Putsa vägg

Grova och ojämna väggar, tegel, glasfiberväv, vävtapet, strukturputs och kakel. Oavsett vilket underlag som är din utgångspunkt, kan du putsa dina väggar så att de blir helt släta. Här får du råd och instruktioner till det hela.

  Populära artiklar
  Alla artiklar om putsa vägg

  Putsa väggarna inomhus

  Oavsett om du har en rå vägg, kakel eller väv som ska bort för att få en slät vägg, så kan lösningen vara att putsa väggen.

  En rå mur eller en ojämn vägg kan göras slät med puts. Här kan du använda puts för inomhusbruk. Det kan vara ett cementbaserat puts eller ett gipsputs. Gipsputsen är mycket lättare att arbete med och skulptera, så om du ska putsa en vägg med vinklar och vrår kan det vara en fördel att använda gipsputs.

  Putsa en ojämn vägg

  Om väggen är väldigt ojämn kan du sätta upp lister. Det kan vara lister från ex. en centimeters tjocklek, som du skruvar fast i väggen. Med ett långt vattenpass och en rätskiva, som du håller över listerna, kan du se till att de sitter som de ska.

  Listerna ser nu till att putsen hamnar i ett jämnt lager.

  Tunnputsa en vägg

  Om du bara ska göra en ganska så jämn vägg helt jämn och slät, kan du putsa eller spackla den med ett passande murbruk. Du kan köpa cementbaserat murbruk, men det är lättare att använda ett sandspackel eller gipsputs, som bara dras ut på väggen i ett ganska tunt lager med en bra, bred spackel.

  Vill du få en vävad vägg slät är det även denna typ av puts du ska använda för att få en jämn yta. Om väven sitter ordentligt fast på väggen, är det närmast omöjligt att få bort den. Istället kan du spackla över den utan att vara rädd för att den ska trilla ner.

  Putsad vägg i våtrum

  Det är i princip ingen skillnad på om du putsar väggen i ett våtrum eller i ett annat rum. Det enda du behöver säkerställa är att den puts du väljer att putsa ett vådrum med, faktiskt är avsett för just våtrum. Det framgår av förpackningen. Läs alltid på rådande svenska branschregler.

  En fiberförstärkt puts, ex. multiputs, kan användas i alla typer av rum, och den är lätt att arbeta med. Samtidigt fäster den utan problem på allt från kakel till vävade väggar.

  Putsa vägg i källaren

  I källaren ska du vara mer vaksam över vad du sätter på väggarna.Det kan vara lockande att tro att fukten utifrån bromsas med ett tjockt lager av cementbaserat puts. Men den vägen ska du INTE gå, om du vill putsa väggen i källaren. Vatten hittar alltid sin väg fram, och stoppar du det hittar det bara en annan väg eller gör så att putsen flagnar från väggen.

  Puts på källargolvet ska vara diffusionsöppet, så vattnet i form av fukt kan tränga igenom och ventileras bort uppe i källaren.

  Sida 1 / 2