Få en vacker fasad med träpanel

Träpanel på fasaden är vackert, men kräver underhåll. Läs om de vanligaste metoderna för att sätta upp träpanel här.

Träpanel fasad

Du får en vacker fasad om du väljer en träpanel på ditt förråd. På detta förråd har vi valt en liggande utvändig panel.

Träpanel kan man ha på sitt hus, förråd eller garage. I Sverige är träpanel på fasaden relativt vanligt.

Träpanel är en vacker fasad, men trä kräver noggrant och frekvent underhåll, då det annars kan bildas röta och mögel.

Träpanel på fasaden kan sättas upp på olika sätt – både som liggande och stående panel.

I denna artikel kan du läsa mer om olika metoder när du själv ska sätta utvändig träpanel.

Liggande träpanel – fjällpanel

Det finns panelbrädor med en speciell utsågning och fjäder och not anpassat för liggande panel – så kallad fjällpanel.

Men man kan också sätta träpanel på ett förråd till exempel med vanliga panelbrädor som sätts utanpå varandra, så att den nedersta brädan har en annan bräda monterad ovanför sig, så att den sticker ut lite över den nedersta brädan. På det viset finns det inga ställen där vatten kan samlas på fasaden.

Fasad träpanel: Liggande träpanel – fjällpanel

Klassiska panelbrädor till en fasad med liggande panel. Panelbrädorna monteras med fjäder och not, och de enskilda brädorna har en vinklad utsida, så att vattnet kan rinna av. Brädorna på bilden är förmålade.

LÄS OCKSÅ: Fjällpanel - den klassiska ytterpanelen

Stående träpanel – lockpanel

Den vanligaste av de stående träpanelerna är lockpanel.

Här monterar man först två stående panelbrädor med lite mellanrum, cirka 5-6 centimeter. Ovan på "hålet" mellan de två inre brädorna monteras en stående panelbräda – det så kallade locket.

Det är viktigt att skruvarna sätts i med lite vinkel så att de träffar "hålet" bakom, och du inte riskerar att träffa de två underliggande brädorna så att deras ytterkanter spricker.

Fasad träpanel: Stående träpanel – lockpanel

På denna bild kan du se ovanifrån hur de tre panelbrädorna är placerade i förhållande till varandra, och hur skruvarna sitter. Du kan också se hur panelbrädorna ser ut när de vänder åt rätt håll – med den "glada" sida utåt.

Vänd den "glada" sidan utåt

När du monterar träpanel på en fasad är det viktigt att du sätter brädorna åt rätt håll. Om du vänder brädorna med den starkaste sidan utåt gör det din träfasad mer hållbar, då den starka sidan står emot vatten och fukt bättre.

Den starkaste sidan på en panelbräda hittar du genom att titta på ändträet. Här kommer du kunna se att träets ådring bildar några bågar – som en sur eller glad mun. Det är den "glada" sidan som är den starkaste, och den som ska vända utåt då det är den sidan som suttit närmast träets kärna, som är den starkaste delen av träet.

Montera ny träpanel ovanpå den gamla

Om du inte orkar med tanken på att byta ut en uttjänt och ful panel har vi en god nyhet: I många fall kan du bara sätta ny panel utanpå den gamla och spara en massa tid och energi.

Att ta en genväg innebär inte alltid att slutresultatet blir dåligt. Det finns även smarta och hållbara genvägar. Ofta kan du sätta fin ny panel direkt utanpå den gamla. Förutsatt naturligtvis att den gamla panelen inte är rutten eller angripen av mögel. I sådana fall är detta ingen genväg, och du måste ta bort den gamla panelen innan du sätter den nya.

Läs här hur du sätter stående lockpanel ovanpå gammal fjällpanel: Sätt upp ny panel på ett enkelt sätt

Träpanel fasad: Montera ny träpanel utanpå den gamla

Här satte vi en stående lockpanel utanpå den gamla liggande fjällpanelen.

Trä till panel

Det finns många olika sorters trä som kan användas som panel. Tryckimpregnerat trä fungerar utmärkt som lockpanel. Det finns även andra sorters impregnerade brädor, till exempel superwood eller thermowood, som har ännu längre hållbarhet.

Det kan också vara en god idé att välja brädor som är förmålade, då du slipper måla brädorna själv. För det råder inga tvivel om att din panel behöver ytbehandlas, antingen i form av målning, lasering eller oljning, för att hålla länge.

Du kan också välja panelbrädor av trä som har en naturligt hög oljehalt, som till exempel teak eller mahogny, vilket ger träet en längre hållbarhet. Dessa träslag är dock dyra, men ger också ett väldigt vackert och exklusivt uttryck.

LÄS OCKSÅ: Klädselbrädor - se vilken typ du ska välja!

Träpanel fasad: Panel av olika träslag

Detta annex är byggt med exklusiva panelbrädor av mahogny.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Träfasad