Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vindpapp skyddar och förbättrar din isolering

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Vindpapp, eller vindspärr som det också kallas, kan öka isoleringseffekten med upp till 10%. Vid montering av vindpapp skyddar du isoleringen och spärrar vinden vilket förbättrar isoleringens effekt.

Vindpapp skyddar och förbättrar din isolering

Vindpapp förbättrar isoleringen med 10 %

Vad är vindpapp?

Vindpapp kallas även vindspärr, för det är precis det materialet gör – spärrar vinden. Vindpapp isolerar inte i sig själv, utan används tillsammans med ett annat isoleringsmaterial, där vindpappen ser till att vinden inte blåser in i isoleringen. Bäst isoleringsförmåga uppnås när luften i isoleringsmaterialet står helt stilla, och det hjälper vindpappen med till.

Varför vindpapp?

Vindpapp har tillsammans med isoleringsmaterialet en stor isoleringsförmåga då det ser till att det inte blåser in kall luft i isoleringen, som därmed försämrar isoleringsförmågan. Vindpapp är därför en riktigt bra idé, då det i slutändan kommer att ge en positiv effekt på bostadens värmekostnad. Utöver detta skyddar vindpappen också din isolering, så att din isolerings livstid förlängs när du väljer att komplettera isoleringen med vindpapp.

Så fäster du vindpapp

Vid montering av vindpapp är det viktigt att du följer tillverkarens monteringsanvisningar noggrant.
Det är till exempel väldigt viktigt att när du monterar vindpappen alltid ser till att det finns riklig ventilation mellan vindpappen/isoleringen och t.ex. takmaterialet eller ytterväggen på den byggnad du isolerar. Om det inte är tillräcklig ventilation mellan vindpappen och det yttersta materialet riskerar du att allvarliga fuktproblem kan uppstå.

Olika sorters vindpapp

Du kan köpa många olika sorters vindpapp i olika kvaliteter, från de lite billigaste typerna som kan t.ex. lämpar sig för att täta förrådet, till de dyrare och mer avancerade typerna som armerad vindpapp. Vilken vindpapp du ska använda avgörs i hög grad av byggnadens belägenhet, och hur utsatt den är för väder och vind.

Läs också: Isolera tak

Nedan kan du se några av grundprinciperna när du monterar vindpapp.

GÖR SÅ HÄR:

Vindpapp skyddar och förbättrar din isolering

1. Kattvind:
Den vindtäta pappen fästs med överlappning och kan hållas på plats med ett par vågräta brädor eller lister. Vid takfoten fästs en vindbräda. Pappen kan ersättas med till exempel masonit.

Vindpapp i snedtak

2. I snedtak:
Det enklaste är att välja snedtaksskivor eller liknande isolering som är försedda med ett vindtätt pappskikt. Det viktigt att isoleringen inte läggs närmare underlagstaket än 5 cm.

Vindpapp: Vindsbjälklag med fackverkstakstol

3. Vindsbjälklag med fackverkstakstol:
Välj en isoleringsskiva som är klädd med vindtätt skikt. Längs takfoten fästs en bräda som hindrar blåst från att komma in i isoleringen.

Vindpapp: Vindsbjälklag med gångbrygga

4. Vindsbjälklag med gångbrygga:
Även här ska du välja en isolering klädd med ett vindtätt skikt – i varje fall ska de övre skivorna ha det.

Vindpapp: Golv mot krypgrund

5. Golv mot krypgrund:
Den vindtäta pappen eller masoniten fästs under de nedersta isoleringsskivorna. Kan ofta göras endast när golvet läggs om. Du får inte täppa igen ventilerna i grunden.

Vindpapp: Yttervägg

6. Yttervägg:
Det vindtäta skiktet, till exempel gipsskivor, masonit eller papper, fästs utanpå den yttre isoleringen. Därefter fästs spikreglar (minst 25 mm tjocka) som fasadpanelen kan monteras på.

LÄS OCKSÅ: Allt om isolering

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel: Vindpapp skyddar och förbättrar din isolering
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka