Bredspackling: lär dig tekniken av proffset

VIDEO: En ful vägg kan enkelt bli fin och slät igen med en bredspackling. Här kan du se hur hantverkaren tar sig an uppgiften.

Alla kvarsittande pluggar, spikar och skruvar plockas bort innan väggen slipas med ett grovt sandpapper, korn 80.Innan väggen kan spacklas ska den grundas med en primer. Primern ska inte förtunnas utan används som den är.

Den förs på med en målarborste. Till spacklingen används ett finkornigt sandspackel och en bred spackelspade. När man spacklar är det viktigt att hålla spackelspaden i vinkel, cirka 20 grader, så att ett ordentligt spackellager avsätts på väggen.

När hela väggen spacklats ska man eftersläta. Nu håller man spackelspaden i en vinkel på cirka 30 grader, vilket jämnar av spackelmassan. I hörnet använder man en smal stålspackel. Även om man är noga vid spacklingen kan man inte undgå ränder i spacklet.

De tar man lätt bort när massan torkat. På nytt använder man spackelspaden, men nu som en slags hyvel, som skär av alla upphöjningar i spackelmassan.

Till sist använder vi ett putsbräde i skumplast doppat i vatten. Vattnet löser upp det översta lagret av spackelmassan så att ytan kan glättas. Sedan är den färdig att målas.

LÄS OCKSÅ: Enkel och effektiv giraffslip

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Putsa vägg