Intro
Instruktion
01
Förberedelser
3
Steg
Denna infart har i ett par år fungerat som parkeringsplats för familjens två bilar och underlaget består av både bär-lagergrus och väggrus, så det är stabilt och plant. För att komma vidare ska det bara finjusteras innan vi kan lägga sätt-grus och lägga beläggningen.
Den nya infartens yta bestäms, mäts upp och markeras med käppar i alla fyra hörnen och mellan dessa spänns linor. Då har vi något att gräva längs när vi skapar små rännor för kantstenarna. Rännorna ska vara så djupa att det får plats rejält med jordfuktig betong under kantstenarna så att de står stadigt.
Knacka ner käppar i marken som markering för infartens hörn. Spänn linor mellan käpparna så har du infartens storlek och kanter.
Skapa ett fall på beläggningen så att regn- och smältvatten rinner undan. Ett fall på 20-25 mm per meter är lagom till en infart som denna. Fallet ska etableras på varje skikt uppåt.
02
Kanten
4
Steg
Kantstödet byggs upp av kantstenar som sätts i jordfuktig betong, för då kan du vara säker på att de blir på sina platser.
Betongen blandar du lättast i en blandare för det kommer att gå åt en hel del med tanke på infartens storlek. Kantstenarna placeras i den jordfuktiga betongen i rännan och ska sättas längs linorna som du har spänt upp mellan käpparna. Fyll med så mycket betong i rännorna att den går upp en bit på sidorna av kantstenarna.
Om du vill kan du fasa de kantstenar som är närmast gatan för att det ska vara lättare att köra in, men det är inte säkert att det är nödvändigt.
Blanda en jordfuktig betong av cement, grus och kross i en blandare. Blandningen ska vara så kompakt att den inte rinner när du skyfflar ner den i rännorna.
Skyffla ner betong i rännorna där kantstenarna ska sättas. Tryck ner stenarna i den jordfuktiga betongen i takt med att du fyller på betong.
Kolla noga att stenarna ligger rakt. Använd vattenpass och se dessutom till att stenarna följer linan.
03
Underlaget
9
Steg
Underlaget som består av bärlager-grus och väggrus rättas till. Varje lager ska vibreras och ligga med korrekt fall. Här är det svårt att kolla fallet eftersom den grusade platsen har använts som p-plats. Därför jämnar vi till med skyffel.
När underlaget har jämnats till ska det vibreras så att det blir komprimerat och stabilt. Till det använder du en 200 kg plattvibrator (padda).
Vibratorn används inte längs kanterna eftersom de är nygjorda. Här stampar du i stället med t.ex. en grov regel som du förser med handtag.
Kärra ut sättgrus på grusbädden och fördela det med spade och kratta. Du ska lägga på cirka 3 cm sättgrus överallt och det ska inte komprimeras.
Dags att skapa en nivå. Det kan du göra med ett par långa raka järnrör eller brädor, som ska grävas ner så att du precis kan se ovansidan av dem.
När rören har gravts ner i sätt-gruset, som ska vara cirka 3 cm, ska du mäta upp till linan som markerar färdig nivå. Stenarna ska sticka upp 2-2,5 cm ovanför linan och vibreras ner till 1 cm ovanför. Det blir perfekt.
Nu ska sättgruset planas ut och det gör du med en rätskiva som ställs ovanpå rören. Dra den mot dig i sicksack och fyll på grus om du upptäcker svackor. Överskottsgrus drar du med dig.
Rören tas bort och spåren efter dem fylls igen med grus när du har jämnat till underlaget. Häll försiktigt ner sättgrus i spåren så att du inte kommer åt grusbädden med din skyffel.
04
Stenarna
5
Steg
Som beläggning har vi valt betongstenar i storlek 21 x 14 cm och 5,5-6 cm tjocka. Här läggs de diagonalt och det orsakar en hel del klippning för att få stenar som passar i de trekantiga hål som bildas längs kanterna. Därför är det viktigt att ha tillgång till en stenklipp.
Stenarna ska läggas längs en lina, som spänns från sida till sida, för att de ska hamna rakt. Det räcker om du spänner en lina för var 4:e-6:e rad, för då kan du alltid justera om någon rad blir ojämn.
Stenarna läggs inte i något särskilt förband, men ungefär som ett s.k. diagonalförband, för att lättare dölja små måttavvikelser mellan stenarna.
Spänn en lina som du kan lägga stenarna längs. Linan hjälper dig att få en rak fog, och du bör spänna nästa efter 4-6 rader sten. Här spänns linan snett över eftersom vi lägger stenarna diagonalt.
Stenarna läggs inte i förband men det påminner om diagonalförband. Det innebär att fogen förskjuts från rad till rad. Ibland är fogen 1/4 in på en sten och ibland upp till 3/4 i på stenen.
Stenarna läggs med en fogbredd på 2-5 mm. När du lägger en stor yta är det en fördel att fortlöpande fylla upp med fogsand för då ligger stenarna still om du måste gå på dem.
Mät och markera var stenarna ska kapas när du kommer till kanterna. Det blir en del mätning och kapning eftersom stenarna läggs diagonalt.
05
Fogning
3
Steg
Hela ytan ska täckas med fin fogsand, när du har lagt alla stenar. Borsta sanden diagonalt över fogarna tills de har fyllts upp helt. Borsta sedan bort överskottssand från beläggningen.
Kör nu över beläggningen med plattvibratorn. Efter en vända ser du hur fogsanden har sjunkit och du måste fylla upp alla fogar igen. Kör ytterligare en vända med vibratorn.
Material
• Bärlagergrus, 8 m³
• Väggrus, 7 m³
• Sättgrus, 1,5 m³
• Fogsand, 10 säckar
• Kantstenar, 14 x 14 x 21 cm, 135 st.
• Betongstenar, 50 m²
• Grovt grus/singel, 0,5 m³
• Cement, 10 säckar à 25 kg
Specialverktyg
• Stenklipp
• Plattvibrator, 200 kg
Tidsförbrukning
Cirka 3–4 arbetsdagar till en infart på 50 m².
Pris
Räkna med cirka 10 000 kr
Svårighetsgrad
Var noga med underlaget och kantstöden för det avgör resultatet. Läggning av stenar är rätt lätt.
Ritning
Underlaget är viktigt
Vet du inte riktigt vad som finns under uppfarten, kan du inte ta en genväg och bara lägga ny sättsand och nya plattor. En uppfart kräver stabil grund på grund av de tunga bilarna och måste byggas rätt. En trädgårdsgång eller andra ytor, där inte bilar ska köra, kan byggas upp utan bärlagret.
A: 3-5 cm Sättsand, inte packad.
B: 10 cm packad sättsand med 2-2,5 % fall.
C: Fastgjutna kantblock ser till så att beläggningen inte glider iväg.
D: 10-15 cm bärlager med 2-2,5 % fall.
E: Råjord med 2-2,5 % fall.

Tips & Tricks
Så här kapar du kantstenarna i hörnen
Kantstenarna som ligger där bilarna kör in på infarten har en fasad kant för att det ska vara lättare att köra in. Den är emellertid inte nödvändig, eftersom kantstenarna ska ner i nivå med resten av beläggningen. Om du använder fasade kantstenar eller liknande block så måste stenarna skäras till för att mötas snyggt i hörnen. Till det arbetet är det lättast att använda vinkeslip med diamantklinga eller våtslip (en sådan maskin kan du hyra) som inte dammar så mycket.
Använd skyddsutrustning och var rädd om ögonen!