Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Klädselbrädor - se vilken typ du ska välja!

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Klädselbrädor finns i många olika varianter och kan använda till allt från husfasader till högbäddar. Se vilken typ du ska välja till ditt nästa projekt.

Klädselbrädor - se vilken typ du ska välja!

Klädselbrädorna till gäststugan har den ultimata lyxen - de är i mahogny.

Klädselbrädor finns i många olika varianter, så det är lätt att hitta några som passar precis ditt projekt.

Oftast används klädselbrädor till fasader på ex. hus, förråd eller gäststugor, plank, högbäddar och andra projekt utomhus.

Klädselbrädornas utseende

När du ska välja klädselbrädor beror valet i hög grad på vad du tycker är fint, men också vad som passar byggnaden rent praktiskt.

En del klädselbrädor är hyvlade medan andra har en mer rå yta. En del passar till lodrät montering, andra till vågrät, och det ska du naturligtvis tänka på när du ex. bygger den konstruktion som klädselbrädorna ska monteras utanpå.

LÄS OCKSÅ: Få en vacker fasad med träpanel

Underhållsfria klädselbrädor i komposit

Du ska också ta ställning till hur mycket du vill underhålla dina klädselbrädor. De flesta klädselbrädor är av trä, men det finns även underhållsfria brädor i komposit.

Klädselbrädor i komposit ska inte målas, men går att få i en mängd olika färger. Om de blir smutsiga eller får alger kan de bara tvättas med passande rengöringsmedel.

Klädselbrädor:Underhållsfria klädselbrädor i komposit

Klädselbrädor av komposit är geniala om du önskar dig ett plank som inte ska målas. Brädorna monteras ihop med not och spont med så kallade H-balkar.

Tryckimpregnerade klädselbrädor

Du bör också fundera över hur mycket dina klädselbrädor ska hålla för, och hur viktig tryckimpregneringen är.

LÄS OCKSÅ: Tryckimpregnerat virke - bra eller dåligt?

Det finns både klädselbrädor med och utan träskydd, och ska du ex. använda klädselbrädor till en hel fasad kan du överväga att använda så kallad thermowood eller superwood. Det är trä, som har en längre livslängd eftersom det har fått en särskild effektiv form av träskydd.

Även om du väljer tryckimpregnerade klädselbrädor ska du se till att underhålla dem med färg så att de får så lång livslängd som möjligt.

Klädselbrädor: Tryckimpregnerade klädselbrädor

Klädselbrädor i så kallad superwood har en mycket lång livslängd, eftersom de är impregnerade på ett särskilt effektivt sätt. Dessa är redan målade, och anpassade för en klinkbyggd klädsel som sätts samman med not och spont.

Montering av klädselbrädor

Det är väldigt vanligt att klädselbrädor monteras med not och spont - alltså att brädorna i den ena sidan har en längsgående tapp och i den andra sidan ett längsgående spår som brädornas tapp passar i. Klädselbrädorna monteras alltså genom att de skjuts samman och spikas eller skruvas fast mot en träkonstruktion.

Brädor till en vågrät, klinkbyggd fasad monteras ofta med not och spont där brädorna skjuts samman och fäst med spik eller skruvar.

LÄS OCKSÅ: Fibercementskiva: Brädor som ALDRIG ruttnar

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka