svaret är: inget av det. Vi gör en skjutdörr som går längs förrådets utsida.

Här matchar vi förrådets fasadlook, så skjutdörren får en ram av 40 mm läkt och kläs sedan med liggande fasadpanel.

Vi tar en genväg med en vattenfast formplywood som sågas till i önskad dörrstorlek och kläs med läkt och brädor. Det går snabbt och det ger en bra, stadig konstruktion.

1

Mät upp för skjutdörren. Skjutdörren ska vara 5-10 cm bredare än hålet, så att den överlappar fasaden.

2

Formplywooden sågas till i dörrens önskade storlek med en cirkelsåg med skena.

3

Läkt för sidor och ovansida (B) läggs upp på formplywooden (A) och hålls fast med tvingar. Här används läkt av ek, 20 x 40 mm, som vi hade liggande. Men du kan också använda tryckimpregnerat trä.

4

Vi förborrar och sidoläkten (B) skruvas fast med rostfria skruv (3,5 x 25 mm). Den övre läkten får lite extra uppmärksamhet eftersom den blir bärande. Den får en sträng utomhusträlim innan den skruvas fast.

5

Ytterpanelen börjar med en bottenbräda utan not - precis som på förrådets fasad. På så sätt kan du få de vågräta linjerna på panalen på skjutdörr respektive fasad att matcha.

6

Panelbrädorna (C) läggs på en efter en. Försiktigt trycks spont och not ihop. Lägg märke till att brädorna skruvas fast ordentligt till sist. Det gör det enklare att få ihop brädorna.

7

Den sista brädan ska sågas till på bredden. Kom ihåg att ta höjd för spont-/notbredden när du mäter. Här sågas brädan 8 cm bred. Vi använder en bordscirkelsåg, men du kan också såga med stick- eller cirkelsåg.

8

När du väljer skruvar till panelbrädorna ska du tänka på att skruvhuvuderna ska komma ner lite under brädornas yta. Brädorna fästs med rostfria skruvar (3,5 x 25 mm).

02
Häng upp dörren på förrådet 11 Steg

Innan vi fortsätter målar vi hela dörren.

Och så monterar vi fast ett skjutdörrsystem som kan bära 150 kg. Om du ska göra en större och tyngre port, måste du således ha tag på de skjutdörrsbeslag som kan klara upp till 300 kg.

Här handlar det först och främst om att följa instruktionerna. Bärbeslagen ska skruvas fast på själva dörren. En bult med två muttar används för att slutligen finjustera höjden.

Skenan på förrådet kommer att bära hela dörrens vikt, så se till att förankra den ordentligt med franska skruv.

1

När färgen har torkat kan monteringen av bärbeslag börja. Överst på skjutdörren sätts de två bärbeslagen på vardera sida med de medföljande skruvarna.

2

Mitt på bärbeslaget ska det sitta en bult som ska kunna gå fritt in i skjutdörrens ovansida. Därför ska du borra ut i ovansidan innan bärbeslaget monteras.

3

Även om beslaget är justerbart rör det sig bara om ett par centimeter. Du behöver därför få ett ungefärligt mått på längden på beslagen så att du vet hur högt skenbeslagen ska sitta.

4

Bärbeslagen bär i princip hela skjutdörren och kommer därför också att utsättas för ett enormt drag. Därför sätts bärbeslagen upp med franska skruv med rejäla huvuden.

5

De tre bärbeslagen skruvas nu fast med de franska skruven. Kom ihåg att förborra för skruvarna.

6

Från sidan kan bärskenan nu föras in i de tre skenbeslagen. Sätt in den så att hålen i skenan kommer framför skruvarna i bärbeslagen.

7

Bärskenan fästs slutligen genom att spänna toppskruven på de tre bärbeslagen. Nu är upphängningen på plats och dörren kan hängas upp i skenan.

8

Skjutdörren pallas upp så att den står på rätt höjd. Alltså den höjd som gör det möjligt att sätta ihop rullbeslag och bärbeslag överst på skjutdörren.

9

Eftersom skjutdörren är uppklossad kan beslagen nu skruvas ihop i lugn och ro. Sedan hänger skjutdörren och uppklossningen under skjutdörren kan tas bort.

10

Det medföljande skenstoppet monteras så att skjutdörren stannar precis där du vill att den ska göra det.

11

Nu återstår bara att sätta ett passande handtag på skjutdörren. Om förrådet är utsatt för hård vind, kan det också vara en bra idé att sätta en så kallad dörrfångare som håller fast skjutdörren när den är stängd.

Material

12 mm formplywood:

 • 1 dörrskiva (A) à 125 x 250 cm

20 x 40-mm-kantläkt (ek):

 • 2 lodräta läkt (B) à 227 cm
 • 2 vågräta läkt (B) à 122 cm

25 x 150 mm panelbrädor:

 • 15 ytterpanelbrädor (C) à 122 cm

Dessutom:

 • Svalk skjutdörrsbeslag
 • Rostfria skruvar, 3,5 x 25 mm
 • Träskydd, här från Gori
 • Trälim för användning utomhus

Tidsförbrukning

Ca 8 timmar (exkl. torktid)

Pris

Ca 5.000 kronor

Svårighetsgrad

Den här skjutdörren går lätt att bygga, eftersom formplywooden ger stabilitet och styrka i dörren. Med Svalks skjutdörrsbeslag följer för övrigt en mycket pedagogisk manual som är superenkel att följa.

Ritning

Ta en genväg med en skiva

Ta en genväg med en skiva

Så här fungerar beslaget

Så här fungerar beslaget

Video

Så här använder du bordscirkelsågen

I den här videon lär du dig hur du arbetar med sågen. Sågbordet och de många olika inställningarna ger möjlighet att såga långa, exakta snitt – både raka och i vinkel och med olika djup och bredd – så att du kan klyva paneler och brädor på längden, göra spår i brädor, kapa till mindre skivor exakt och mycket mer.

Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Förråd