Dölj det gamla, fula kaklet

Om du funderar på om du kan måla dina kakelplattor, eftersom du inte tål att se på dem längre, så fundera en gång till. Det blir sällan särskilt vackert, och ska du måla badrumskakel kommer det inte att hålla länge. Lösningen är istället multiputs.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
5 timmar/4 m²
Pris
100 kr/m2

Intro

Därför ska du inte måla kakel

Om de plattor du vill dölja är det minsta mönstrade kommer förmodligen inte ett lager färg göra dem så mycket vackrare.

Ofta är mönstret gjort precis som det är för att de har flera farver. Och målar du det hela vitt så slipper du kanske de bruna eller gröna nyanserna, men mönstret kommer fortfarande titta fram. Det är inte optimalt.

Ska du måla badrumskakel ska du känna till att nästan ingen färg håller sig fräsch i duschkabinen. Du riskerar istället att den faller av i stora flagor.

LÄS OCKSÅ: Här ska du använda våtrumsfärg

Så bör du göra istället för att måla kakel

Bort med de omoderna kakelplattorna från 70-talet! Det är nästan lika lätt gjort som sagt. Du ska bara stryka ett tunt skikt spe-cialputsbruk på plattorna, låta det härda och sedan måla. Då har du trollat bort dem, oavsett om plattorna är beigebruna och mönstrade (som här) eller orange, som var modefärg på 70-talet. Och det har ingen betydelse om plattorna är blanka eller matta, stora eller små, mönstrade eller enfärgade. Bara de är rena.

Putset du ska använda heter Multiputs, och det är ett bruk som fäster bra - även på så släta ytor som kakel. Putsen läggs på i ett tunt skikt, inte mer än att det precis täcker. Låt sedan putsen torka och härda ett dygn innan du lägger på nästa skikt. Även detta ska vara millimetertunt och precis täcka det första skiktet.

Bruket blandas av 0,7-1 liter vatten och 5 kg torrbruk. Räkna med att det går åt cirka 1 kg bruk per kvadratmeter om du lägger på 1 mm puts.

Multiputs är ett cementbaserat tunnputsbruk som kan användas både inom- och utomhus. Det härdar utan sprickbildning och fäster på alla fasta underlag. Om ytan är ojämn, skrovlig eller hålig har ingen betydelse. Putsen kan målas och tapetseras. Och ovanför en köksbänk väljer du helst en färg som tål tvättning med våt trasa.0

Instruktion

01
Första dagen 6 Steg

1

Täck kanterna på köksbänken med tejp och gör likadant med de skåpsidor som är närmast den yta du ska putsa. Täck ev. över köksbänken med papper eller plast.

2

Kakelplattorna ska tvättas rena med målarsoda eller liknande. Varenda liten smuts- och fettfläck måste tas bort eftersom putsbruket kräver en fullständigt ren yta för att fästa.

3

Det färdigblandade bruket fördelas på väggen i ett tunt skikt, som precis ska täcka kaklet. Använd en stålputsbräda till detta.

4

Dra stålbrädan åt flera håll - uppifrån och ner, nerifrån och upp och dessutom diagonalt - så att bruket fördelas i ett lika tjockt skikt över hela väggen. Det ska bara vara cirka 1 mm.

5

Låt putsbruket sitta en kvart så att det får härda lite. Därefter kan du fortsätta bearbetningen med exempelvis kalkborste eller bred pensel. För borsten vågrätt från sida till sida. Det gör inget om det bildas ränder i bruket.

6

Bruket ska fördelas överallt och det innebär att du måste bearbeta både in- och utvändiga hörn. Det gör du lättast med pensel, som hela tiden fuktas i vatten. Se till att bruket fördelas jämntjockt.

02
Andra dagen 6 Steg

1

Låt putsskiktet härda ett dygn, innan du lägger på nästa skikt. Kontrollera att tejp, papper och plast fortfarande skyddar omgivningen.

2

Skiktet ska även nu vara cirka en millimeter, alltså precis så tjockt att det täcker det första skiktet. Var noggrann även runt vägguttag.

3

När putsen blivit fingertorr finputsas den med skumplastbräda eller svamp. Ytan ska bli slät och jämn.
TIPS: Putsbrädan ska vara fuktig och föras i mjuka, cirklande rörelser.

4

Putsbrädan förs från hörnet och ut på väggen. Då får du ett skarpt hörn. Kontrollera att det är vinkelrätt och runda sedan ev. av det lite lätt med våt pensel.

5

Alla kanter "renskärs" med fogslev eller spackel. Då får du alldeles raka och jämna kanter mot lister, skåpsidor och fönsterfoder samt i hörn.

6

Färdigt! Man kan knappt tro att det är sant, men den putsade ytan är bara ett par millimeter tjock. Det är förnuftigt att måla väggen så att den lätt kan tvättas.

Material

 • Skalcem Multiputs, en burk på 15 kg Målarsoda

Specialverktyg

 • Borrmaskin med blandare
 • Kakelslev och fogslev
 • Stålputsbräda
 • Liten kalkborste och pensel
 • Gummiputsbräda och svamp
 • Maskeringstejp

Tidsförbrukning

Det tog 5 timmar att putsa cirka 4 m² kakel

Pris

Cirka 100 kr per m²

Svårighetsgrad

Det är ganska lätt att putsa med Multiputs på kakel.

Tips & Tricks

Efterbehandling av väggen

Om du vill, kan du låta väggen behålla den rustika ytan. Den är emellertid långt från fett- och smutsavvisande och det går inte heller att tvätta den. Du bör därför behandla väggen ovanför spis och diskbänk. Om du målar, bör du välja en färg med glans 20 eller högre. I så fall kan du tvätta ytan med fuktig trasa. De tre bilderna till höger visar delar av samma vägg med tre olika ytbehandlingar. Materialet är detsamma men skillnaden mellan de tre är stor.

Naken puts

Vitmålad

Högglanslackerad

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Putsa vägg