Ny fasad med vanliga brädor

Ett av de bästa sätten att bygga träfasader på är den traditionella träbeklädnaden av helt vanlig brädor som överlappar varandra. Metoden kallas klinkning och är mycket billigare än att använda färdigfrästa klinkbrädor.

På den här demonstrationsuppställningen ska hantverkaren visa hur lätt det är att klinkbygga, bara man följer några enkla regler för måttagning och montering. Beklädnadsbrädorna ska monteras vinklat, så att vattnet kan rinna av. Därför ska den första brädan läggas an mot en list eller kloss av samma tjocklek som brädorna.

Klossarna spikas på plats med en rostfri 50 mm räfflad spik, eller en 80 mm slät spik. Klossarna ska sitta i läktens underkanter. Den första brädan monteras med en skruv på mitten. Skruvarna ska vara tre gånger längre än vad beklädnadsbrädan är tjock. I det här fallet 75 mm.

LÄS OCKSÅ: Få en vacker fasad med träpanel

Kontrollera noga att brädan sitter i våg innan du fäster nästa skruv. Notera att skruven borras igenom mitt i brädan, just ovanför stödklossen – inte genom klossen. Nu mäter vi upp för nästa bräda. Till det används en 65 mm hög avståndskloss. I toppen avsätts en markering. Brädorna, som är 95 mm breda ska nämligen överlappa varandra med minst en fjärdedel – och högst en tredjedel.

Brädan hålls upp exakt vid markeringen och skruvas i. Först i mitten och sedan i varje sida. På så vis fortsätter du med att markera höjden med hjälp av avståndsklossen och sedan göra fast brädan. Notera att skruven inte ska gå igenom den undre brädan. Det är viktigt att varje enskild bräda får plats att röra sig utan att övriga brädor påverkas.

LÄS OCKSÅ: Klädselbrädor - se vilken typ du ska välja!

Beklädnadsbrädorna på 95 mm lappar nu över med 30 mm.Klinkbyggning är ett av de snabbaste sätten att klä en gavel eller fasad på, och skruvåtgången är minimal jämfört med många andra metoder. I modellen har hantverkaren använt vanligt ohyvlat granvirke, men på en riktig fasad skulle det vara mer naturligt att använda impregnerat trä eller några av de många hårdare träslag som inte behöver lika mycket underhåll.

Beklädnaden ska inte gå upp hela vägen till gavelns bärlina, utan det ska lämnas plats till en vattbräda, så att regnvattnet kan rinna undan och ner på fasaden, inte in bakom fasadbrädorna. Här har hantverkaren lämnat 60 mm mellan den översta fasadbrädan och bärlinan. Det ger plats för en 50 mm snedställd bräda mellan gaveln och fasaden.

Vattbrädan stöttas med hjälp av en kilformad list och justeras in så att den sitter rakt, innan den skruvas fast.Vattbrädan ska luta 10 till 15 grader.

Metoden med klinkbrädor är både enkel och snabb att använda, samtidigt som den ger en tät fasad. Kom ihåg att använda rostfria skruvar om du använder impregnerat trä. Andra skruvar korroderar när de kommer i kontakt med impregneringen.

LÄS OCKSÅ: Fjällpanel - den klassiska ytterpanelen

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Träfasad