Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så bör du göra istället för att måla kaklet

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Om du funderar på om du kan måla dina kakelplattor, eftersom du inte tål att se på dem längre, så fundera en gång till. Det blir sällan särskilt vackert, och ska du måla badrumskakel kommer det inte att hålla länge. Lösningen är istället multiputs.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
5 timmar/4 m²
Pris
100 kr/m2
måla kaklet

Intro

Därför ska du inte måla kakel

Om de plattor du vill dölja är det minsta mönstrade kommer förmodligen inte ett lager färg göra dem så mycket vackrare.

Ofta är mönstret gjort precis som det är för att de har flera farver. Och målar du det hela vitt så slipper du kanske de bruna eller gröna nyanserna, men mönstret kommer fortfarande titta fram. Det är inte optimalt.

Ska du måla badrumskakel ska du känna till att nästan ingen färg håller sig fräsch i duschkabinen. Du riskerar istället att den faller av i stora flagor.

LÄS OCKSÅ: Här ska du använda våtrumsfärg

Så bör du göra istället för att måla kakel

Bort med de omoderna kakelplattorna från 70-talet! Det är nästan lika lätt gjort som sagt. Du ska bara stryka ett tunt skikt spe-cialputsbruk på plattorna, låta det härda och sedan måla. Då har du trollat bort dem, oavsett om plattorna är beigebruna och mönstrade (som här) eller orange, som var modefärg på 70-talet. Och det har ingen betydelse om plattorna är blanka eller matta, stora eller små, mönstrade eller enfärgade. Bara de är rena.

Putset du ska använda heter Multiputs, och det är ett bruk som fäster bra - även på så släta ytor som kakel. Putsen läggs på i ett tunt skikt, inte mer än att det precis täcker. Låt sedan putsen torka och härda ett dygn innan du lägger på nästa skikt. Även detta ska vara millimetertunt och precis täcka det första skiktet.

Bruket blandas av 0,7-1 liter vatten och 5 kg torrbruk. Räkna med att det går åt cirka 1 kg bruk per kvadratmeter om du lägger på 1 mm puts.

Multiputs är ett cementbaserat tunnputsbruk som kan användas både inom- och utomhus. Det härdar utan sprickbildning och fäster på alla fasta underlag. Om ytan är ojämn, skrovlig eller hålig har ingen betydelse. Putsen kan målas och tapetseras. Och ovanför en köksbänk väljer du helst en färg som tål tvättning med våt trasa.0

Instruktion

Första dagen

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Täck kanterna på köksbänken med tejp och gör likadant med de skåpsidor som är närmast den yta du ska putsa. Täck ev. över köksbänken med papper eller plast.

2

Kakelplattorna ska tvättas rena med målarsoda eller liknande. Varenda liten smuts- och fettfläck måste tas bort eftersom putsbruket kräver en fullständigt ren yta för att fästa.

3

Det färdigblandade bruket fördelas på väggen i ett tunt skikt, som precis ska täcka kaklet. Använd en stålputsbräda till detta.

4

Dra stålbrädan åt flera håll - uppifrån och ner, nerifrån och upp och dessutom diagonalt - så att bruket fördelas i ett lika tjockt skikt över hela väggen. Det ska bara vara cirka 1 mm.

5

Låt putsbruket sitta en kvart så att det får härda lite. Därefter kan du fortsätta bearbetningen med exempelvis kalkborste eller bred pensel. För borsten vågrätt från sida till sida. Det gör inget om det bildas ränder i bruket.

6

Bruket ska fördelas överallt och det innebär att du måste bearbeta både in- och utvändiga hörn. Det gör du lättast med pensel, som hela tiden fuktas i vatten. Se till att bruket fördelas jämntjockt.

Andra dagen

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Låt putsskiktet härda ett dygn, innan du lägger på nästa skikt. Kontrollera att tejp, papper och plast fortfarande skyddar omgivningen.

2

Skiktet ska även nu vara cirka en millimeter, alltså precis så tjockt att det täcker det första skiktet. Var noggrann även runt vägguttag.

3

När putsen blivit fingertorr finputsas den med skumplastbräda eller svamp. Ytan ska bli slät och jämn.
TIPS: Putsbrädan ska vara fuktig och föras i mjuka, cirklande rörelser.

4

Putsbrädan förs från hörnet och ut på väggen. Då får du ett skarpt hörn. Kontrollera att det är vinkelrätt och runda sedan ev. av det lite lätt med våt pensel.

5

Alla kanter "renskärs" med fogslev eller spackel. Då får du alldeles raka och jämna kanter mot lister, skåpsidor och fönsterfoder samt i hörn.

6

Färdigt! Man kan knappt tro att det är sant, men den putsade ytan är bara ett par millimeter tjock. Det är förnuftigt att måla väggen så att den lätt kan tvättas.

Material

 • Skalcem Multiputs, en burk på 15 kg Målarsoda

Specialverktyg

 • Borrmaskin med blandare
 • Kakelslev och fogslev
 • Stålputsbräda
 • Liten kalkborste och pensel
 • Gummiputsbräda och svamp
 • Maskeringstejp

Tidsförbrukning

Det tog 5 timmar att putsa cirka 4 m² kakel

Pris

Cirka 100 kr per m²

Svårighetsgrad

Det är ganska lätt att putsa med Multiputs på kakel.

Tips & Tricks

Efterbehandling av väggen

Om du vill, kan du låta väggen behålla den rustika ytan. Den är emellertid långt från fett- och smutsavvisande och det går inte heller att tvätta den. Du bör därför behandla väggen ovanför spis och diskbänk. Om du målar, bör du välja en färg med glans 20 eller högre. I så fall kan du tvätta ytan med fuktig trasa. De tre bilderna till höger visar delar av samma vägg med tre olika ytbehandlingar. Materialet är detsamma men skillnaden mellan de tre är stor.

Naken puts

Vitmålad

Högglanslackerad

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Så bör du göra istället för att måla kaklet
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka