Sätt upp ny panel på ett enkelt sätt

Om du blir trött bara vid tanken på att byta ut en gammal och trött fasadpanel, så har vi en fin nyhet åt dig: Du kan faktiskt hoppa över en del moment och fästa den ny panelen utanpå den gamla.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 dagar
Pris
8.00

Intro

Fuska får man inte göra, men ibland finns det smarta genvägar som inte påverkar vare sig hållbarhet eller utseende utan bara gör att arbetet går snabbare.

Här använder vi oss av en genväg när den gamla fasadpanelen på det kombinerade garaget och verkstan måste bytas ut.

Arbetet med att byta panel brukar innebära att den gamla rivs ner och nya spikreglar för den nya panelen sätts upp. Här struntar vi i att ta bort panelen och sätter den nya utanpå den gamla.

LÄS OCKSÅ: Få en vacker fasad med träpanel

Förutsättningen för att hoppa över rivningen är förstås att den gamla panelen inte är rötskadad eller angripen av svamp. För i så fall ska den tas bort.

LÄS OCKSÅ: Därför är mutterdragaren hantverkarens givna val

Här fäster vi en stående lockpanel på en liggande fjällpanel och då luftas baksidan på den nya panelen. Nertill kapas brädorna i 30 grader för att regnvatten lätt ska rinna av.

Instruktion

01
Förberedelse 3 Steg

Börja med att undersöka om du kan ta samma genväg som vi har gjort. Kolla fasadpanelen. Är den rötskadad eller angripen av svamp bör den tas bort. En skadad och insektsangripen panel ska alltid tas bort.

Om din fasadpanel däremot är lika ”frisk” som vår och brädorna verkar starka, så kan genvägen användas.

En förutsättning är dock att den nya panelen kan monteras utanpå den gamla utan att böjas och att det finns ventilation bakom dem. Den får vi här eftersom den gamla klinkpanelen är liggande.

Foderlisterna runt dörrar och fönster kasseras och ersätts med nya.

1

Vi spikar fast en bit av en bräda A på den gamla panelen. Syftet är att kolla att brädan kan monteras lodrätt och att det går att fästa den så att den sitter kvar (dvs. sitter stadigt).

2

Det ser bra ut. Det kan cirkulera luft bakom de nya brädorna och därmed är ventilationen klar. Spikarna får också fäste i den gamla panelen. Vi undersöker hur bra de sitter genom att dra i och vrida brädan.

3

Alla foderlister runt dörrar och fönster tas bort. Det är inte lönt att spara dem så de kasseras och byts ut.

TIPS: Om du funderar på att spika igen ett fönster eller en dörr så är det nu du har chans att göra det.

02
Fler förbredelser 5 Steg

En lockpanel består som namnet antyder av en panel med ”lock”. De undre brädorna sätts upp med en liten springa och springan täcker man med en list, locket.

Vi börjar längs fönster och dörrar med brädor i fasadens hela höjd och mellan dessa fäster vi andra underbrädor med lagom avstånd. Här sätts brädorna med ett ganska litet avstånd - endast 6 mm - men vill du ha ett större avstånd kan du räkna bort en av brädorna och sedan räkna ut hur stort avståndet ska vara mellan underbrädorna för att de ska täcka mellan de först monterade brädorna vid fönster och dörr.

Runt knutarna använder vi dessutom en smalare dimension.

1

Vi passar på att skarpa och måla alla fönster- och dörrkarmar. Det är ju lättast nu, innan det nya fodret monteras.

2

Mellan takstolarna monteras brädor C som ska sitta plant med takstolarnas underkant vid väggen. Då kan alla underbrädor A sågas lika långa och skjutas upp mot brädan.

3

Vi börjar med att sätta upp underbrädor A i full längd. De spikas fast längs fönstren och dörrarna med 2,8 x 70 mm galvade spikar.

4

Underbrädorna A dras in en liten bit på karmen, både på fönster och dörrar. Det är lagom med några centimeter mellan bågen och brädan. Därefter sätts alla underbrädor upp längs dörrar och fönster.

5

Räkna ut avståndet mellan brädorna. Här kan vi få plats för sju brädor och skjuter vi ihop dem blir det en 5 cm bred springa kvar. Vi delar 5 cm med åtta mellanrum och får avståndet 6,2 mm.

03
Underbrädorna 3 Steg

1

Ovanför och under fönstren ska vi fästa en list G. Här passar det med en 22 x 44 mm läkt. Foderlisterna ska monteras utanpå läkten. Vi fortsätter genom att montera underbrädorna A.

2

Vid husknuten måste man prova sig fram. Knutbrädan D är smalare än knutbrädan B när de monteras som på bilden för då ser de ungefär lika breda ut.

3

Nu spikar vi fast resten av brädorna. När det är gjort målar vi dem första gången. Då undviker vi att man ser omålat trä om locklisterna senare krymper eller drar ihop sig.

04
Locklisterna 6 Steg

Nu är det dags att fästa locklisterna, som ska sitta precis utanför skarven mellan underbrädorna och täcka denna. Här har vi valt smala locklister till det smala mellanrummet. Om vi hade satt underbrädorna med större avstånd skulle vi också ha valt en bredare locklist.

Det är viktigt att locklisterna inte spikas fast i någon av underbrädorna. Lock och brädor ska kunna röra sig oberoende av varandra. Därför ska spikarna som håller fast locken placeras längs lockens mittlinje så att de hamnar i springan mellan underbrädorna.

1

Så här ska locklisterna F sitta. Först fäster vi en vågrät list som vi kan skjuta upp alla locklister mot. Därmed vet vi hur långa listerna ska vara och kan seriekapa dem i förväg.

2

Vi markerar för placeringen av locklisterna F. Spikarna får inte gå in i någon av underbrädorna så därför tar vi en listbit och markerar på underbrädorna var alla locken ska placeras.

3

Det är smart att förborra upptill och nertill i locklisterna för att de inte ska spricka. Det gör de annars lätt när man spikar tätt intill kortändarna. En 4 mm borr passar bra till våra 3,4 x 100 mm spikar.

4

Vi fortsätter hela vägen runt med att fästa locklister. Det tar sin tid men vi kommer snabbt på ett par rutiner. Det är en klar fördel att använda spikpistol.

5

Knutbrädorna B och D har målats i förväg. De ska naturligtvis vara vita och det är svårt att få bort vit färg från de röda brädorna om man spiller.

6

Nu är fasaden klar och det nästan ut som om garaget är alldeles nytt. Vi sparade mycket tid och besvär på att låta den gamla panelen sitta kvar när vi satte upp den nya.

Material

21 x 145 mm finsågad gran:
• Underbrädor (A)
• Knutbrädor (B)
• Brädor (C) mellan takstolar

21 x 120 mm finsågad gran:
• Knutbrädor (D)
• Foderlister (E)

22 x 45 mm läkt:
• Locklister (F)
• Lister (G) runt fönster

Dessutom:
• Galvaniserade spikar: 2,8 x 75 och 3,4 x 100 mm
• Grundfärg och Falu rödfärg

Tidsförbrukning

En garage som detta kan kläs på 3-4 arbetsdagar, men tänk på att lägga till torktid för färgen.

Pris

Räkna med 7000-8000 kr.

Svårighetsgrad

Om förutsättningarna är som här, kan alla gör-det-självare med någon erfarenhet lätt klara av arbetet.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Träfasad