Ny vägg med pigmenterad spackelmassa

Genomfärgad spackelmassa sätter inte bara färg på väggen. Den ger också en tålig och smutsavvisande vägg. Se hur du får ett snyggt resultat som håller i många år.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 timme per m².
Pris
2000 kronor

Intro

Pigmenterad spackelmassa låter dig färgsätta dina vita, tråkiga väggar och tak på ett nytt och spännande sätt.

Den finns i flera varianter, som alla ger ett djupt och varmt marmorerat, närmast levande intryck, och en effekt som man inte kan uppnå med färg. Det är dina rörelser med spackelspaden, som skapar det unika mönstret i den marmorerade ytan. Effekten kommer fram när den slipade ytan behandlas med en medföljande topcoat.

LÄS OCKSÅ: Goda råd till dig om väggspackel

Du kan behandla hela väggen eller mindre områden på större väggar. I samtliga fall appliceras spackelmassan med en spackel i flera omgångar. Det ska slipas ett par gånger, och det ska tejpas och täckas mellan varje arbetsmoment, då det dammar enormt mycket.

Redaktionen rekommenderar: Snygga väggar med betongfärg

Arbetet kräver lite mer tid och tålamod än när du målar med pensel och roller, och det är även ett fysiskt krävande arbete precis som vanlig spackling. I gengäld är det enkelt arbete, och det färdiga resultatet är värt alla ansträngningar.

LÄS OCKSÅ: Din snabbguide till spackel

Se hur du spacklar väggen

I beskrivningen visar vi hur du sätter färg på väggen med pigmenterad spackelmassa. Vi visar hur du:

 • förbereder väggen
 • spacklar första lagret spackelmassa
 • slipar och spacklar andra lagret spackelmassa
 • avslutar med topcoat.

Instruktion

01
Förberedelser 2 Steg

1

Kontrollera väggen. Innan du börjar är det viktigt att väggen är jämn, torr och har samma uppsugningsförmåga på hela ytan. Ge den ev. grundfärg eller en primer, innan du sätter igång med spacklingen.

2

Täck ordentligt. Du kommer garanterat spilla lite, när du arbetar med spackelmassa. Den färgade massan riskerar att lämna fläckar på golv och andra oönskade ställen, så täck med papp eller plast.

02
1:a lagret 3 Steg

När du har försäkrat dig om att väggen är i bra skick, ska du tejpa in ytan, innan du sätter igång att spackla.

Du ska använda två spackelspadar. En på 15 cm och en på 35 cm. Använd den lilla spackelspaden till att “lasta” på den breda.

Täck hela ytan och undvik skarvar. Försök att inte stänka. Det syns annars tydligt på slutresultatet.

1

Använd två spacklar. Den lilla används för att fylla på den stora. Den lilla är ovärderlig till att styra mängd och placering av spackelmassan på den breda spackelspaden. Du får snabbt grepp om tekniken.

2

Stryk ut ett jämnt lager. Massan stryks på i ett par millimeter tjockt, jämnt lager. Det är viktigt att arbeta med mjuka rörelser och i olika riktningar. Det är mönstret du spacklar fram som ger den slutliga effekten.

3

Dra av tejpen. Direkt efter att du spacklat, innan massan torkar, ska tejpen tas bort. Dra av tejpen vertikalt på väggen; det ger skarpa kanter. Låt spackelmassan torka.

03
Slipning och nästa lager spackelmassa 5 Steg

Spackelmassan ska torka ungefär 16 timmar, innan du kan återuppta arbetet med nästa lager. När massan är helt torr slipas ojämnheter och kanter bort. Det dammar enormt mycket, så se till att täcka in noga, så du inte får damm i hela huset. Väggen dammas av och täcks med tejp igen.

Därefter ska väggen få ännu en vända med spackelmassa, på samma sätt som första gången.

1

Slipa väggen slät. De kanter och ojämnheter, som spacklet har efterlämnat, slipas ner. Använd slippapper korn 180, och gör cirkelrörelser. Använd INTE slipmaskin!

2

Damma av väggen grundligt. Använd en mjuk dammvippa till att damma väggen uppifrån och ner. Använd mask för att skydda lungorna mot de fina dammpartiklarna.

3

Tejpa in. Arbetsytan tejpas in igen, så det inte kommer spackelmassa vid sidan om. Var noga med att sätta tejpen helt in mot kanten av det första lagret spackelmassa, hela vägen runt.

4

Stryk på ännu ett lager spackelmassa. Väggen spacklas igen med ett par millimeter tjockt lager. Var noga med att stryka ut massan i mjuka bågar och arbeta i olika riktningar.

5

Dra bort tejpen. Precis som efter första lagret spackelmassa dras tejpen bort med ett lätt och vertikalt drag. Låt spacklet torka ytterligare 16-20 timmar, tills det är helt torrt.

04
Avsluta med topcoat 7 Steg

Oftast följer en topcoat med när du köper spacklet. Den framhäver strukturen och ser till att den färdiga ytan blir motståndskraftig och smutsavvisande.

Innan du applicerar topcoat, ska spacklet slipas till en jämn yta på samma sätt som i tidigare steg.

Därefter ska det dammas av igen, och ännu en gång ska arbetsytan tejpas in. Kom ihåg att täcka möbler och annat. Sliparbeten dammar en hel del.

1

Slipa väggen igen. Använd slippapper korn 180. Hela väggen handslipas tills ytan blir jämn och slät. Slipa i mjuka cirkelrörelser.

2

Damma av väggen igen. När du slipat helt klart, ska det dammas och rengöras. Damma väggen noggrant. Ta bort dammet från det täckta golvet, och avsluta sedan med att dammsuga.

3

Få bort allt damm. Det blir riktigt, riktigt mycket damm när du slipar. Därför är det viktigt att du täcker noga.

4

Tejpa runt ytan en sista gång. Innan du lägger på topcoat, ska arbetsytan tejpas in igen. Låt även golvpappen ligga kvar. Fläckar från topcoat kan vara svåra att ta bort.

5

Spraya på topcoat. Använd en handspruta. Spraya ett mindre område åt gången, och ”dutta” ut topcoat med en trasa. Applicera minst två gånger. Låt den torka ett par timmar mellan varje applicering.

6

Slipa en sista gång. När sista omgången med topcoat är helt torr, efter 2-3 timmar, finslipas hela väggen enkelt till en helt slät yta. Använd slippapper korn 220.

7

Dra bort det sista lagret av tejp. Var försiktig när du drar bort tejpen. Väggen är nu färdig. Bra jobbat!

Material

 • Spackelmassa och topcoat
 • Maskeringstejp (bred)
 • Täckning av golv
 • Slippapper korn 180 och 220

Specialverktyg

 • Bred spackelspade (35 cm)

Tidsförbrukning

Räkna ca en timme per m².

Pris

ca 2000 kr för 15 m².

Svårighetsgrad

Om du har provat att spackla en vägg förut, borde detta inte vara någon stor utmaning.

Video

TIPS: Enkel spackling med två spacklar

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Putsa vägg