Det här ska du tänka på innan du bygger små byggnader

Det krävs planering och beslut för att bygga små byggnader. För så snart det handlar om konstruktioner med tak över finns det regler att följa. Börja med att läsa här så har du bra förutsättningar för din nya byggnad.

Funderar du på att bygga ett förråd, cykelskjul, vedbod, carport, drivhus, orangeri eller ett isolerat garage så har du hamnat på rätt ställe. Förutom att du hittar utförliga byggbeskrivningar till dem så kan du också läsa om vad du ska vara särskilt uppmärksam på innan du bygger.


Klicka på rubrikerna för att komma direkt till avsnittet i artikeln.

Kolla reglerna

Det är viktigt att ta reda på om du över huvud taget får bygga på din fastighet. Det kräver bland avet hur stort du får bygga. Undersök också om det finns speciella regler i den kommunala detaljplanen eller andra begränsningar.

Alla konstruktioner med ett tak på anses vara små byggnader. Det finns en gräns på 15 kvm för så kallade friggebodar och en på 30 kvm för så kallade attefallshus. Du får fritt uppföra komplementsbyggnader på totalt max 15 kvm, med högst 3,0 meter till taknocken.

Planerar du större byggnader än så ska det anmälas till kommunen och det kan även krävas bygglov. Lokala regelverk och undantag finns det dock gott om, t ex gällande strandskydd och att bygga nära väg, så vår rekommendation är att ta kontakt med kommunen om du är osäker på något.

Tänk också på att om du bygger närmare tomtgränsen än 4,5 meter ska du ha ett godkännande från grannen. Muntligt besked kan räcka, men skriftligt är att föredra vid kommunikation med kommunen och eventuell tvist.


Hur stor ska byggnaden vara?

Du måste först och främst ta reda på hur stor din byggnad ska bli - eller får vara. Storleken beror ofta på vad du ska använda det till. Så du får fundera på hur stor plats du behöver och vad du vill kunna förvara i förrådet. Men byggmöjligheterna på din tomt kan också spela in - om det redan finns ett förråd eller om det överallt är för nära till tomtgränsen - och begränsa hur stort ditt förråd faktiskt kan bli.

Om du har svårt att bedöma hur stor plats ditt förråd tar så kan du t ex lägga ut brädor på marken för att få en uppfattning om hur stort det blir. Då kan du på ett enkelt sätt prova dig fram och se vad som blir bra.


Fundera på placeringen

Fundera på var du vill att din byggnad ska stå. Placeringen beror naturligtvis också på vad du ska använda den till. T ex ett cykelskjul placeras lämpligast centralt nära huset, uppfarten och gatan. Ett förråd för trädgårdsredskap och -möbler passar kanske bättre längre in på tomten. Har du en gavel på huset kan du fundera på att placera förrådet där. Då har du redan en vägg i motsats till om du bygger ett helt fristående förråd, och du sparar på material och därmed pengar och kanske tid.

Fundera också på underlaget, eftersom det är viktigt att förrådet står stabilt. Därför kan ett område med t ex mjuk matjord vara ett dåligt val, medan det kan vara bättre att bygga förrådet på en vanlig gräsmatta eller t ex på stenplattor.

LÄS OCKSÅ: Lär dig att själv gjuta ett enkelt fundament


Vad ska byggnaden användas till?

Ska du bara få plats med gräsklipparen, några trädgårdsredskap och vinterförvaring av trädgårdsmöblerna, då måste inte förrådet vara så stort. Här handlar det mest om tak över huvudet. Detsamma gäller om du behöver ett cykelskjul. Vill du använda förrådet som verkstad eller för förvaring av dina elektriska verktyg, vattenpass och färg som inte tål minusgrader, bör du ha ett isolerat förråd. Ett isolerat förråd kan du också använda för att t ex förvara kläder - saker som du annars kanske har på vinden eller källaren.

Ska du däremot bygga ett vedskjul ska konstruktionen vara luftig, då torkar veden bäst. Fundera också om du ska ta ut och in stora saker i ditt förråd. Då kan det nämligen vara en bra idé att välja en skjutdörr eller dubbeldörr till förrådet.


Ska det vara frostfritt?

Om du ska förvara t ex elverktyg och färg behöver du en isolerad byggnad. Och då är det smart att planera in isoleringen redan från början när du bygger - det handlar bland annat om att bygga så att det finns utrymme för isolering i golv, väggar och tak. Det går att isolera en byggnad i efterhand, men det är betydligt mer besvärligt.

En isolerad byggnad ska säkras mot råttor och möss, så att du inte får in skadedjur i byggnaden. Det finns t ex speciella metallband att sätta nederst på väggarna som gör att djur inte kan krypa in den vägen. Du kan också sätta för längst nere med finmaskigt nät eller plattor eller skivor. Väljer du täta skivor får du se till att det också finns ventilation.

SE BYGGBESKRIVNINGEN: Bygg själv isolerat förråd


Ljus och el

Du bör fundera på hur mycket ljus du behöver - om du överhuvudtaget behöver något alls. Ett förråd som "bara" är för att förvara utemöbler och gräsklippare kan du bygga utan vare sig fönster eller el. Om du tycker det är bra att ha in lite dagsljus kan du sätta in ett fönster eller välja en dörr med glas i. Tänk också att det kan räcka långt att ha ett tak i klar plast som släpper in ett riktigt bra naturligt ljus.

Vill du ha el för att du t ex har tänkt använda det som verkstad, eller bara vill ha rejäl belysning när det är mörkt ute, måste du dra in el. Det kräver att du anlitar en auktoriserad elektriker som kopplar in elen, även ni kanske kan komma överens om att du gör en del av förarbetet själv.


Hur ska det se ut?

Din nya byggnad kommer att passa in och kännas harmonisk om du bygger den i en stil som passar med de andra byggnaderna. Så fundera på vilket träslag eller annat material som passar med de andra byggnaderna. Har du t ex ett trähus med målad fjällpanel, är det en bra idé att välja samma ytterpanel till byggnaden. Om du har ett putsat hus med svarta gavlar, blir det harmoniskt att fortsätta med svart panel.

Ett förråd byggs ofta av tryckimpregnerat trä eller så kan du välja att klä det med t ex underhållsfri komposit eller exklusivt, mörkt hårdträ.

Läs mer om: Ytterpanel - Se alternativen här!

Det utseende som du väljer (ytterpanel, tak, dörrar och eventuella fönster) påverkar hur du ska bygga trästommen. T ex måste lutningen på taket stämma med det slags tak som du väljer.

Taket spelar dessutom en stor roll för utseendet. Ett högt sadeltak är betydligt mer iögonfallande än ett diskret pulpettak, som lutar åt ett håll. På samma sätt är ett svart plåttak eller mörkgrått papptak mer neutralt än t ex ett ljusblått korrugerat plasttak eller ett rött tegeltak.


Tänk in inredning från början

Inredningen beror på vad du ska använda byggnaden till. Oavsett vad du vill ha plats till, utnyttjar du utrymmet optimalt om du också tänker "på höjden". Hyllor av olika slag kan vara praktiska, men fundera också på hur du kan utnyttja utrymmet med t ex upphängning i taket eller på väggarna.

Fundera också på vilken slags underlag du vill ha. I ett oisolerat förråd består golvet oftast av plattor. Det kan också vara så att du tycker singel är fint i tex ett cykelskjul och att din ved kan ligga direkt på några träpallar. Det räcker dock inte i ett isolerat förråd, där du också behöver isolera ner mot marken och golvet kan täckas med t ex plywoodskivor.

Bygger du ett större förråd kan det vara smart att bygga en innervägg, så att du t ex har cyklar i ena halvan och trädgårdsredskap i den andra.

Läs mer om inredning här.


Hur blir det med underhållet?

Hur mycket vill du underhålla ditt förråd? Om du hatar att måla är det ingen bra idé att välja en ytterpanel som behöver strykas med träskyddsfärg vart tredje år. Då är det kanske en bättre idé att välja underhållsfri komposit. Du kan också välja t ex Superwood eller Thermowood, som är trä som impregnerat så att hållbarheten blir extra lång. Superwood finns också förmålat svart, så att du inte behöver måla om förrän om några år.

Planera in konstruktivt träskydd i ditt projekt. Det vill säga att du bygger så att träet håller så länge som möjligt. Väljer du t ex en stående lockpanel, snedsågas brädorna längst ner så att vattnet snabbt kan rinna av och träet inte ruttnar och behöver bytas ut.

LÄS MER: Underhåll av fasad


Pris, kvalitet och livslängd

Ditt val av material har stor påverkan livslängden. Ett tak av den billigaste korrugerade plasten har t ex en livslängd på 5-6 år. Det finns också dyrare trapetstak av en mycket bättre kvalitet med en livslängd på ända upp mot 15-20 år. Så fundera på om du vill hålla nere priset och leva med att behöva byta ut delar av förrådet eller om du är villig att betala lite mer för material av bättre kvalitet som oftast håller betydligt längre.

LÄS OCKSÅ: Så här bygger du ett förråd av billiga material

Det kan ofta löna sig att själv välja ut det virket till trästommen, som är det traditionella sättet att bygga. Satsa på virke som är så rakt och solitt som möjligt - det är klart enklare att arbeta med.

Små byggnader: Pris, kvalitet och livslängd

Se till att vara redo att bygga när materialet har levererats. Låter du virket ligga i bara 1-2 veckor är risken att det slår sig och blir skevt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Byggnader