Intro
Instruktion
01
Förberedelse
3
Steg
Börja med att undersöka om du kan ta samma genväg som vi har gjort. Kolla fasadpanelen. Är den rötskadad eller angripen av svamp bör den tas bort. En skadad och insektsangripen panel ska alltid tas bort.
Om din fasadpanel däremot är lika ”frisk” som vår och brädorna verkar starka, så kan genvägen användas.
En förutsättning är dock att den nya panelen kan monteras utanpå den gamla utan att böjas och att det finns ventilation bakom dem. Den får vi här eftersom den gamla klinkpanelen är liggande.
Foderlisterna runt dörrar och fönster kasseras och ersätts med nya.
Vi spikar fast en bit av en bräda A på den gamla panelen. Syftet är att kolla att brädan kan monteras lodrätt och att det går att fästa den så att den sitter kvar (dvs. sitter stadigt).
Det ser bra ut. Det kan cirkulera luft bakom de nya brädorna och därmed är ventilationen klar. Spikarna får också fäste i den gamla panelen. Vi undersöker hur bra de sitter genom att dra i och vrida brädan.
02
Fler förbredelser
5
Steg
En lockpanel består som namnet antyder av en panel med ”lock”. De undre brädorna sätts upp med en liten springa och springan täcker man med en list, locket.
Vi börjar längs fönster och dörrar med brädor i fasadens hela höjd och mellan dessa fäster vi andra underbrädor med lagom avstånd. Här sätts brädorna med ett ganska litet avstånd - endast 6 mm - men vill du ha ett större avstånd kan du räkna bort en av brädorna och sedan räkna ut hur stort avståndet ska vara mellan underbrädorna för att de ska täcka mellan de först monterade brädorna vid fönster och dörr.
Runt knutarna använder vi dessutom en smalare dimension.
Vi passar på att skarpa och måla alla fönster- och dörrkarmar. Det är ju lättast nu, innan det nya fodret monteras.
Mellan takstolarna monteras brädor C som ska sitta plant med takstolarnas underkant vid väggen. Då kan alla underbrädor A sågas lika långa och skjutas upp mot brädan.
Vi börjar med att sätta upp underbrädor A i full längd. De spikas fast längs fönstren och dörrarna med 2,8 x 70 mm galvade spikar.
Underbrädorna A dras in en liten bit på karmen, både på fönster och dörrar. Det är lagom med några centimeter mellan bågen och brädan. Därefter sätts alla underbrädor upp längs dörrar och fönster.
03
Underbrädorna
3
Steg
Ovanför och under fönstren ska vi fästa en list G. Här passar det med en 22 x 44 mm läkt. Foderlisterna ska monteras utanpå läkten. Vi fortsätter genom att montera underbrädorna A.
Vid husknuten måste man prova sig fram. Knutbrädan D är smalare än knutbrädan B när de monteras som på bilden för då ser de ungefär lika breda ut.
04
Locklisterna
6
Steg
Nu är det dags att fästa locklisterna, som ska sitta precis utanför skarven mellan underbrädorna och täcka denna. Här har vi valt smala locklister till det smala mellanrummet. Om vi hade satt underbrädorna med större avstånd skulle vi också ha valt en bredare locklist.
Det är viktigt att locklisterna inte spikas fast i någon av underbrädorna. Lock och brädor ska kunna röra sig oberoende av varandra. Därför ska spikarna som håller fast locken placeras längs lockens mittlinje så att de hamnar i springan mellan underbrädorna.
Så här ska locklisterna F sitta. Först fäster vi en vågrät list som vi kan skjuta upp alla locklister mot. Därmed vet vi hur långa listerna ska vara och kan seriekapa dem i förväg.
Vi markerar för placeringen av locklisterna F. Spikarna får inte gå in i någon av underbrädorna så därför tar vi en listbit och markerar på underbrädorna var alla locken ska placeras.
Det är smart att förborra upptill och nertill i locklisterna för att de inte ska spricka. Det gör de annars lätt när man spikar tätt intill kortändarna. En 4 mm borr passar bra till våra 3,4 x 100 mm spikar.
Vi fortsätter hela vägen runt med att fästa locklister. Det tar sin tid men vi kommer snabbt på ett par rutiner. Det är en klar fördel att använda spikpistol.
Knutbrädorna B och D har målats i förväg. De ska naturligtvis vara vita och det är svårt att få bort vit färg från de röda brädorna om man spiller.
Material
21 x 145 mm finsågad gran:
• Underbrädor (A)
• Knutbrädor (B)
• Brädor (C) mellan takstolar
21 x 120 mm finsågad gran:
• Knutbrädor (D)
• Foderlister (E)
22 x 45 mm läkt:
• Locklister (F)
• Lister (G) runt fönster
Dessutom:
• Galvaniserade spikar: 2,8 x 75 och 3,4 x 100 mm
• Grundfärg och Falu rödfärg
Tidsförbrukning
En garage som detta kan kläs på 3-4 arbetsdagar, men tänk på att lägga till torktid för färgen.
Pris
Räkna med 7000-8000 kr.
Svårighetsgrad
Om förutsättningarna är som här, kan alla gör-det-självare med någon erfarenhet lätt klara av arbetet.