Guide till attefallshus och friggebod

Orangeri, gäststuga, friggebod och attefallshus. Kärt barn har många namn när det handlar om komplementbyggnader. Men vet du skillnaden och reglerna för att bygga friggebod och attefallshus? Här kan du läsa mycket mer om attefallshus och friggebod.

Komplementbyggnader på tomten

Växthus, orangeri, gäststuga, friggebod, förråd, attefallshus och så skulle man kunna hålla på… Kärt barn har sannerligen många namn när det handlar om komplementbyggnader på tomten.

Men vad är egentligen skillnaden mellan attefallshus och friggebod? Och när behöver man ha bygglov när man ska bygga på sin fastighet?

I den här artikeln får du veta mycket mer om attefallshus och friggebod, samt vad och hur stort du får bygga på din tomt.

Här kan du klicka dig direkt vidare på rubrikerna och läsa mer om attefallshus och friggebod.

Vad är en friggebod?

En friggebod är en komplementbyggnad till ett en- eller tvåbostadshus.
Komplementbyggnader eller en friggebod kan vara många olika slags små byggnader t ex garage, carport, förråd, gäststuga, växthus, bastu, vedbod, cykelskjul osv.

Friggebod regler

Eftersom en friggebod är en komplementbyggnad till ett en- eller tvåbostadshus krävs det först och främst att det finns ett sådant bostadshus på fastigheten, om du ska bygga friggebod.

Du får bygga friggebod utan bygglov.

Hur stor får en friggebod vara?

Din friggebod får maximalt vara 15 kvm, och om du bygger flera friggebodar på din fastighet får den totala ytan på friggebodarna inte överstiga 15 kvm. Om dina komplementbyggnader överstiger de 15 kvm på din tomt ska du anmäla dina byggen till kommunen.

Din friggebod får inte vara högre än 3 meter, och så ska din friggebod vara fristående. Du får därför inte bygga ihop din friggebod med en annan byggnad. Friggeboden ska byggas på din fastighet och i närheten av bostadshuset.

Vad är ett attefallshus?

Ett attefallshus betecknas precis som en friggebod som en komplementbyggnad till ett en- eller tvåbostadshus.

Skillnaden mellan attefallshus och friggebod är dock att du kan få använda attefallshuset som självständig bostad om det är ett komplementbostadshus. Du kan dock även använda ditt attefallshus som komplementbyggnad som t ex förråd, garage, växthus, annex osv. precis som friggeboden.

Precis som friggebodar ska ditt attefallshus också byggas i närheten av bostadshuset.

Attefallshus regler

Om du har ett en- eller tvåbostadshus får du (förutom 15 kvm friggebod) bygga attefallshus på din fastighet.

Det krävs inte alltid bygglov för att bygga attefallshus, men du måste anmäla ditt bygge till kommunens Byggnadsnämnd, som ska ge ett startbesked innan du kan sätta igång.

Hur många attefallshus får man bygga?

Du får bygga flera attefallshus på din fastighet, men den totala arean attefallshus på tomten får inte överstiga 30 kvm.

Du kan därför maximalt bygga ett attefallshus på 30 kvm. Dessutom får det högst vara 4 meter högt från mark till taknock.

Bygg friggebod eller attefallshus

Det behöver inte vara svårt att bygga en friggebod eller ett attefallshus själv.

Börja med att tänka igenom vad du behöver och hur stort du vill bygga. Tänk igenom vad du ska använda din friggebod eller ditt attefallshus till.

Ska du t ex vara mycket i din friggebod eller använda ditt attefallshus som bostad, bör du fundera på om du ska sätta isolering, eventuellt tillsammans med ångspärr.

LÄS OCKSÅ: Bygg själv isolerat förråd

Oavsett om du ska bygga friggebod bastu, friggebod förråd, eller om du ska bygga attefallshus, hjälper vi dig steg för steg i våra byggbeskrivningar.

Här hittar du alla våra byggbeskrivningar till attefallshus och friggebod.

Kom ihåg att själv alltid ha läst på om lagar och regler innan du sätter igång att bygga.

Inredning friggebod

Oavsett vilken sorts friggebod du ska bygga får du bygga och inreda som du vill.

Du får t ex gärna bygga din friggebod med vind eller källare, så länge friggeboden inte är mer än 3 meter hög från marken till taket.

Det finns inte några regler för hur din friggebod ska se när det gäller form, färg eller material.

Inredning attefallshus

Om ditt attefallshus ska användas som bostad finns det regler för vad du får ha i ditt attefallshus utan bygglov. Det kan handla om t ex kök, toalett och bad eller andra utrymmen med vatten och avlopp.

Det finns olika regler och krav beroende på om ditt attefallshus skal användas som permanent bostad eller som fritidsbostad.

Oavsett om du ska bygga attefallshus eller friggebod, kan du alltid bygga på en rejäl plintgrund.

Friggebod pris

Priset på din friggebod beror naturligtvis på bl a utformningen och storleken.

Det finns många enkla lösningar och du kan t ex köpa en friggebod byggsats. Nackdelen med den lösningen är att du inte kan få den precis som du vill, och dessutom är det mycket dyrare än att bygga själv.

Du kan mycket väl bygga en billig friggebod själv.

Attefallshus pris

Priset på ditt attefallshus beror precis som med friggebodar bl a på storleken.
När du ska bygga attefallshus ska du anmäla ditt bygge till kommunens byggnadsnämnd, som ska ge dig ett startbesked innan du får börja bygga och ett slutbesked innan du får börja använda attefallshuset, och dessa kostar några tusen.

Du kan spara mycket pengar på att bygga attefallshus själv istället för att köpa ett attefallshus byggsats.

Det behöver inte heller vara svårt att bygga attefallshus själv, även om det kan verka vara besvärligt att bygga större byggnader själv.

Du kan med fördel starta ditt byggprojekt med att göra en attefallshus ritning.

LÄS MER: Använd ett gratis 3D-ritprogram och få perfekt resultat!

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Byggnader