Rullspackel - din genväg till släta väggar

Är underlaget fast och jämnt är rullspackel ett bra alternativ. När spackelmassan rollas på, går arbetet snabbt, och med den här metoden får du ett proffsigt och slätt resultat.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
6 timmar
Pris
50 kr/m2

Rullspackel är mycket lättare att arbeta med än traditionellt spackel. Det fäster bättre, och så kan du rulla på det.

Intro

Det ser kanske lätt ut när målaren med säker och rutinerad hand bredspacklar en vägg med långa, mjuka drag. Slätt och perfekt. Men det är dessvärre inte så lätt att få det fint om man aldrig har gjort det innan. Därför är det en fördel att spackla sina väggar med en roller.

Rullspackel är tunnare och därför också mycket lättare att arbeta med. Den här metoden ger dig ett bra och jämnt lager spackelmassa att arbeta med, och om du har förberett väggen ordentligt kan du enkelt få en slät vägg. Ett första steg är att se till att väggen är plan, ren och redo för spackling.

LÄS OCKSÅ: Enkel och effektiv giraffslip

5 FÖRDELAR MED RULLSPACKLING

  • DET ENKLA VALET Rullspackling är enklare än klassisk sandspackling, där man riskerar att massan inte sitter kvar på väggen. Det beror på att massan man använder vid rullspackling är tunnare, och fäster betydligt bättre på väggen.

  • MYCKET SNABBARE Doppa rollern i hinken med spackelmassa, rulla ut den på väggen, och upprepa. Rullspackling går snabbt jämfört med vanlig bredspackling. Enligt producenten Dana sparar du omkring 40 procent i tid på rullspackling.

  • LÄTT ATT SLÄTA UT När spackelmassan väl är rullad på väggen, ska den slätas ut, så att väggen får sin rätta släta textur. Det är väldigt enkelt eftersom lagret du rullar på är så tunnt och enkelt att arbeta med. Du rullar bara på cirka 1-2 mm.

  • INTE LIKA SLITSAMT Spackling är slitsamt, och måste gå snabbt så att massan inte hinner torka innan du har fördelat den på väggen. Du sliter mindre på rygg, axlar och armar med rullspackling, då du arbetar både snabbare och smartare.

  • SLIPA MINDRE När du rullspacklar slipper du lägga en massa extra tid på att slipa ned ojämnheter i väggarna. När spackellagret är så tunnt behöver du inte lägga alls lika mycket tid på att arbeta med slipkloss och skaft efteråt.

LÄS OCKSÅ: Din snabbguide till spackel

Få släta väggar med rullspackel

I vägledningen visar vi, steg för steg, hur du får släta väggar med rullspackel samt vilka material du ska använda. Vi visar bland annat hur du förbereder väggen innan du börjar spackla. Rena väggar är nämligen avgörande för ett slätt och vackert resultat.

Instruktion

01
Förbered väggen 4 Steg

Innan du börjar spackla är det viktigt att du kontrollerar så att väggen inte är ojämn. Både väggar och golv ska dammsugas.

Du måste också kontrollera om det är några fördjupningar eller utbuktningar i väggen, som måste jämnas ut innan du börjar rullspackla.

Du måste även tvätta väggen med målartvätt. Det ger dig längre tid till att fördela spacklet innan det börjar torka. Målartvätten säkerställer även bättre vidhäftning.

1

Vi ser till att väggen är plan innan vi börjar. Vi undersöker väggen med ett vattenpass, och om det är stora ojämnheter måste de spacklas innan du rullspacklar.

2

Det är viktigt att göra rent innan. Spacklet fäster mycket bättre på väggarna om det inte är för mycket damm i rummet.

3

Bulor och hål spacklas. Använd en vanlig liten spackel. Det är viktigt att du inte lägger på för mycket spackel, då du i sådana fall blir tvungen att slipa väggen.

4

Applicera väggrundering med roller. Börja nedifrån, så att du slipper att det droppar för mycket. När väggen har torkat i några timmar är den redo att spacklas.

