Rädda fasaden – med en offerbräda

Väder och vind sliter hårt på träfasaden, framför allt på den nedersta delen av panelen. Varför byta alltihop när det räcker att såga bort det som blivit dåligt och montera en offerbräda? Då sparar du både tid och pengar samtidigt som det blir snyggt. Vi visar hur du lyckas med jobbet!

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 timme
Pris
50 kr/m

Intro

Arbetet går rätt snabbt och du slipper att sätta upp ny panel. Brädorna har här grundats med olja och ska till sist målas.

PROBLEM:
Fasadpanelen har tagit stryk, men endast allra längst ner. Längre upp är träet intakt.

LÖSNING:
Vi sågar bort de dåliga ändarna, monterar en plåt och fäster offerbrädor under panelen.

Tidsförbrukning

Räkna med cirka en timme för varje löpmeter inklusive montering av bräda.

Pris

Brädorna kan köpas för cirka 15 kr/m, plåten år på 50 kr/m och dessutom ska du köpa färg - om du inte har en burk.

Svårighetsgrad

Det kan vara svårt at komma åt när du sågar i inåtgående hörn, men med rätt verktyg ska det säkert gå.

Instruktion

01
Bort med skadan 3 Steg

1

Bestäm först hur mycket som ska bort. Ta till några centimeter ovanför det sämsta stället. Om några av brädorna är dåliga högre upp, så kan det vara bättre att helt byta dessa och kapa övriga längre ner.

2

Styrskenan till cirkelsågen är perfekt när du kapar panelen. Ställ in sågen på 15 grader, så att spetsen hamnar i framkant. Har du ingen sågskena går det bra att fästa en regel eller bräda att såga efter. Se upp för dolda spikar!

Du kommer inte åt i hörnet med cirkelsågen. Här behövs en fogsvans.

3

Bryt bort alla lösa ändar. Passa på att kontrollera att syllen, som finns bakom brädorna, inte har skadats av fukt. Om den har det, blir det nödvändigt att byta även denna - men det är ett större arbete. Nu kan du montera plåten.

02
Plåt och offerbräda 3 Steg

1

Längst ner monteras en plåt. Redan nu måste du veta dimensionen på din off erbräda, för annars kan du inte fästa plåten på rätt avstånd från kortändarna på panelen. Det ser snyggast ut om plåten skarvas i 45 grader i hörnet.

Plåten skyddar brädorna mot regn och stänk som slår upp från marken.

2

Fäst dubbla offerbrädor vågrätt under fasadpanelen. Långsidorna geringssågas 15 grader upptill och nertill så att regnvatten kan rinna av. Brädorna fästs med rostfria skruvar som ska vara minst 55 mm långa. Grunda allt trä.

Fasadpanelen består av två lager, och därför behövs två offerbrädor.

3

Det kan vara nödvändigt att spika fast panelen nertill. Bocka en dyckert så att den får fäste i den bakre off erbrädan. Du kan även förborra och dra fast panelen med skruvar. Då bir det lättare att senare byta ut den.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Träfasad