Slipp ogräs med fogsand

Du behöver varken gift eller speciellt dyr fogsand för att hålla din beläggning fri från ogräs.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 timme
Pris
10 kronor/m2
Fogsand

Vänster: Fogsand packar sig. De kantiga sandkornen låser varandra och bildar en tät struktur.
Höger: Strandsand rinner rakt igenom. De runda sandkornen kan, precis som bollar, inte låsa varandra, så de rinner rakt igenom.

Intro

Det är viktigt vilken sorts sand som du använder för att foga mellan plattorna. Du kan köpa dyr eller billig fogsand, men sand från badstranden är ALDRIG lösningen. Orsaken är formen på de små sandkornen.

En tät fog hämmar ogräs

När de kantiga sandkornen packar ihop sig till en tät fog, blir fogen så hård att varken ogräs eller myror kan ta sig igenom.

Och ogräs kommer från luften i form av fröer som lägger sig på marken och gror. Det växer inte ogräs nerifrån sandlagret under plattorna. Här är det beckmörkt och verkligt dåliga växtbetingelser. Därför ska du aldrig lägga en fiberduk precis under plattorna.

Den hjälper inte mot ogräs. Däremot gör den att dina plattor inte kan vibreras fast i sättsanden, så de kommer snart att lossna och ge dig en väldigt ful uppfart eller terrass, där inte heller fogarna kommer att hålla.

  • A: De täta fogarna gör det omöjligt för ogräs att rota sig.

  • B: Vatten hindras från att tränga ner och underminera sanden under plattorna.

Instruktion

01
Så här gör du 4 Steg

En tät fog håller ogräset borta. Och en tät fog kan mycket väl bestå av bara sand – det måste bara vara rätt sorts sand.

Strandsand består av små, runda korn. Häller du dem i en tratt, rinner de rakt igenom. Äkta fogsand, som kostar tusentals kronor per ton, består däremot av kantiga korn, som packar ihop sig och blockerar.

Så börja med att sopa ner fogsand i fogarna mellan plattorna och packa sedan sanden med en markvibrator. Upprepa processen tills fogen är riktigt hård och tät. Då håller du ogräset borta.

1

Sopa ut fogsand över hela ytan med nylagd marksten eller plattor. Sopa diagonalt över fogarna, så att du inte sopar upp sanden ur fogarna igen. Fortsätt tills fogarna är helt fyllda.

2

Gå över med markvibratorn. Gå över ett par gånger. På större plattor är det en bra idé att ha en gummimatta monterad på markvibratorn så att plattorna inte knäcks.

3

Sopa ut ny fogsand. Vibrationerna har fått sanden i fogarna att sjunka ner, eftersom sanden packas. Sopa åter diagonalt, tills fogarna är fyllda igen.

4

Vibrera hela ytan igen. Det nyaste lagret fogsand kommer också att bli packat och sätta sig. Om det behövs, upprepa då processen. När fogarna är helt fyllda, har du en ogrässäker beläggning.

Material

  • Fogsand

Specialverktyg

  • Markvibrator

Tidsåtgång

Under en timme, om det inte är en riktigt stor yta.

Pris

Ca. 10 kr. pr. kvm.

Svårighetsgrad

Här kan alla som kan kontrollera en markvibrator vara med.

Video

Fogning av sten och plattor

Med riktig fogsand blir beläggningen stark

Video

Så här använder du en markvibrator

Markvibratorn är en relativt enkel maskin, i gengäld är den oumbärlig när du ska skapa ett fast och jämnt underlag för plattor och marksten. I den här videon kan du se hur du använder maskinen.

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Uppfart