Vildmarkspanel - det här ska du veta

Vildmarkspanel har en rå och naturlig look och är ett mycket populärt beklädnadsmaterial i t ex stugor och vindskydd. I den här artikeln kan du läsa mycket mer om vildmarkspanel och bl a få reda på vad du kan använda vildmarkspanel till och hur du arbetar med materialet.

Vad är vildmarkspanel?

Vildmarkspanel är brädor som har sågats på längden från trädstammen och där barkkanten eller vankanten sitter kvar på brädorna. Vildmarkspanel har därför ett rått och naturligt utseende.

Vildmarkspanel skiljer sig från andra sorters virke genom att det är brädor som har sågats längs med trädstammen och genom att vara obehandlade. Det betyder att de inte är hyvlade eller sågade på bredden, utan de är “råa”.

Ibland kallas vildmarkspanel även okantat virke, okantade brädor, okantade plank, obehandlat virke och på danska kallas de av någon anledning för kalmarbrädor.

Vad kostar vildmarkspanel?

Priset för vildmarkspanel kan skilja sig mycket, men du kan mycket väl hitta billig vildmarkspanel på byggmarknaden eller på en brädgård.

Brädorna finns i olika träslag, som också kan ha olika prisklasser.

Vildmarkspanel köps som virke per meter och oftast används douglasgran eller lärk, men brädorna finns också i hårdare träslag som t ex gran och ek.

Vad används vildmarkspanel till?

Tack vare sin råa och naturliga look passar vildmarkspanel bra in i naturliga omgivningar, och de används därför ofta till t ex plank eller panel på stugor och vindskydd.

SE BYGGBESKRIVNINGEN: Bygg ett rått och rejält plank

Du kan mycket väl klä vildmarkspanel både invändigt och utvändigt i mindre byggnader som t ex en stuga.

Ibland används vildmarkspanel också för att bygga plankbord med, även om hyvlade plankor kan vara bättre till ett sådant projekt på grund av virkets dimensioner.

Vildmarkspanel kan dock användas i många byggprojekt. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

Här kan du se några olika projekt där vi har använt vildmarkspanel.

Vildmarkspanel beklädnad - hur monterar man vildmarkspanel?

När du klär en yta kan du antingen sätta vildmarkspanel liggande eller stående dvs antingen lodrät eller vågrät.

Oavsett om du monterar vildmarkspanel stående eller liggande ska du sätta brädorna så att den smalaste sidan av brädan vänds utåt.

Det betyder att märgsidan vänds inåt, vilket kan vara tvärtom mot vad man annars normalt ska göra, eftersom brädornas märgsida är hårdast och tåligast mot väder och vind. Men vänder du vildmarkspanelen med märgsidan utåt kommer det att se konstigt ut och den snygga barkkanten kommer inte att synas.

Vildmarkspanel kan monteras som lockpanel. Du ska alltså sätta ett lager brädor med mellanrum och därefter ett lager brädor ovanpå, som kommer att täcka över mellanrummen.

Det första innersta lagret brädor måste inte vara vildmarkspanel och det kan faktiskt vara en fördel att använda andra slags brädor med raka kanter, eftersom det då blir lättare att täcka mellanrummen.

Här kan du läsa mer om tekniken bakom lockpanel.

Om du använder vildmarkspanel som dekorpanel utomhus och inte vill sätta den som lockpanel, måste du se till att ha något annat slags väderbeständigt material bakom vildmarkspanelen.

Underhåll av vildmarkspanel

Vildmarkspanel är en naturprodukt som med tiden kommer att utvidga sig när träet utsätts för skiftande temperaturer och olika slags väder. Det kan också komma kåda från vildmarkspanelen.

Du kan mycket väl stryka vildmarkspanel med träskydd om du vill ha en längre hållbarhet eller ett annat utseende.

Här kan du se en byggbeskrivning där vi har klätt ett vindskydd med vildmarkspanel och behandlat det med träolja - LÄS MER: Bygg själv vindskydd

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trä