Intro
Instruktion
01
Grunda
3
Steg
Väggarna ska vara grundmålade och/eller primade innan du putsar dem.
Grundfärgen eller primern sörjer för att putsen fäster ordentligt och ser till att underlaget inte suger. Det är inte så viktigt i detta badrum som har behandlats enligt alla regler om tätskikt.
Grundfärgens största fördel är att den ger en ljus och enhetlig bakgrund, så att man inte senare anar missfärgning eller mörka partier genom putsskiktet.
Häll upp grundfärgen i ett färgtråg när du har tvättat ur din målarrulle ordentligt. Det är viktigt för annars luddar den.
Börja med att grundmåla alla hörn och runt rörgenomföringar. Använd pensel där du inte kommer åt med målarrullen.
02
Grundputs
3
Steg
Efter ett dygn ska väggarna förses med ett cirka 3-4 mm tjockt lager kalkputs. Det kan även gå bra med t.ex. kakelfix. Blandar du själv ska putsen vara mycket tunn. Det enklaste är därför att fördela den på väggen med kalkborste eller bred pensel. Genast därefter slätas putsen ut med putsbräda eller bred spackel. Det kräver lite erfarenhet, så du får öva lite.
Glöm inte att täcka även runt rör och andra hinder på väggen. Det gör du lättast med penseln, som du lätt kan komma åt med.
03
Tadelakt
6
Steg
När putsskiktet på väggen har torkat kommer det skojiga: allt lägga på tadelakt. Denna massa ska bilda den vattenavvisande och blanka yta som vi drömmer om.
Det är viktigt att tadelak-ten inte hinner torka innan du polerar den, eftersom den ska pressas ihop en aning under poleringen. Bearbeta därför inte mer än cirka en kvadratmeter vägg i sänder. Då hinner du massera, gnugga och polera innan tadelakten torkar.
Börja med att duscha lite vatten på cirka en kvadratmeter av den putsade väggen. Vattnet krävs för att putsen inte ska suga ut fukt ur tadelakten under arbetet.
Lägg tadelakt på en putsbräda. Lägg märke till att tadelakten är ganska tunnf ytande, och att du inte kan lägga på så mycket på en gång utan att det rinner.
Glätta nu ytan med en stålskånska eller liknande putsbräda och lägg ev. på mera tadelakt. Se till att släta över alla övergångar. Du kan bearbeta tadelakten tills den ljusnar.
Tvätta hela tiden av din stålputsbräda så att det inte fastnar rester som torkar in på den. För i så fall repas och skadas väggen.
04
Slutbehandling
2
Steg
Om du använder tadelakt i våtrum är det viktigt att ytorna efterbehandlas.
När du har polerat tadelakten och ytan är helt torr (torktiden är ett par dygn), bör du ytbehandla den. Det finns tre olika varianter. Bivax, som vi använder, olja eller en såplösning. De två senare är vanligare söderut. Bivax ger en fin och blank yta liksom oljan medan såpan får ytan sidenmatt. Alla tre ytbehandlingarna gör tadel-akten ännu mer vattenavvisande och kräver kompletterande behandling en eller ett par gånger varje år.
BIVAX fördelas på väggen med pensel i ett ganska tunt skikt. Därefter poleras väggarna, helst med polertrissa i excenterslip eller polermaskin.
Om du inte kan polera ytan helt blank krävs det mera bivax. Blir ytan vit har du lagt på för mycket bivax, som tas bort med lacknafta.
Material
• 5 l grundfärg
• 10 kg kalkputs, färgad
• 8 kg tadelakt, färgad
• 1 kg bivax allt material finns i satser, t.ex. från Stiltje och Tadelakt
Specialverktyg
• Stålputsbräda
• Smidig putsbräda för glättning
Tidsförbrukning
Det tog cirka en vecka för oss att bli klara med ett badrum på 9 kvadratmeter.
Pris
Cirka 10000kr för alla fyra väggarna, totalt 29 kvadratmeter tadelakt.
Svårighetsgrad
Det är inte direkt lätt, och därför föreslår vi att du övar dig på ett par väggar innan du ger dig på ett helt rum.