Fibercement: Brädor som ALDRIG ruttnar

Byt ut dina vindskivor av trä mot nya av fibercement så slipper du både att måla och underhålla. Brädor av fibercement ser ut som trä men de ruttnar aldrig.

Fibercement: Vädret är tufft för villan och sliter hårt på alla trädelar. Byt till material som tål att vara utomhus.

Fibercement: Vädret är tufft för villan och sliter hårt på alla trädelar. Byt till material som tål att vara utomhus.

Vindskivor, takfotsbrädor och vattbrädor är de allra mest utsatta brädorna på villans sidor och gavlar. Orsaken till detta är att de sitter exponerade och ska tåla all slags väder. Uppgiften är ju att skydda taket mot vind, vatten, snö och allt annat som naturen utsätter villan för. Därför krävs bra material.

Slipp underhåll

Det är naturligt att vi använder trä till dessa funktioner och trä är ett bra val – under förutsättning att du underhåller det. Om du vill slippa det krävande underhållet så heter lösningen brädor av fibercement. De behöver inte underhållas. De säljs i regel med lång garanti och håller mycket läge. Utan att du måste underhålla dem.

Vad är fibercement?

Fibercement säljs under olika produktnamn (mest känt är nog eternit) och finns i flera varianter. Väljer du brädor så kostar de förstås mer än trä, men inte mycket.
Väljer du färdigmålade brädor slipper du också att köpa färg och att måla. När du sedan ska kapa och bearbeta fibercementbrädorna så måste du ha specialverktyg som inte slits så mycket av det hårda materialet. Sedan kan du sätta igång.
Det finns i dag brädor med not och spont och med klickfunktion, så du kan klicka fram en ny gavelspets om du vill. När du har bytt ut de gamla och utsatta brädorna av trä mot fibercement kan du se fram emot att slippa underhåll under varje fall de kommande 20 åren.

TRÄ

  • Fördelar: Lätt att arbeta med. Kräver inga specialverktyg.
  • Nackdelar: Kräver mycket underhåll.
  • Livslängd: Upp till 30 år med regelbundet underhåll.
  • Gör det själv-vänlighet: Lätt att arbeta med.
  • Prisnivå: 30-40 kr/meter för 28 x 120 mm

FIBERCEMENT

  • Fördelar: Underhållsfritt. Spricker inte.
  • Nackdelar: Liknar trä, men bara nästan. Kräver specialverktyg.
  • Livslängd: Bör hålla minst 30 år.
  • Gör det själv-vänlighet: Kräver en del erfarenhet.
  • Prisnivå: 40–60 kr per meter för 12 mm panel

Här kan du med fördel välja annat än trä

Det finns en hel del ställen på och runt villan där du med fördel kan använda modernare material än trä. Här är några av ställena:

  • Altanen kan läggas av kompositmaterial. Det är brädor som har tillverkats av en blandning av plast och träspån.
  • Fasader kan med fördel kläs med fibercement. Det finns en hel del att välja mellan från brädor till skivor. Därefter behöver du aldrig mer måla om.
  • Staket, t.ex. plank och spjälstaket, kan resas av komposit eller fibercement. Även tak av olika slag kan kläs med fibercement.

Komposit är inne

Det har blivit inne att lägga en altan av komposit, ett material som också används till många utemöbler. Det dröjer nog inte länge innan vi kan köpa kompositbrädor i en mängd olika dimensioner.
Komposit består av bland annat sågspån och plast. Det finns i många färger, men vanligast är svart och brunt, och är fullständigt underhållsfritt.

Det behöver du veta innan du köper

I stort sett alla fibercementbrädor på marknaden är 8-10 mm tjocka. De är ytbehandlade och genomfärgade och kan motstå brand, sol och alla slags väder. Brädornas förväntade livslängd är enligt flera tillverkare minst 50 år. Om du vill att brädorna ska vara så lika trä som möjligt är det den parametern du ska gå efter. Du kan nästan alltid få varuprov skickade till dig så att du kan jämföra produkterna innan du bestämmer dig.

  • Köp från en tillverkare som har haft sin produkt på marknaden i flera år. Då kan du dra nytta av andras erfarenhet och satsa på produkter med bra referenser.
  • Ljusa färger bleknar mer än mörkare.
  • Kom ihåg att köpa blad och borr som är gjorda för att arbeta i det hårda materialet.

Det finns flera tillverkare, bl a:

Cedral (tidligere Ivarplank)
Cembrit
Nordic Fibercement

Så här sågar du i fibercement

Fibercement är väldigt, väldigt tufft mot sågklingor, blad och borr. Därför måste du byta ut träklingan i din sänk- eller cirkelsåg mot en diamantklinga (PCD) som är gjord för material som fibercement och eternit. Du kan också köpa specialblad till sticksågen och specialborr till borrmaskinen.

En cirkelsåg eller sänksåg kan, med rätt klinga, göra snygga snitt, även längs med en bräda, om det skulle behövas. Samtidigt kan sågen naturligtvis kapa brädor.

Ska du göra många kapningar kan du fundera på en slagsax till eternit. Men det kan vara svårt att hitta en att hyra, och nya är de ganska dyra.

Alla skruvar måste förborras, så du bör absolut fundera på att köpa ett specialborr till eternit och fibercement. Det håller väldigt länge.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Fasad