Marmorlook med finkornigt kalkputs

Du får en läcker sömlös yta som ser ut som marmor om du använder dig av den speciella tadelakt-tekniken med finkornigt kalkputs. Lär dig tekniken här - steg för steg.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 vecka
Pris
10.000 kronor

De färdiga väggarna har bearbetats med bivax, vilket fått ytorna att bli extra släta och blanka och ännu mer vattentåliga.

Intro

Tadelakt har använts i flera tusen år av romarna och i den arabiska världen till badrum, akvedukter, bad och bassänger. Det spännande materialet påminner om marmor, när det har bearbetats klart, men det är i själva verket ett synnerligen finkornigt kalkbruk. Efter blandning med vatten till en smet läggs bruket på väggen, där det bearbetas och poleras till en tät och homogen yta som är vattenavvisande.

Du kan använda tadelakt på alla stabila, stumma och fasta underlag. Du kan också använda den som väggbeklädnad i badrum - som vi gör - när väggarna uppfyller gällande regler för våtrum och tätskikt. Här arbetar vi på ett stadigt och fast underlag av fibercementskivor som försetts med tätskikt. För att lyckas med bearbetningen ska underlaget primas och grundmålas.

För att få tadelakten att fastna ska underlaget putsas med kalkbruk eller rent av kakelfix. Det får inte bli för ojämnt, bara strävt. Blir ytan ojämn måste man släta till den.

Pressas ihop till en stark yta

När putsen eller fixet har härdat efter ett dygn är väggarna klara för avslutande behandling med tadelakt. Massan läggs på tunt med stålputsbräda eller liknande. När ytan börjar torka och bli ljusare ska den glättas, poleras, masseras och pressas ihop med putsbrädan tills den blir blank. Glättningen får de små fina kornen i tadelakten att bilda en stark, homogen yta som liknar marmor.

Instruktion

01
Grunda 3 Steg

Väggarna ska vara grundmålade och/eller primade innan du putsar dem.

Grundfärgen eller primern sörjer för att putsen fäster ordentligt och ser till att underlaget inte suger. Det är inte så viktigt i detta badrum som har behandlats enligt alla regler om tätskikt.

Grundfärgens största fördel är att den ger en ljus och enhetlig bakgrund, så att man inte senare anar missfärgning eller mörka partier genom putsskiktet.

1

Häll upp grundfärgen i ett färgtråg när du har tvättat ur din målarrulle ordentligt. Det är viktigt för annars luddar den.

2

Börja med att grundmåla alla hörn och runt rörgenomföringar. Använd pensel där du inte kommer åt med målarrullen.

3

Täck alla ytor noga med grundfärgen. När du har målat färdigt ska målarrullen tvättas noga innan färgen hinner torka, för annars fördärvas rullen.

02
Grundputs 3 Steg

Efter ett dygn ska väggarna förses med ett cirka 3-4 mm tjockt lager kalkputs. Det kan även gå bra med t.ex. kakelfix. Blandar du själv ska putsen vara mycket tunn. Det enklaste är därför att fördela den på väggen med kalkborste eller bred pensel. Genast därefter slätas putsen ut med putsbräda eller bred spackel. Det kräver lite erfarenhet, så du får öva lite.

1

Lägg ett tunt lager puts på väggen, antingen med bred putsbräda eller pensel, som vi använder.

2

Glöm inte att täcka även runt rör och andra hinder på väggen. Det gör du lättast med penseln, som du lätt kan komma åt med.

3

Jämna till putsskiktet med stålputsbräda, och lägg på mera puts där det har blivit för tunt. Lägg ev. på ett extra lager puts efter ett dygn för att få väggen slät.

03
Tadelakt 6 Steg

När putsskiktet på väggen har torkat kommer det skojiga: allt lägga på tadelakt. Denna massa ska bilda den vattenavvisande och blanka yta som vi drömmer om.

Det är viktigt att tadelak-ten inte hinner torka innan du polerar den, eftersom den ska pressas ihop en aning under poleringen. Bearbeta därför inte mer än cirka en kvadratmeter vägg i sänder. Då hinner du massera, gnugga och polera innan tadelakten torkar.

1

Börja med att duscha lite vatten på cirka en kvadratmeter av den putsade väggen. Vattnet krävs för att putsen inte ska suga ut fukt ur tadelakten under arbetet.

2

Lägg tadelakt på en putsbräda. Lägg märke till att tadelakten är ganska tunnf ytande, och att du inte kan lägga på så mycket på en gång utan att det rinner.

3

Dra ut tadelakten på väggen med stålbräda eller bred spackel i en halvcirkelrörelse.

4

Glätta nu ytan med en stålskånska eller liknande putsbräda och lägg ev. på mera tadelakt. Se till att släta över alla övergångar. Du kan bearbeta tadelakten tills den ljusnar.

5

Tvätta hela tiden av din stålputsbräda så att det inte fastnar rester som torkar in på den. För i så fall repas och skadas väggen.

6

Polera ytan när tadelakten börjar bli ljus och torkar lite. Glätta i cirklar medan du pressar stålputsbrädan mot väggen. Så snart ytan har blivit blank är väggen klar.

04
Slutbehandling 2 Steg

Om du använder tadelakt i våtrum är det viktigt att ytorna efterbehandlas.

När du har polerat tadelakten och ytan är helt torr (torktiden är ett par dygn), bör du ytbehandla den. Det finns tre olika varianter. Bivax, som vi använder, olja eller en såplösning. De två senare är vanligare söderut. Bivax ger en fin och blank yta liksom oljan medan såpan får ytan sidenmatt. Alla tre ytbehandlingarna gör tadel-akten ännu mer vattenavvisande och kräver kompletterande behandling en eller ett par gånger varje år.

BIVAX fördelas på väggen med pensel i ett ganska tunt skikt. Därefter poleras väggarna, helst med polertrissa i excenterslip eller polermaskin.

Om du inte kan polera ytan helt blank krävs det mera bivax. Blir ytan vit har du lagt på för mycket bivax, som tas bort med lacknafta.

SÅPAN blandas med varmt vatten enligt anvisningar på förpackningen och penslas på tjockt. Överskottet dras av med spackel och nästa dag poleras ytan med maskin.

Såplösningen bildar en kemisk förening med kalken och gör den vattentät.

Material

• 5 l grundfärg
• 10 kg kalkputs, färgad
• 8 kg tadelakt, färgad
• 1 kg bivax allt material finns i satser, t.ex. från Stiltje och Tadelakt

Specialverktyg

• Stålputsbräda
• Smidig putsbräda för glättning

Tidsförbrukning

Det tog cirka en vecka för oss att bli klara med ett badrum på 9 kvadratmeter.

Pris

Cirka 10000kr för alla fyra väggarna, totalt 29 kvadratmeter tadelakt.

Svårighetsgrad

Det är inte direkt lätt, och därför föreslår vi att du övar dig på ett par väggar innan du ger dig på ett helt rum.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Putsa vägg