Intro
Instruktion
01
Fasadbeklädnad
8
Steg
Genom att mäta varje bräda för sig efterhand som vi sätter upp dem och använda en list nedtill för att rikta upp dem, får vi en jämn och rak kant på panelen. Brädorna snedsågas dessutom nedtill så att vattnet kan rinna av.
Det är ett mellanrum mellan brädorna beroende på hur breda de är och måtten på fasaden. Om vi t.ex. skall täcka 140 cm delar vi 140 med 17 (brädornas bredd) och ser då att vi skall använda 8,2 brädor. Vi nöjer oss med 8 hela brädor. 8 brädor à 17 cm täcker 136 cm. 4 cm återstår då att täcka och dem fördelar vi på de 9 mellanrummen mellan brädorna. Avståndet blir 0,44 cm.
En lång bit läkt används som stopplist. Den sätter du 5 cm under den nedersta regeln. Den skall fästas i regeln på flera ställen för att inte hänga. Du tar bort läkten när alla panelbrädor satts upp.
Vi börjar med fönstret och de två närmaste hörnen. Du måste tänka på att läkten, som spikas på senare, skall överlappa brädorna med 2-3 cm.
Avståndet mellan de två ytterbrädorna skall mätas. Med utgångspunkt från detta mått beräknar du hur många brädor du skall sätta mellan dem och hur stort mellanrummet skall vara.
Du behöver inte vara så noga. Det gör ingenting om brädorna inte sluter tätt mot taket. En täcklist skall dölja kanten så att man inte kan se ojämnheterna.
För att få luft mellan panel och täckplåt (vid betongen) läggs en avståndslist på skyddsplåten medan du spikar fast brädorna. Här är det en 22 x 45 mm list som sedan tas bort.
Den ena gaveln är färdig. Här fattas knutbrädorna, men de skall målas vita så de får vänta tills panelbrädorna målats med falu rödfärg.
Man skall måla två gånger innan profillisten sätts upp. På så vis slipper du få vita, omålade ytor längs listerna om trävirket torkar och rör sig i sommarvärmen. Och det gör det!
02
Foder och knutar
7
Steg
Nu har vi kommit till de detaljer som ger huset ett klassiskt svenskt utseende.
Vi började med fönster- och dörrfoder. För att bestämma oss för hur vi ville att fodren skulle se ut gjorde vi en rundresa och tittade på gamla hus. Vi tog bilder som vi studerade när vi kom hem och med utgångspunkt från dem ritade vi mallar till de foder vi ville ha.
Den vanligaste dimensionen på fönsterfoder är 22 x 120 mm. Till husknutar används vanligen 22 x 145 mm brädor. De dimensionerna har vi använt till alla fönster utom till ett litet toalettfönster. Här nöjde vi oss med ett foder tillverkat av 22 x 95 mm brädor.
Genom att lägga vattenpasset eller en bräda intill fönsterhörnet kan du mäta den bredd salningen, dvs. ramen mot fönsterkarmen, skall ha. Mät i alla fyra hörnen för säkerhets skull.
Om salningen inte skall vara bredare än 70 mm är det lättast att spika fast den i panelbrädorna. Det gör det också lättare att få rätt lutning.
Utsågningen går lättast med en sticksåg. Därefter skall kanterna slipas lätt med slippapper så att de inte sätts upp med ojämna kanter.
Du börjar med de lodräta fodren. De skall vara så långa att de utsågade profilerna hamnar utanför de vågräta fodren.
De vågräta fodren är helt raka. Men med en bit utsågad profil på utsidan av det lodräta fodret ser det ut som om listerna korsar varandra.
03
Vindskivorna
4
Steg
De fyra brädor som utgjorde de gamla vindskivorna tog vi försiktigt ned. Genom att lägga dem på de nya kunde vi enkelt göra exakta kopior.
När vi sågade till brädorna till panelen på huset var vi inte så noga. Vi kommer nämligen att dölja övre kanten på panelbrädorna med en målad list (22 x 45 mm). Bakom brädorna sitter det en extra regel som vi spikade upp för att listen skulle ha något att sitta ordentligt fast i.
Vindskivorna skruvar vi fast. Då blir det lättare att ta ner dem när de skall målas igen eller bytas ut.
Det syns tydligt att vi fuskat med målningen. Och brädorna är lite olika långa, men det gör ingenting.
En målad list löser problemet. Den döljer ändarna på brädorna och samtidigt får du en kant som senare kan ge de profilerade locklisterna ett bra stöd.
De gamla vindskivorna har försiktigt tagits ner. Nu blir det lätt att såga till fyra nya vindskivor genom att lägga de gamla ovanpå den nya och rita upp.
04
De profilerade listerna
2
Steg
Den klassiska profilen på de lister som skall sättas över springorna mellan panelbrädorna ser du nedan. Det enklaste är att såga till en list med exakt rätt vinkel mot listen uppe under taket och sedan använda den som mall när övriga lister sågas till. Då behöver du bara såga alla listerna i rätt längd när du skall sätta upp dem.
Mät upp längden på listerna med hjälp av en list som passar exakt mot listen uppe vid taket. Nu kan du såga till en mängd lister med rätt vinkel upptill.
05
Pricken över i:et
5
Steg
Vi bestämde oss för att pryda vår sommarstuga lite extra med lite gammaldags snickarglädje.
Även här har vi hämtat inspiration och idéer från gamla stugor, men det är ju egentligen bara att låta fantasin få fritt spelrum.
Det viktigaste är att du gör en bra mall som du kan rita upp och såga ut efter utan att det blir alltför svårt. För att få så stor effekt som möjligt sätter vi upp vår dekoration på baksidan av vindskivan, sså att det blir luft mellan den och väggen. Men vi väntar med att sätta fast den slutgiltigt tills alla de profilerade listerna bakom den har målats.
Du sågar till profilen med sticksågen, men längden gör du ingenting åt förrän du prövat dig fram till hur du skall komponera snickarglädjen.
Den profilsågade listen skall korsas av en rak list. Här sågar du ner till hälften i båda listerna, stämmer ut och fogar ihop listerna. Fogen kan förstärkas ytterligare med pu-lim.
Nu sätter du upp snickarglädjen och prövar dig fram. När du är nöjd kan du skruva fast den - men inte förrän du målat profillisterna bakom.
Tidsförbrukning
6-7 dagar om du har en medhjälpare som målar efterhand.
Pris
Cirka 200 kronor per m² inklusive isolering
Svårighetsgrad
Om du är noga när du mäter är detta inte svårt, men det är ett stort projekt.