Klassisk gavelbeklädnad

På den här väggmodellen ska hantverkaren visa hur man klär en gavel på det klassiska sättet. Det allra viktigaste är att först mäta taklutningen. Det kan man göra med exempelvis en smygvinkel och ett vattenpass.

Låt smygvinkelns ena ben följa taklutningen och det andra får följa vattenpasset, tills det är helt i lod. Överför vinkeln till kap-geringssågen. Har du inte en sån kan du vara överföra måttet, markera och sedan såga med en vanlig fogsvans.

När den första brädan är kapad i vinkel i ena änden ska höjden mätas ordentligt. Hantverkaren mäter från en lös stödlist som är omkring en cm tjock. Höjden är 45 cm. Notera att brädan kapas i 15 graders vinkel i underkant. Alla övriga brädor ska kapas på samma sätt. Då rinner regnvattnet av lättare.

Brädan görs fast med en skruv längst ner i höger sida. Med hjälp av vattenpasset kontrollerar hantverkaren att brädan sitter i lod innan den görs fast med ytterligare en skruv – i nedre vänstra hörnet. Och sedan med två skruvar i överkant. Kom ihåg att skruvarna ska vara minst dubbelt så långa som brädorna är tjocka.

Nu mäter hantverkaren upp längden på nästa bräda, som också ska kapas med 15 graders vinkel i underkant. Brädan placeras med en halv brädas avstånd till den som monterades först. Mellanrummet täcks senare med nästa lager. På samma vis mäter, kapar och monterar hantverkaren brädorna i det inre lagret.

Brädorna på höger sida i gaveln ska vara spegelvända kopior av dem till vänster. Här nöjer vi oss med att montera den första brädan innan vi sätter på det andra lagret. Mät ut ett överlapp på 2 cm och markera det på brädan. Sedan mäts höjden från botten och upp till märket – här 44 cm. Brädan kapas i vinkel på båda sidorna, så att den blir spetsig.

Avsätt därefter de 44 cm från spetsens underkant och kapa brädan med samma vinkel – 15 grader – som det första lagret brädor. När du placerar mittenbrädan på stödlisten ska du se till att överlappet blir lika stort här – 2 cm åt varje håll. Sedan skruvas brädan på plats med två skruvar uppe och två nere.

Från mittenbrädans ytterkant mäts nu 8 cm, så att överlappet på följande bräda och också blir 2 cm. På så vis fortsätter man att mäta, såga och skruva. Det gäller att skruvarna i det andra lagret brädor inte går igenom det första lagret. Skruvarna är till för att hålla fast det andra lagret mot de underliggande brädorna.

Du kan också markera skruvarnas placering medan brädan ligger på en arbetsbänk. Det kan göra monteringen enklare. Särskilt om du står på en stege och monterar gaveln. När alla brädor monterats kan stödlisten, som såg till att hålla upp alla brädor lika mycket, plockas bort. Tack vare det vinklade snittet i underkant har inte regnvattnet några större möjligheter att rinna in i konstruktionen.

LÄS OCKSÅ: Klädselbrädor - se vilken typ du ska välja!

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Träfasad