Fasad

Husets fasad måste kunna stå emot väder och vind. Därför är det viktigt att din fasad är i gott skick, annars riskerar du att det uppstår skador på ditt hus. På dessa sidor visar vi dig hur du reparerar och underhåller husets fasad.

Fasad och fasadbeklädnad

Husets fasad är det yttre skalet som ska skydda mot väder och vind. Därför är det viktigt att din fasad är i bra skick. Annars riskerar du att det blir skador på ditt hus. På denna sidan har vi samlat en rad gör-det-självbeskrivningar som visar hur du reparerar och underhåller husets nuvarande fasad, samt hur du får en helt ny fasad.

Fasadrenovering

Beroende på vilken fasad du har så är det stor skillnad på hur man tar sig an fasadrenoveringen. Har du en murad fasad, består arbetet ofta av att byta ut spruckna tegelstenar och/eller byta ut fogar. Särskilt det sista kan vara ett stort arbete och ett tidskrävande projekt. Har du en putsad fasad är det ofta reparationer av putslagret samt måleriarbete som det handlar om. Är din fasad beklädd av trä kan det vara byte av fasadbeklädnaden samt måleriarbete som du står inför.

Fasadbeklädnad

Om du ska byta ut den befintliga fasadbeklädnaden har vi en rad gör-det-självbeskrivningar du kan använda för inspiration och vägledning. Du kan t.ex. göra en fasad med profilbrädor eller sätta en traditionell lockpanel som du ser i detta filmklipp: VIDEO: Sätt traditionell lockpanel

Fasadfärg

En målad fasad håller sig ofta fin i upp till åtta, tio år om arbetet är ordentligt genomfört. Och som med allt annat måleriarbete är det viktigt att vara noga med förarbetet, om du vill ha ett fint resultat. Börja med att rengöra fasaden noga. Den ska vara helt ren om färgen ska kunna fästa ordentligt. Du ska också se över ev. skador på fasaden. Det är en bra idé att göra det med samma typ av puts som du använt till resten av fasaden. Annars finns det risk för att reparationen syns igenom färgen.

Fasadrengöring - gör det själv

Alger på fasaden är inte särskilt farligt. Men vackert är det inte. Ska din fasad rengöras från alger, görs det lättast med avsedda algborttagningsprodukter.

  • Börja med att ta bort lösa alger från fasaden med en styv borste. Se upp, så att du inte skadar färg eller putslager.
  • Stryk på algborttagningsmedel på fasaden med en stor pensel. Låt algmedlet verka i 2-3 dagar.
  • Skölj fasaden med vatten. Använd en borste för att få bort de sista algerna. Se upp igen, så att du inte skadar fasaden. Är du inte helt nöjd upprepar du processen.