Tvätta fasad - Så här rengör du en träfasad

Ska du måla din träfasad eller är det bara för mycket smuts och alger på den? Då ska du tvätta fasad. Det kan du som tur är göra själv både enkelt och billigt. Här får du veta mer om varför du ska rengöra fasaden och hur du gör det.

Ska du måla ditt trähus, eller behöver träfasaden bara fräschas upp lite? Då ska du tvätta fasad.

Varför ska du tvätta fasad?

Speciellt sol och regn sliter hårt på träverk utomhus. Det är därför viktigt att träverk utomhus underhålls och du måste även komma ihåg att måla med träskydd.

Om du ska måla din träfasad måste du alltid börja med att rengöra den.

Du ska tvätta fasad så att färgen bättre kan sugas in i träet. Om du hoppar över rengöringen blir resultatet inte så bra och det kommer inte heller att hålla lika länge.

Tvätta fasad innan målning

Börja med att kolla över din träfasad efter skador, smuts och lös färg. Använd en borste och spackel.

Det är viktigt att du tar bort alger. Här kan du t ex rengöra med algmedel. Du kan använda en tryckspruta för att fördela algmedlet på fasaden.

Hela fasaden ska skrubbas noggrant med en borste, en kvast eller en grov svamp, och därefter ska du skölja av med rent vatten.

Om du vågar dig på det kan du tvätta fasad med högtryckstvätt, så att arbetet går snabbare och enklare. Det krävs dock lite försiktighet, att du sätter dig noga in i metoden och att du begränsar trycket. Högtryckstvättens maxtryck är alldeles för högt för en träfasad, så du måste därför akta så att du inte förstör träet.

När träfasaden är torr kan du gå sätta igång att slipa och ta bort gammal färg.

Därefter kan du börja måla den helt rena träfasaden.

Tvätta fasad utan att måla

Du måste inte alltid måla när du är färdig med att tvätta fasad.

Du ska dock vara uppmärksam på att du ska vara ännu mer försiktig att använda högtryckstvätt om det är gammalt trä, eftersom den kan skada träet och färgen på träet.

När du ska tvätta fasad utan att måla, ska du göra på samma sätt som om du hade tänkt måla. Du kan mycket väl använda ett algmedel att rengöra med, men vanligt diskmedel går också bra.

I vissa fall kan det även vara tillräckligt att bara använda en borste för att tvätta fasad, så att den värsta smutsen borstas av fasaden.

Vad kostar det att tvätta fasad?

Det finns många företag som erbjuder sig att rengöra träfasader, men det är betydligt billigare om du gör det själv.

Det krävs inte en massa dyra rengöringsmedel eller speciell utrustning och du sparar därför mycket pengar på att tvätta fasad själv.

När du tvättar fasaden själv kostar det därför inte mer än rengöringsmedlet och din arbetsinsats.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Träfasad