Intro
Instruktion
01
Förberedelser
2
Steg
Kontrollera väggen. Innan du börjar är det viktigt att väggen är jämn, torr och har samma uppsugningsförmåga på hela ytan. Ge den ev. grundfärg eller en primer, innan du sätter igång med spacklingen.
02
1:a lagret
3
Steg
När du har försäkrat dig om att väggen är i bra skick, ska du tejpa in ytan, innan du sätter igång att spackla.
Du ska använda två spackelspadar. En på 15 cm och en på 35 cm. Använd den lilla spackelspaden till att “lasta” på den breda.
Täck hela ytan och undvik skarvar. Försök att inte stänka. Det syns annars tydligt på slutresultatet.
Använd två spacklar. Den lilla används för att fylla på den stora. Den lilla är ovärderlig till att styra mängd och placering av spackelmassan på den breda spackelspaden. Du får snabbt grepp om tekniken.
Stryk ut ett jämnt lager. Massan stryks på i ett par millimeter tjockt, jämnt lager. Det är viktigt att arbeta med mjuka rörelser och i olika riktningar. Det är mönstret du spacklar fram som ger den slutliga effekten.
03
Slipning och nästa lager spackelmassa
5
Steg
Spackelmassan ska torka ungefär 16 timmar, innan du kan återuppta arbetet med nästa lager. När massan är helt torr slipas ojämnheter och kanter bort. Det dammar enormt mycket, så se till att täcka in noga, så du inte får damm i hela huset. Väggen dammas av och täcks med tejp igen.
Därefter ska väggen få ännu en vända med spackelmassa, på samma sätt som första gången.
Slipa väggen slät. De kanter och ojämnheter, som spacklet har efterlämnat, slipas ner. Använd slippapper korn 180, och gör cirkelrörelser. Använd INTE slipmaskin!
Damma av väggen grundligt. Använd en mjuk dammvippa till att damma väggen uppifrån och ner. Använd mask för att skydda lungorna mot de fina dammpartiklarna.
Tejpa in. Arbetsytan tejpas in igen, så det inte kommer spackelmassa vid sidan om. Var noga med att sätta tejpen helt in mot kanten av det första lagret spackelmassa, hela vägen runt.
Stryk på ännu ett lager spackelmassa. Väggen spacklas igen med ett par millimeter tjockt lager. Var noga med att stryka ut massan i mjuka bågar och arbeta i olika riktningar.
04
Avsluta med topcoat
7
Steg
Oftast följer en topcoat med när du köper spacklet. Den framhäver strukturen och ser till att den färdiga ytan blir motståndskraftig och smutsavvisande.
Innan du applicerar topcoat, ska spacklet slipas till en jämn yta på samma sätt som i tidigare steg.
Därefter ska det dammas av igen, och ännu en gång ska arbetsytan tejpas in. Kom ihåg att täcka möbler och annat. Sliparbeten dammar en hel del.
Slipa väggen igen. Använd slippapper korn 180. Hela väggen handslipas tills ytan blir jämn och slät. Slipa i mjuka cirkelrörelser.
Damma av väggen igen. När du slipat helt klart, ska det dammas och rengöras. Damma väggen noggrant. Ta bort dammet från det täckta golvet, och avsluta sedan med att dammsuga.
Få bort allt damm. Det blir riktigt, riktigt mycket damm när du slipar. Därför är det viktigt att du täcker noga.
Tejpa runt ytan en sista gång. Innan du lägger på topcoat, ska arbetsytan tejpas in igen. Låt även golvpappen ligga kvar. Fläckar från topcoat kan vara svåra att ta bort.
Spraya på topcoat. Använd en handspruta. Spraya ett mindre område åt gången, och ”dutta” ut topcoat med en trasa. Applicera minst två gånger. Låt den torka ett par timmar mellan varje applicering.
Slipa en sista gång. När sista omgången med topcoat är helt torr, efter 2-3 timmar, finslipas hela väggen enkelt till en helt slät yta. Använd slippapper korn 220.
Material
- Spackelmassa och topcoat
- Maskeringstejp (bred)
- Täckning av golv
- Slippapper korn 180 och 220
Specialverktyg
- Bred spackelspade (35 cm)
Tidsförbrukning
Räkna ca en timme per m².
Pris
ca 2000 kr för 15 m².
Svårighetsgrad
Om du har provat att spackla en vägg förut, borde detta inte vara någon stor utmaning.