Hur säkras plattorna på uppfarten?

För att undvika att jorden blandar sig med bergkrossen, kan du lägga ut en fiber-duk här.

För att undvika att jorden blandar sig med bergkrossen, kan du lägga ut en fiber-duk här.

Fråga:

Jag ska lägga nya plattor på min uppfart. Hur undviker jag att plattorna börjar vicka och slutar med att likna ett månlandskap?

Svar:

Det är viktigt att börja från grunden. All jord ska grävas bort ner till fast underlag eller i varje fall minst cirka 40 centimeter under den önskade nivån.

På den fasta botten läggs så ett lager bergkross, som packas med en markvibrator i flera omgångar tills lagret är cirka 15 cm tjockt.

Ovanpå bergkrossen läggs ett bärlager som också packas till det är omkring 12 cm tjockt. Till sist läggs 2cm sättsand, som inte packas utan jämnas till så att det får rätt fall och regnet kan rinna bort. Fallet ska vara 1-2 cm per meter och ska alltid luta bort från huset.

Fiberduk

Det finns de som ger dig rådet att lägga en fiberduk, även kallad geotextil, precis under stenbeläggningen med tanke på ogräs. Det är en dålig idé, för då kan sättsanden inte tränga upp i fogarna nerifrån och stabilisera beläggningen – och ogräs kommer det ändå. Däremot kan du stabilisera beläggningen genom att lägga ut fiberduken mellan jordlagret och berg-krosset.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Uppfart