Träskydd

Träskydd förlänger livet på ditt trä. Här kan du få hjälp och vägledning för när och hur ditt trä ska träskyddsbehandlas.

  Träskydd

  Träskydd är viktigt när du ska se till att ge ditt virke så långt liv som möjligt. För att få träskyddet att skydda på bästa sätt, ska du stryka på det vid rätt tidpunkt, så att ditt arbete inte är förgäves. Även om solen skiner och vädret är fint behöver det inte betyda att träet är torrt. Och torrt trä är en förutsättning för att träskyddet ska kunna tränga in i träet och verka.

  Använd träskydd utomhus vid rätt tidpunkt

  Bästa tiden att skydda virke som står utomhus är oftast sensommaren, när det är riktigt torrt efter en lång sommarperiod. Men i regel kan du måla från maj till september, bara träets fuktinnehåll är på max 15 procent. En mulen torr sommardag med en bra luftfuktighet ( ca 60 procent) och en temperatur mellan 10 och 25 grader är helt perfekt. Undvik direkt sol, då det får träskyddet att torka för snabbt.

  Du kan läsa mer om hur du kan använda träskydd i denna artikel: Målning av tryckimpregnerat trä

  Träskydd finns i många olika varianter och sorter

  När du ska välja ett nytt träskydd handlar det oftast om vilket utseende du vill ha på virket. De klara eller genomskinliga oljorna ger en mer naturlig look, där du kan ana träets struktur, medan de heltäckande och halvtäckande träskydden fungerar mer som en traditionell färg. Ju mer täckande ett träskydd är, desto bättre skyddar den. Dessutom håller den längre. Så när du gör ditt val bör du även ta ställning till hur ofta du har lust att måla om träet.

  Oftast är det bästa att fortsätta med det som du tidigare använt – alltså vattenbaserat på vattenbaserat och oljebaserat på oljebaserat.

  De flesta produkter finns oftast både i en vattenbaserad och en oljebaserad variant. Om du byter från ex. en oljebaserad till vattenbaserad och inte rengör ytan ordentligt, kan det ge för stora spänningar i ytan. Det gör att träskyddet inte fäster ordentligt. Här kan du läsa mer om de sex olika typer som du oftast kan få användning för när du målar träarbeten utomhus.

  Heltäckande träskydd och halvtäckande träskydd

  Ett täckande träskydd påminner mycket om traditionell färg – enda skillnaden är att traditionell färg innehåller fler oljemolekyler som tränger bättre in träet. Täckande träskydd finns i olika kvaliteter, både halv- och heltäckande, matt och blank. Gemensamt för allihop är att de innehåller fungicider, som gör ytan mer motståndskraftig mot röta. Den har en fet konsistens som behöver arbetas lite extra, när du stryker på heltäckande träskydd och halvtäckande träskydd.

  Det är lämpligt att använda heltäckande träskydd eller halvtäckande träskydd till ex. en träfasad, eftersom det har den längsta hållbarheten. Det kan även användas till staket och carport. Hållbarheten är upp till 15 år.

  Transparent träskydd

  Det genomskinliga, även kallat transparenta, träskyddet ger ett naturligt utseende och framhäver träets struktur. Det innehåller svamphämmande medel (fungicider) som skyddar träet så att det ska hålla längre. Transparent träskydd täcker lite bättre än pigmenterad träolja, och så har det en längre hållbarhet. Det har en tunn konsistens, och är därför lätt att arbeta med.

  Transparent träskydd passar för vertikala ytor, som ex. ett staket, och är lämpligt för ytor med råa brädor, då det transparenta träskyddet är lätt att stryka på. Hållbarheten är oftast upp till 8 år.

  Träolja

  Träolja är en klar eller pigmenterad olja som används för slutbehandling. Den innehåller svamphämmande medel (fungicider) som tränger in i träet så att det håller längre. En pigmenterad olja innehåller färgpigment, som finns i många olika nyanser, men det är fortfarande möjligt att se trästrukturen. Vill du att virket ska behålla sin naturliga look, där trästrukturen ska anas, ska du välja träolja. Den har en tunn konsistens och är lätt att stryka på. Den finns i snabbtorkande varianter, så att du ex. snabbt kan gå på terrassen igen.

  Träolja använd till träterrasser, trädgårdsmöbler och lodräta ytor, ex. staket. Hållbarheten är runt 4 år.

  Billigt träskydd

  Träskydd finns i många olika prisklasser. Om du väljer ett billigt träskydd ska du se till att den innehåller så kallade fungicider, som motverkar röta och svamp i träet.

  Du kan faktiskt göra en del för att dina träarbeten utomhus ska hålla länge genom att bygga på ett bestämt sätt – så kallat konstruktivt träskydd. Om du bygger efter dessa principer, och samtidigt underhåller virket genom att kontinuerligt behandla det, kan dina träarbeten utomhus hålla i många fler år.

  Se här hur du bygger dig till konstruktivt träskydd.