Lätt
Svår

Putsning av ojämna väggar

Om du har ett rum där det är stor niveåskillnad mellan två väggar, t.ex. om den ena är av tegel och den andra av gips, kan det vara svårt att putsa upp väggarna så att de blir helt jämna.

Putsning av väggar är generellt ett krävande jobb, då det kan vara svårt att få putsen att sitta kvar på väggen. Men det finns två smarta material som gör det mycket lättare: Gipsputs och multiputs.

LÂS OCKSÅ: Putsa hela hörnet på en gång

Gipsputs är genialt

För putsning av väggar är gipsputs ett fantastiskt material att arbeta med. Det är lätt att blanda, och det är lätt att dra upp på väggen i tunna lager. Med gipsputs undgår du också att det uppstår krympsprickor när putsen torkar.

Du ska dock känna till att det går åt en del gipsputs för att putsa en hel vägg. Man köper den i säck, och en säck med 30 kilo gipsputs blir, när det är blandat, 36 liter puts. Så om du ska putsa en kvadratmeter stor vägg med ett lager på en centimeter, behöver du tio liter puts.

LÄS OCKSÅ: Gipsbruk är genialt

Multiputs är starkt

När du putsar väggar med gipsputs får du en väldigt slät vägg. Men den blir inte så stark. Om du vill ha mer styrk kan du lägga på ett tunnt lager multiputs. Det dras på i ett mycket tunnt lager på väggen när du har putsat upp den med gipsputs.

Multiputs är snabbtorkade och ger snygga och släta väggar. Det dras på med en stålbräda i ett så tunnt lager att det med nöd och näppe täcker väggen. När multiputsen har fått lov att sätta sig lite, glättar du med en skumgummibräda och rikligt med vatten. Så putsar du en vägg!

Det är så klart viktigt att göra ett grundligt förarbete, så att putsen kan sätta sig ordentligt på väggarna. Du ska använda en primer, och du ska använda ledare, så att du kan styra tjockleken på putsen.

I Pdf-artikeln här på sidan kan du läsa allt om hur du putsar en vägg, och du får rätt vägledning steg för steg.