Intro
Instruktion
01
Förberedelse
3
Steg
Med vanligt lättspackel kan du lägga på ett skikt på ett par millimeter. Lägger du på mer än så, krymper spacklet och spricker när det torkar. Och då måste du spackla en eller två gånger till.
Det problemet slipper du om du använder gipsputs. Då kan du lägga på flera centimeter på en gång - upp till 6 cm! Och den varken krymper eller spricker när det härdar. Därför är gipsputs det givna valet när en skrovlig eller ojämn vägg ska bli slät.
En annan fördel med gipsputs är att den är billig jämfört med sandspackelmassa. I varje fall om du ska spackla en stor vägg, för då måste du köpa en säck på 25 kg. Pulvret blandas med vatten.
Här putsar vi en vägg klädd med mexitegel, och när man arbetar på en så stor yta är det viktigt att använda en lång skena eller bräda att dra av överskottsputs med. Skenan bör vila på ett par stödlister. Då blir det lättare att inte bara få en slät utan också en rak vägg. Men det gäller att arbeta snabbt. När bruket har blandats har man en halvtimme på sig att fördela det och jämna till ytan.
Tvätta väggen noga så att fett och smuts försvinner. Låt väggen torka och stryk den med en primer om den är sugande (som tegel).
Såga hörnskenor i rätt längd med en bågfil. Hörnskenan har två funktioner. Dels förstärker den hörnet, dels används den som stöd för skenan eller brädan som du använder för att dra av överskottsbruk.
02
Lägg på gipsputs
2
Steg
Blanda en portion gipsputs och dra ut den på väggen med en stor stålputsbräda. Konsistensen ska vara som tjock vispad grädde. Blanda inte mer bruk än vad du kan arbeta med inom en halvtimme. Brukets öses upp med slev.
03
Dra av gipsputs
3
Steg
Nu gäller det att arbeta snabbt. Putsen dras av med en lång skena eller bräda, som under tiden vilar mot hörnprofilerna. Håll skenan vågrätt längs golvet och för den uppåt i sicksack-rörelser medan du trycker lätt inåt.
Skenan eller brädan vickas lite så att en kanten ligger an mot väggen när du drar.
Efter den vågräta avdragningen för du nu skenan lodrätt längs väggen - och fortfarande i sicksack. Glöm inte att ta bort den överflödiga putsen från skenan och torka av den regelbundet.
Har du varit snabb när putsen fördelades med stålputsbrädan kan du nu fylla igen svackor.
04
Vid fönster/dörrar
2
Steg
Smygen fram mot fönstret fylls med puts. Fördela bruket med en slev och pressa in det ordentligt i fogarna mellan tegelstenarna.
05
Helt slät vägg
3
Steg
När putsen har torkat finputsas ytan med en svampklädd putsbräda. Kolla noga att ytan verkligen är fast innan du sätter igång. Doppa puts-brädan i vatten så att den blir fuktig, och putsa med stora och mjuka cirkelrörelser.
Små hål fylls igen med gipsputs. Om du fyller igen alla hål nu, och om du har varit noggrann, så slipper du efterföljande finspackling. Det sparar en hel arbetsomgång och torktid.
Material
- Primer
- Gipsputs
- Hörnprofi ler och skenor från Knauf (Hörnprofiler. Med hjälp av profilerna och/eller lodrätt monterade stödskenor är det lätt att kolla putstjockleken och att få putsen lodrät. På utåtgående hörn används profilerna som stöd för rätskenan när putsen dras av. Profilerna finns i flera utföranden och längder. Bredden är här 34 x 34 mm. På väggar utan hörn fästs försinkade skenor som stöd. De kan vara t.ex. 6 x 21 mm och säljs i längder på 2,5 meter).
Specialverktyg
- Stålputsbrädor
- Putsbräda med svampgummi (Skena eller bräda. När du ska dra av överflödigt putsbruk från väggen behöver du en lång, rak skena eller bräda. Den ska helst vila på två eller flera stöd på väggen, exempelvis hörnskenor, så att väggen inte bara bir slät utan också rak. Vi köpte en aluminiumskena på 2 meter och sågade till två bitar - en på 50 cm - för mindre partier och en på 150 cm för större ytor).
- Slevar
- Borrmaskin med blandare
Tidsförbrukning
3-4 timmar plus torktid.
Pris
25 kg (blir till 30 liter) kostar 200 kr och räcker till ett 1 cm tjockt skikt på 30 m2.
Svårighetsgrad
Med rätt verktyg är det lätt att putsa stora ytor med gipsputs. Ska väggen bli slät på direkten krävs att du kan arbeta snabbt.