Intro
Instruktion
01
Rännan grävs och fylls med grus
5
Steg
Först gräver vi en ränna som vi fyller med stabilgrus. Det kan vara svårt att gräva i infarten, men om du använder en borrhammare kan underlaget eventuellt lossna lättare. Stabilgruset ska packas noggrant med en plattvibrator.
Vi gräver så att vår ränna blir 45 cm bred och får ett djup på cirka 20 cm under den befintliga plattsättningen. Vi har naturligtvis inte glömt att försäkra oss om att rännan passar den plattvibrator som vi har lånat.
Rännan grävs så att den blir 20 cm djup. Det kan dock vara svårt att gräva och få jorden att lossna. En borrhammare med mejsel kan underlätta - annars är det en vass spade som gäller.
Grus fylls på i rännan. När jorden har grävts bort ska rännan fyllas med stabilgrus i storleken 0-32 mm.
Fördela stabilgruset i rännan. Dra ut gruset med en skyffel i ett jämnt lager. Lagret ska sluta ca 2 cm under den befintliga plattsättningen, så att det finns plats för det efterföljande lagret av sättgrus.
Gruset packas. En plattvibrator på 80 kg är ett måste när stabilgrus ska packas. Efter packningen är avståndet 4-5 cm upp till plattorna. På så sätt finns det plats för sättgrus.
02
Den gamla plattkanten tas bort
4
Steg
Betongblocken kommer att sträcka sig en bit in på grannens infart och därför ska plattorna också justeras så att de får stöd mot den nya kanten.
Vi tar bort den gamla plattkanten som har avgränsat vår infart från grannens, så att vi kan skapa en fin avslutning mot våra nya kantblock.
Det kan vara svårt att ta bort de plattor som har legat där i många år, men med en vass spade går det bra att lirka loss stenarna.
Plattorna plockas upp. Här kan du se hur lång den gamla kanten var. Hela kanten tas bort och plattorna förlängs ut mot den nya kanten. Kom ihåg att ta bort gammal fogsand.
Sätt upp ett snöre. Snöret till höger används för att få rätt riktning och höjd. Snöret har satts upp 1 cm ovanför den tänkta överkanten på kantblocken samt med ett mellanrum på 1 cm till kantblocken.
De extra stenarna läggs. Vi använder snören som vi lägger de nya stenarna efter. På andra sidan snöret, till höger, ska kantblocken placeras.
03
Kantblocken läggs
6
Steg
Nu är det ordning på rännan, plattsättningen har förlängts och vi kan nu lägga betongblocken på plats och göra klart projektet. Betongblocken ska inte gjutas fast utan i stället göras solida med ett lager stabilgrus på sidan ut mot grannens infart. Packa noggrant med plattvibratorn.
De sista stenarna, som ska anpassas till betongblocken, måste du justera med en vinkelslip. Är det fråga om många stenar kan det löna sig att hyra en stenklipp.
Höjden justeras. Kantblocken är 21 cm höga. Det är en höjdskillnad mellan de två infarterna, men 14 cm är tillräckligt för att hålla gruset borta.
Kantblocken läggs efter snöret. De läggs så att det blir ett mellanrum på 1 cm mellan snöret och stenen. Se till att inte skjuta dem för mycket mot snöret.
Det sista betongblocket passas in. Den sista stenen läggs intill en lyktstolpe. Blocken har skurits till med en vinkelslip med diamantklinga. Vi har tagit bort de skarpa kanterna som klingan på vinkelslipen skapar med en slägga.
De sista stenarna läggs på plats. Bakom kantblocken fyller man på med stabilgrus. Den befintliga plattsättningen förlängs så att den avslutas mot kantblocken.
Plattorna vibreras på plats. Stenbeläggningen har nu förlängts helt ut mot betongkanten. Vi kör över stenarna några gånger med plattvibratorn.
Material
- Stabilgrus, 0-32 mm
- Sättgrus, 0-8 mm
- Kantblock, 42 x 21 x 14 mm, svart
- Holmegaardsten, 21 x 14 x 7 mm
- Fogsand
Specialverktyg
- Plattvibrator
Tidsförbrukning
En helg.
Pris
6 000 kr för den här infarten.
Svårighetsgrad
Arbetet är lätt och går snabbt. Det svåraste är att skära till plattorna.