02
Dags att börja rullspackla 10 Steg

När väggen är rengjord och tvättat är det dags att börja spackla. Du måste vara uppmärksam på att spackelmassan i början inte riktigt fäster på rollern, men efter att du har doppat den i vatten ett par gånger så går det bättre.

Spackelmassan torkar ganska snabbt. Därför ska du inte ge dig på större ytor än att du hinner släta ut massan med en handspackel innan den torkar. Rulla från både golv och tak, så att banorna möts på mitten.

Doppa rollern i vatten och massera den i spackelmassan. Det tar några försök innan spacklet fäster ordentligt på rollern.

Börja nedifrån, ca. 5 cm över golvet, och rulla upp till mitten av väggen. När du blir lite mer rutinerad kan du ta flera banor åt gången innan du slätar ut.

Börja även ca. 5 cm från taket, och rulla till mitten med ett jämnt lager. Det är viktigt att du fyller upp rollern med spackel hela tiden - så går det lättare.

När du har rullat ut spackelmassa på 1-1,5 m vägg ska den slätas ut. Vi använder en tvåhandsspackel, som gör det lätt att göra ett jämnt drag. Börja nedifrån och dra upp till mitten.

Använd spackelöverskottet till golv och tak. När du har dragit av spackeln använder du spackelöverskottet till toppen och botten av väggen.

Dra hela tiden från kanterna och in mot mitten av väggen. Det ger det slätaste och vackraste resultatet.

För att få tillräckligt med massa längs kanterna bör du med den lilla spackeln lägga lite extra massa på den stora för att ha något att arbeta med.

När den första delen är slät fortsätter du bara. Ta en liten bit åt gången. Rulla på spackel, dra ut, och släta till väggen. Upprepa tills du har kommit hela vägen runt.

När väggen är torr ska den slipas. Det görs med en liten slipkloss längs kanterna. Använd en större slipkloss monterad på ett skaft, gärna med teleskopfunktion, för de stora ytorna. Vi använder korn 120-150.

Kontrollera väggen. Med ett kraftig lampa kontrollerar du om det finns några små hack på väggen. Målar du direkt på den spacklade väggen blir eventuella små hack tydliga. Därför ska du spackla dem innan.

Material

Många av de principer som gäller vid målning gör sig också gällande när du ska rullspackla en vägg. Det är viktigt att du använder en bra roller, som gör att spackelmassan fäster lättare. En roller med teleskopstång är en absolut nödvändighet eftersom du kommer att böja dig ner många gånger. Det går snabbare och är mer skonsamt för ryggen om rollern är förlängd. Använd Lättspackel Medium Extra till punktspackling av små ojämnnheter i väggen, innan du rollar på spackelmassan.

• Väggrundering Gele Extra 228 (A)
• Lättspackel Medium Extra 623 (B)
• Rull- & Bazookaspackel 627 (C)

SPECIALVERKTYG

• Rätskena/vattenpass
• Spacklar i olika storlekar
• Slipkloss + skaft
• Roller med teleskopstång (D)

Tidsförbrukning

För ett rum på 20 m2 ska du räkna med runt 5-6 timmars arbete.

Pris

Priset är ca. 1.000 kr. för material till ett rum på 20 m2.

Svårighetsgrad

Rullspackel är mycket lättare att arbeta med än traditionellt spackel. Det fäster bättre, och så kan du rulla på det.

Video

TIPS: Enkel spackling med två spacklar

Video

VERKTYG: Så här använder du giraffslipen

I den här videon lär du dig hur du använder den stora effektiva slipmaskinen till väggar och tak. Maskinens långa hals gör att du får stor räckvidd och därför klarar av allt arbete medan du står kvar nere på golvet. Det besparar dig mycket tid och kraft, när du ska slipa putsade väggar och spacklade tak.

Video

VERKTYG: Så här använder du grovdammsugaren

Dammsugaren kan mycket mer än att bara hålla rent. När den kopplas till elverktyg som t ex cirkelsåg, handöverfräs eller slipmaskin ser den automatiskt till att damm och sågspån hamnar i behållaren istället för i verkstan eller i trädgården. I den här videon lär du dig allt om dammsugarens funktioner och arbetsuppgifter.

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Putsa vägg