Dölj de murkna panelbrädorna

Om dina panelbrädor har murknat längst ner, måste du inte plocka ner dem och sätta upp nya. Du kan istället sätta en aluminiumlist längst ner på fasaden, så att den täcker det skadade träet. Det är en lösning som är ganska hållbar, mycket billigare och besparar dig en del arbete.

Du kan lätt dölja de murkna fasadbrädorna med en aluminiumlist längst ner på fasaden - särskilt om du har turen att hitta en aluminiumprofil som inte kräver någon större anpassning.

Du kan lätt dölja de murkna fasadbrädorna med en aluminiumlist längst ner på fasaden - särskilt om du har turen att hitta en aluminiumprofil som inte kräver någon större anpassning.

Så här gör du

Fasadbrädornas nederdel är extra mycket utsatta för fukt, t ex från vatten som stänker upp från marken när det regnar rejält. Med tiden kan brädornas nedersta delar murkna, medan resten av fasaden förblir fin.

Därför vore det förargligt att byta hela fasaden, dessutom är det ett stort och dyrt projekt. Och dumt, för det krävs inte mycket för att fixa det.

Du hittar bara en standardaluminiumprofil i bygghandeln, som du sätter nederst på fasaden, så att du döljer det skadade träet. Enklare blir det inte!

LÄS OCKSÅ: Klädselbrädor - se vilken typ du ska välja!

1. Träet har murknat nederst på panelbrädorna. Ta eventuellt bort det mest murkna träet först med något vasst verktyg. Låt sedan träet torka, varefter det målas. Såga ett spår till en aluminiumlist ca 5 cm ovanför det förstörda träet.

2. Spåret till aluminiumlisten sågas med ett snitt i 45 grader. Här har vi temporärt skruvat fast en lång, rak bräda på fasaden, för sågen att gå efter. Spårets djup ska vara hälften av brädornas tjocklek.

3. Grundolja sågspåret flera gånger. Rengör spåret så gott du kan, innan du impregnerar det. Upprepa oljebehandlingen tills träet inte suger längre.

4. Fäst aluminiumprofilen i spåret. Om det är sågspår på två sidor av fasaden, placeras de lite förskjutna till varandra för att få en fin avslutning i hörnet. Hittar du inte lister i rätt färg, får du själv ta och måla dem.

LÄS OCKSÅ: Ytterpanel - Se alternativen här!

Standardaluminiumlister – för många ändamål

Aluminiumprofiler i olika storlekar och varianter finns i standardsortimentet hos allt fler bygghandlare. De kan inte bara användas som takfot, fönsterbleck och liknande. De kan också mycket väl användas till annat än de kanske ursprungligen är gjorda för. Och det finns fördelar, eftersom materialet håller väldigt länge och är i stort sett underhållsfritt. Därför är de också utmärkta som t ex en “offerbräda” på ett förråd.

Finns inte den sorts profil som du behöver, kan du själv bocka till dem och anpassa dem efter eget önskemål - eller få det gjort hos en plåtslagare. Det finns målade aluminiumprofiler, så du kan ha tur och hitta en som passar till din fasad. Då slipper du måla.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Träfasad