Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Plugg för sten och betong

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Vilken plugg man ska använda för att hänga upp eller fästa något, beror på vilket underlag som det ska fästas i. Och så ska det passa det material som ska hängas upp och den belastning som det utsätts för i form av tryck och drag.

Bara om pluggen passar till underlaget och det som ska hängas upp, blir det starkt tillräckligt.

Bara om pluggen passar till underlaget och det som ska hängas upp, blir det starkt tillräckligt.

Vad används plugg till?

I TEGEL ska man ta hänsyn till att teglet kan spricka om den plugg som används expanderar för mycket. Därför används nylonplugg för lättare saker och kemankare för tyngre saker, som t ex en markis.

I BETONG är det ingen risk för att väggen spricker. Där kan man använda nylonplugg, spikplugg och expanderbult. Om betongen har spruckit, rekommenderas att använda kemankare.

I LÄTTBETONG är risken stor att väggen smular sig, om man använder vanliga plugg eller bara skruvar direkt i väggen. Därför används plugg med väldigt kraftig gängning eller extra “vingar””.

Hur används plugg?

Vid vanliga plugg ska man först och främst säkerställa att borr, plugg och skruv passar ihop. De korrekta dimensionerna står på pluggens förpackning.

När hålet är borrat, dammsugs det noggrant och pluggen trycks in. Den ska sitta tajt och måste kanske slås in med en hammare. Hålet ska vara djupare än pluggen, så att skruven kan komma ända in. Därefter skruvas skruven genom det material som ska fästas.

En spikplugg ska tryckas och försiktigt slås in i borrhålet innan spiken sätts i. När pluggen är ända inne, slås spiken i och pluggen utvidgar sig i hålet. Beroende på typen av spikplugg kan spiken nu skruvas ut och materialet monteras. Spiken har på så sätt blivit till en skruv.

Olika sorters plugg

STANDARDPLUGG

Vanlig nylonplugg för både betong och tegel. Slås in i hålet och utvidgas när en skruv av rätt storlek skruvas i. Vingarna (2 eller 4 st) fungerar som extra hullingar.

UNIVERSALPLUGG

Som namnet antyder kan den användas till nästan allt - i hårda material som tegel och betong och mjuka material som lättbetong. Den används för lätta saker, som t ex lampor, ljusskenor, gardinstänger etc.

EXPANDERBULT/STÅLANKARE

Används för att hänga upp/fästa tunga saker i betong. Expansionsdelen kilar fast sig i borrhålet. Några varianter kan också användas i sprucken betong. Gängstång -en kan skruvas ut och återanvändas.

SPIKPLUGG AV NYLON

Används t ex för att hänga upp skåp och att fästa dörrkarmar och fönster i murverk. Plugg och spik slås försiktigt in i hålet, varefter spiken slås in helt. Spiken kan skruvas ut och skruvas in igen.

SPIKPLUGG AV STÅL

Smart när det ska gå snabbt att fästa saker som hålband, skenor och beslag i betong och massiva murverk. Spiken sitter fast stenhårt. Några varianter är rostfria och kan användas utomhus.

PLUGG FÖR LÄTTBETONG

Finns i många varianter. Vissa med väldigt kraftiga gängor, andra expanderar djupt inne i hålet, och så finns det de som har extra “vingar”. Det är viktigt att välja plugg som passar belastningen.

KEMANKARE

Till väldigt tunga saker används ett kem-ankare. Ett en- eller tvåkomponentslim sprutas in i borrhålet. Därefter trycks en gängstång in i massan. Härdar blixtsnabbt och finns för betong och sprucken betong.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel: Plugg för sten och betong
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka