Ny dörr till förråd - det här behöver du veta

Ska du sätta in en dörr i det nya förrådet eller byta ut den gamla? Det finns några viktiga saker att tänka igenom innan du sätter igång projektet. Här kan du läsa mer om hur du själv byter ut eller monterar en dörr till förrådet.

Skal du sätta i en dörr till förråd eller verkstad? Eller ska du byta ut den gamla dörren? Då finns det några saker som du ska fundera på innan du börjar montera, byta ut eller själv bygger en ny dörr.

En bra dörr i förrådet uppfyller ofta två syften. För det första ska dörren se till att du inte får besök av objudna gäster i förrådet eller verkstan. Och för det andra kan en dörr i förrådet bidra till att spara värme.

Dörr till förråd - förberedelse

Innan du sätter igång att byta ut dörren eller sätta in en dörr till det nya förrådet ska du tänka igenom vad du behöver.

Om du har ett isolerat förråd, där du förvarar färg och elverktyg, ska du också sätta in en isolerad dörr till förrådet.

LÄS OCKSÅ: Bygg själv isolerat förråd

Är ditt förråd inte isolerat kan du istället nöja dig med en traditionell förrådsdörr som inte är isolerad.

Du bör också fundera på vad du har plats för. Det kan nämligen vara en utrymmessparande lösning att sätta in en skjutdörr.

Montering av dörr till förråd

Börja alltid med att mäta. Det är viktigt att du mäter rätt, så att dörren passar. Om du köper en dörr på en byggmarknad är det extra viktigt att dina mätningar är helt rätt.

Du ska mäta dörrhålets bredd och höjd invändigt från vägg till vägg och från golv till ovankant. Om du ska byta ut en gammal dörr i förrådet kan du mäta den istället.

Karmen ska vara lite mindre än dörrhålet, så att det finns plats för justeringer och fogar.

LÄS MER: Sätt in ny dörr i förrådet och spara värme

Fundera också på om din nya dörr ska öppnas inåt eller utåt. Om du inte har så mycket plats till dörren är en skjutdörr ett bra val.

Fundera också på om din dörr ska öppnas åt höger eller vänster.

Om dörren ska monteras på en befintlig dörrkarm måste du ta reda på om dörren ska vara höger- eller vänsterhängd. Det ser du enkelt genom att ställa dig på den sida som dörren öppnas ut mot. Om gångjärnen sitter till höger ska din nya dörr vara högerhängd.

Skjutdörr till förråd

En skjutdörr i förrådet är också ett alternativ. Du kan mycket väl sätta in en skjutdörr själv.

En skjutdörr är ett platsbesparande sätt att öppna och stänga till förrådet eller verkstan.

Här kan du se två videor om att bygga och montera en skjutdörr:
Bygg en skjutdörr
Montera en skjutdörr

Bygg själv dörr till förråd

Måste du inte ha en isolerad dörr till förrådet kan du bygga en traditionell bräddörr, som byggs upp på två tvärslåar och en snedsträva, som bildar den klassiska Z-formen på dörrens baksida.

Läs mer om hur du bygger en bräddörr.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Förråd