Smart teknik: Putsad vägg med betonglook

Med gipsputs och en speciell spacklingsteknik kan du få väggar som till förväxling ser ut som rå betong. Gipsputs är billigt och lättarbetat. Den här väggen kostar ca 1500 kr!

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
1.500 kr/20 m2

Intro

I den här gör-det-självbeskrivningen går vi igenom 3 speciella spacklingstekniker med respektive murslev, bredspackel och vinyltejp, som får det slutliga resultatet att till förväxling likna betong. Vi visar hur du:

 • förbereder väggen för gipsbruk
 • blandar gipsbruk
 • putsar väggen
 • målar och lackar väggen

Lycka till!

Instruktion

01
Förbered väggen för gipsbruk 5 Steg

Det är viktigt att du har ett fast och rent underlag på väggen du ska spackla upp med gipsbruk. Den här väggen är från början en gipsad och tapetserad innervägg, där tapeten måste tas bort för att få bra underlag.

För att få en snygg övergång till taket och väggar som ansluter till den blivande ”betongväggen”, fogas med en akrylfog i skarvarna.

Om du vill det ska se ut som att väggen består av betongelement, kan du göra mönstret med vinyltejp som tas bort när väggen är färdigputsad.

1

Foga längs väggens kanter med en akrylfog, när du tagit bort eventuell tapet och ser till så att underlaget är fast.

2

Akrylfogen trycks in i hörnet och lite in över tapeten på angränsade väggar. Akryl- fogen hindrar tapeten från att lösas upp.

3

Rita streck och dela in väggen i fält, så att det ser ut som om väggen består av betongelement. Använd vattenpass, så att du är säker på att linjerna blir helt lodräta och vågräta.

4

Sätt upp vinyltejp längs dina streck. Tejpen ska tryckas fast ordentligt mot underlaget, så att det inte kommer in gipsbruk under när väggen putsas upp.

5

Se till att skydda ordentligt. Listerna under täcks med målartejp, och golvet skyddas med målarfilt.

02
Blanda gipsbruk och putsa väggen 7 Steg

Börja nu blanda gipsbruket och stryk det på väggen. Du måste börja så snart bruket är färdigblandat - du har bara en begränsad tid att arbeta med bruket. Efter ca 20 minuter börjar bruket torka och sedan blir det svårare att arbeta med. Du måste därför blanda mindre satser åt gången och putsa väggen i omgångar.

Du kan bara använda dig av den speciella tekniken för att få gipsbruket att likna betong, så länge bruket fortfarande är fuktigt.

1

Rör ut gipsbruket med vatten enligt paketets bruksanvisning. Använd gärna en färgomrörare på en borrmaskin. Häll alltid vatten i spannen först, därefter bruk. Blandningen ska ha en grötliknande konsistens.

2

Sätt gipsbruket på en putsbräda och stryk det på väggen. Börja i väggens ena ände och arbeta dig över till den andra sidan.

3

Gipsbruket appliceras på väggen uppifrån och ner. Försök så gott det går att ta så långa tag som möjligt och försök göra ytan så slät som möjligt.

4

Betonglooken görs med en murslev, medan gipsbruket fortfarande är fuktigt. Arbeta på små ytor där du trycker in mursleven lite i gipsbruket ett par gånger så att det släpper lite.

5

Det bearbetade området putsas med en bredspackel, så att det blir slätt igen men med pyttesmå ”håligheter” på ytan som det också finns i riktig betong, eftersom det sällan går att få ut all luft ur betongen.

6

Dra av vinyltejpen när ytan har fått den där betonglooken. Kom ihåg att du har begränsad arbetstid med gipsbruket, ca minuter. Dra försiktigt av tejpen, så att kanterna blir så skarpa som möjligt.

7

Spåren efter tejpen är ca 3 mm djupa. Ju fuktigare putsen är när du drar bort tejpen, desto skarpare blir kanterna.

03
Väggen målas och lackas 6 Steg

Nu ska väggen målas grå, så att den verkligen ser ut som betong. Fogarna målas i en mörkare nyans än de stora fälten, så att de framhävs och ger illusionen att det är en betongvägg.

De stora ytorna målas med svamp, vilket ger ett rustikt utseende som passar väl för just betong. Använd en vattenbaserad akrylfärg som späs ut med vatten för första strykningen, medan andra strykningen görs med ospädd färg. Till sist förseglas ytan med lack.

1

Fogarna målas med en smal pensel med en färg som är mörkare grå än väggen. Det framhäver spåren så att det verkligen ser ut som att väggen består av betongelement.

2

Väggen målas med en grå, vattenbaserad färg som påminner så mycket som möjligt om betong. Första strykningen görs med färg som spätts ut med lite vatten som ett slags ”grund”.

3

Fogarna på väggen målas med pensel på alla sidor. Så är du säker på att de blir helt skarpa. Väggen ska torka i ett dygn innan den andra strykningen.

4

Väggens stora ytor målas med svamp. Det gör det enklare att komma åt att måla där du har gjort de små lufthålen.

5

Så här ser det ut efter första lagret färg till höger och det obehandlade gipsbruket till vänster. När du målar med svamp blir färgen inte helt jämnt fördelad - det framhäver den råa betonglooken.

6

Väggen får en omgång lack till sist, efter väggen har fått en andra strykning med outspädd färg. Lacken ”förseglar” ytan, så att det inte lika lätt blir eventuella fläckar. Det gör också att väggen blänker lite.

Material

 • Gipsbruk
 • Vinyltejp och målartejp
 • Akrylfog
 • Vattenbaserad akrylfärg
 • Lack, här matt golvlack

Specialverktyg

 • Färgblandare till borrmaskin
 • Murarslev och spackel

Tidsförbrukning

2-3 dagar

Pris

Ca. 1.500 kr. för 3 x 7 meter

Svårighetsgrad

Arbetet ska göras koncentrerat, eftersom gipsbruket torkar snabbt.

Material till “betongväggen”

FÄRG i en grå nyans som liknar betong. Här målas med en vattenbaserad akrylfärg.

GIPSBRUK kan sättas på väggen så att det ser ut som betong. Det kan användas på de flesta ytor och är enkelt att arbeta med. Det spricker inte, tål att spika och skruva i och torkar på ca 20 minuter.

AKRYLFOG används för att få en snygg övergång mellan “betongväggen” och de angränsande väggarna samt taket.

VINYLTEJP används för att dela in väggen i fält, så att det ser ut som att den är gjord av betongelement. Tejpen är stark och tål fukt. Den dras bort efter att ha varit täckt med gipsbruk.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Putsa vägg