Fjällpanel är en klassisk ytterpanel till hus, skjul, plank osv. där brädorna sätts upp vågrätt på ett sätt så att vattnet leds bort. Kännetecknet för fjällpanel är nämligen att brädorna till fjällpanelen är sågade så att de är lite sneda – smalast däruppe och tjockast därnere – så leds vattnet ut över den nedre kanten.
Sätta upp fjällpanel
Fjällpanel sätts ihop med spont och not, vilket gör den enkel att sätta upp. Det ger samtidigt en rejäl fasadbeklädning som ser enhetlig ut. En fjällpanel på ett hus eller ett skjul sätts vanligtvis upp mot en reglad trästomme, men väljer du t ex fjällpanel till ett plank, kan du välja att sätta brädorna i så kallade H-stolpar. Det är stolpar, där det på varje sida finns ett spår som brädorna kan föras ned i.
Det är inte all fjällpanel som sätts ihop med spont och not. Panelbrädor kan också bara ha en fals på baksidan av den ”tjocka” ändan, som passar i överkanten på den underliggande brädan. Det här är också ett enkelt sätt att sätta upp panel, och resultatet blir likartat, även om det inte sitter ihop lika bra som fjällpanelen med spont och not gör.
Vanliga brädor kan också användas för överlappande liggande panel. Då fästs den övre brädan så att den sticker ut lite över den nedre. Det här sättet att göra överlappande ytterpanel på är lite krångligare och passar inte för större projekt.
Svart fjällpanel
Brädor för fjällpanel finns i flera olika varianter – råa, hyvlade, tryckimpregnerade, målade eller obehandlade. Om du vet att din fjällpanel ska ha en bestämd färg, t ex svart, är det verkligen smart att välja färdigmålade brädor, så att du själv slipper göra det.
Tryckimpregnerad fjällpanel
Fjällpanel används vanligtvis för utomhus bruk. Därför är eventuell tryckimpregnering ofta av det traditionella slaget. Men det finns också andra sorters impregnering, t ex så kallad thermowood och superwood, som också finns för ytterpanel.
Fjällpanel i lärk och mahogny
Fjällpanel kan också göras av träslag som av naturen rustats bättre för att klara väder och vind än exempelvis vanliga nordiska träslag som fur och gran, som vanligtvis används för att tryckimpregnera panelbrädor.
Lärkträ av hög kvalitet, som t ex sibirisk lärk, har en extra hög ”täthet” och innehåller mycket kåda och garvsyra. Det ger träet en naturlig impregnering och gör det extra motståndskraftigt mot röta och mögel. Även om lärkträ har en inbyggd motståndkraft är det ändå en bra idé att du behandlar det med skyddande olja som är gjord för lärkträ.
Det samme Det samma gäller exotiska träslag som t ex mahogny, teak och ipé. Dessa träslag har en naturligt hög mängd olja, som också gör dem extra motståndskraftiga. Ändå förlängs livstiden om du även behandlar den här sortens panelbrädor med olja.
LÄS MER: Få en vacker fasad med träpanel