Ytterpanel - Se alternativen här!

Vill du ändra husets utseende? Eller bygger du nytt? Då är ett av besluten vilken ytterpanel du ska välja. Och det finns många alternativ.

Om du bygger nytt eller byter ytterpanel, ska du tänka på att det handlar om husets yttre skyddsskal. Ytterpanelen ska skydda huset från vatten och snö.

Om du bara byter en redan befintlig fasad är kraven på ytterpanel inte så höga. Men du ska ändå vara uppmärksam, för gör du det på fel sätt riskerar du att bygga in fukt i huset och sätta för ventilationen.

Här går vi igenom några av de vanligaste typerna av ytterpanel.

Ytterpanel av trä

Du kan klä din fasad med alla olika sorters träslag som tål att vara utomhus. Men en ytterpanel är hårt utsatt för väder och vind, så träet ska behandlas med antingen färg eller olja.

Träslag som lärk- och cederträ kan lämnas obehandlade, men grånar förhållandevis snabbt.

LÄS OCKSÅ: Klädselbrädor - se vilken typ du ska välja!

Ytterpanel av trä

Cederträ kan lämnas obehandlat och grånar då med tiden, eller oljas, så att det behåller sin mörkare nyans.

Ytterpanel av trä – liggande

En klassisk ytterpanel är den som består av liggande brädor. Antingen fasade brädor med spont och not eller klinkade brädor. Då läggs brädorna med lite överlapp.

Om du ska klä din fasad med liggande brädor, ska du börja med en stomme av läkt som reglas upp lodrätt. På så sätt blir det ett hålrum bakom brädorna, där luften kan cirkulera fritt. Då undviker du fukt och den röta som följer därpå.

Ytterpanel trä – liggande

Den liggande panalen monteras på en stående stomme.

Ytterpanel av trä - stående

Om du föredrar stående ytterpanel, ska den bakomliggande stommen sättas upp vågrätt. Om du sätter isolering bakom, kom ihåg att det ska vara en luftspalt mellan isolering och brädor, så att luften kan cirkulera.

LÄS OCKSÅ: Så här sätter du lockpanel på fasaden

Ytterpanel av fibercement

Det kan vara läge att fundera på en ytterpanel som inte behöver underhållas eller målas. Då är brädor av fibercement ett bra val.

De bästa brädorna av fibercement liknar till förväxling målat trä, men de kan hålla i många år utan att de behöver målas. Så du kan komma undan med att tvätta fasaden ren från svamp och mögel med flera års mellanrum (om fasaden vetter mot norr).

Som ytterpanel är fibercement en något dyrare lösning än trä. I alla fall när du köper materialet. Men på några års sikt sparar du in pengar på den dyra färgen. Och du sparar helt klart tid.

LÄS MER: Fibercement: Brädor som ALDRIG ruttnar

Ytterpanel med fibercement

HardiePlank är ett exempel på fibercementbrädor som inte kräver mycket underhåll.

Ytterpanel av plåt

Ett annat underhållsfritt material du kan använda som ytterpanel är profilerad plåt. Det kan kanske förefalla lite industriellt, men resultatet kan faktiskt bli riktigt snyggt. Och att sätta upp den är lika enkelt som att sätta upp fibercement.

Läs mer om: Lätt beklädnad med plåtskivor

Ytterpanel av plåt

De profilerade plåtskivorna sätts upp mot en enkel trästomme.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Fasad