Intro
Instruktion
01
Förbered väggen
4
Steg
Innan du börjar spackla är det viktigt att du kontrollerar så att väggen inte är ojämn. Både väggar och golv ska dammsugas.
Du måste också kontrollera om det är några fördjupningar eller utbuktningar i väggen, som måste jämnas ut innan du börjar rullspackla.
Du måste även tvätta väggen med målartvätt. Det ger dig längre tid till att fördela spacklet innan det börjar torka. Målartvätten säkerställer även bättre vidhäftning.
Vi ser till att väggen är plan innan vi börjar. Vi undersöker väggen med ett vattenpass, och om det är stora ojämnheter måste de spacklas innan du rullspacklar.
Det är viktigt att göra rent innan. Spacklet fäster mycket bättre på väggarna om det inte är för mycket damm i rummet.
Bulor och hål spacklas. Använd en vanlig liten spackel. Det är viktigt att du inte lägger på för mycket spackel, då du i sådana fall blir tvungen att slipa väggen.
02
Dags att börja rullspackla
10
Steg
När väggen är rengjord och tvättat är det dags att börja spackla. Du måste vara uppmärksam på att spackelmassan i början inte riktigt fäster på rollern, men efter att du har doppat den i vatten ett par gånger så går det bättre.
Spackelmassan torkar ganska snabbt. Därför ska du inte ge dig på större ytor än att du hinner släta ut massan med en handspackel innan den torkar. Rulla från både golv och tak, så att banorna möts på mitten.
Doppa rollern i vatten och massera den i spackelmassan. Det tar några försök innan spacklet fäster ordentligt på rollern.
Börja nedifrån, ca. 5 cm över golvet, och rulla upp till mitten av väggen. När du blir lite mer rutinerad kan du ta flera banor åt gången innan du slätar ut.
Börja även ca. 5 cm från taket, och rulla till mitten med ett jämnt lager. Det är viktigt att du fyller upp rollern med spackel hela tiden - så går det lättare.
När du har rullat ut spackelmassa på 1-1,5 m vägg ska den slätas ut. Vi använder en tvåhandsspackel, som gör det lätt att göra ett jämnt drag. Börja nedifrån och dra upp till mitten.
Använd spackelöverskottet till golv och tak. När du har dragit av spackeln använder du spackelöverskottet till toppen och botten av väggen.
Dra hela tiden från kanterna och in mot mitten av väggen. Det ger det slätaste och vackraste resultatet.
För att få tillräckligt med massa längs kanterna bör du med den lilla spackeln lägga lite extra massa på den stora för att ha något att arbeta med.
När den första delen är slät fortsätter du bara. Ta en liten bit åt gången. Rulla på spackel, dra ut, och släta till väggen. Upprepa tills du har kommit hela vägen runt.
När väggen är torr ska den slipas. Det görs med en liten slipkloss längs kanterna. Använd en större slipkloss monterad på ett skaft, gärna med teleskopfunktion, för de stora ytorna. Vi använder korn 120-150.
Material
Många av de principer som gäller vid målning gör sig också gällande när du ska rullspackla en vägg. Det är viktigt att du använder en bra roller, som gör att spackelmassan fäster lättare. En roller med teleskopstång är en absolut nödvändighet eftersom du kommer att böja dig ner många gånger. Det går snabbare och är mer skonsamt för ryggen om rollern är förlängd. Använd Lättspackel Medium Extra till punktspackling av små ojämnnheter i väggen, innan du rollar på spackelmassan.
• Väggrundering Gele Extra 228 (A)
• Lättspackel Medium Extra 623 (B)
• Rull- & Bazookaspackel 627 (C)
SPECIALVERKTYG
• Rätskena/vattenpass
• Spacklar i olika storlekar
• Slipkloss + skaft
• Roller med teleskopstång (D)
Tidsförbrukning
För ett rum på 20 m2 ska du räkna med runt 5-6 timmars arbete.
Pris
Priset är ca. 1.000 kr. för material till ett rum på 20 m2.
Svårighetsgrad
Rullspackel är mycket lättare att arbeta med än traditionellt spackel. Det fäster bättre, och så kan du rulla på det.