Putsning av vägg med höjdskillnader

Är det stor höjdskillnad mellan två anslutande väggar som båda ska putsas? Då måste du använda två sorters puts. Se här hur du tar dig an uppgiften.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
32 kr/m2

Intro

Putsning av ojämna väggar

Om du har ett rum där det är stor niveåskillnad mellan två väggar, t.ex. om den ena är av tegel och den andra av gips, kan det vara svårt att putsa upp väggarna så att de blir helt jämna.

Putsning av väggar är generellt ett krävande jobb, då det kan vara svårt att få putsen att sitta kvar på väggen. Men det finns två smarta material som gör det mycket lättare: Gipsputs och multiputs.

LÂS OCKSÅ: Putsa hela hörnet på en gång

Gipsputs är genialt

För putsning av väggar är gipsputs ett fantastiskt material att arbeta med. Det är lätt att blanda, och det är lätt att dra upp på väggen i tunna lager. Med gipsputs undgår du också att det uppstår krympsprickor när putsen torkar.

Du ska dock känna till att det går åt en del gipsputs för att putsa en hel vägg. Man köper den i säck, och en säck med 30 kilo gipsputs blir, när det är blandat, 36 liter puts. Så om du ska putsa en kvadratmeter stor vägg med ett lager på en centimeter, behöver du tio liter puts.

LÄS OCKSÅ: Gipsbruk är genialt

Multiputs är starkt

När du putsar väggar med gipsputs får du en väldigt slät vägg. Men den blir inte så stark. Om du vill ha mer styrk kan du lägga på ett tunnt lager multiputs. Det dras på i ett mycket tunnt lager på väggen när du har putsat upp den med gipsputs.

Multiputs är snabbtorkade och ger snygga och släta väggar. Det dras på med en stålbräda i ett så tunnt lager att det med nöd och näppe täcker väggen. När multiputsen har fått lov att sätta sig lite, glättar du med en skumgummibräda och rikligt med vatten. Så putsar du en vägg!

Det är så klart viktigt att göra ett grundligt förarbete, så att putsen kan sätta sig ordentligt på väggarna. Du ska använda en primer, och du ska använda ledare, så att du kan styra tjockleken på putsen.

Instruktion

01
Tjockt skikt 7 Steg

Gipsputsbruket kan läggas på tämligen tjockt - upp till 50 mm bruk på en gång - utan att det sjunker eller lossnar i stora sjok, som vanligt bruk kan göra. Om du först primar, alltså grundar ytan, så kan du få gipsbruket att fästa på nästan vilket underlag som helst. En annan fördel är att du inte måste kasta på gipsbruket. Det kräver ju en viss övning för att lyckas. Nej, du kan nöja dig med att dra ut bruket med stålbräda.

Här ska vi eliminera en nivåskillnad på cirka 15 mm mellan två väggar. Den har uppstått under en ombyggnad då en dörr murades igen.

1

Börja med att prima väggen. När ev. lös puts har knackats bort ska väggen grundas med en primer.

VIKTIGT! Använd en primer som hör ihop med det gipsputsbruk du har köpt.

2

Fäst stödlister (ledare) på cirka varje meter. Listerna används som hjälp när du fördelar gipsputsbruket. De lister vi använder får inte vara tjockare än nivåskillnaden, som här är 15 mm.

För att stödlisterna ska sitta lodrätt kan du lägga plastbrickor bakom dem.

3

Kolla med vattenpasset att alla stödlister sitter lodrätt. Du tvingas kanske skrapa eller knacka spår i väggen för att få plats för alla lister.

4

Blanda en portion gipsputsbruk. Det görs med omrörare i borrmaskinen. Blanda inte mer än vad du gör av med på en halvtimme. Anpassa konsistensen efter hur mycket du ska lägga på.

Ju tjockare skikt, desto tjockare konsistens.

5

Lägg på bruket mellan den första stödlisten och nivåskillnaden. Börja vid golvet och fördela bruket över högst en kvadratmeter. Du ska ju hinna med att jämna till innan bruket torkar.

6

Jämna till bruket med en rak, hyvlad bräda. Den ska vara så lång att den sticker utanför både stödlist och nivåskillnad. Håll brädan lite snett och dra den i sicksack uppåt.

7

Ta bort stödlisten när putsen är fast, men innan putsen härdat - alltså inom högst en timme. Putsa fram till nästa stödlist och jämna till med våt stålbräda. Slipa när putsbruket har härdat.

02
Tunt skikt 4 Steg

1

Börja med att prima den torra och dammfria ytan. Primningen är viktig för att multiputsen ska fastna ordentligt. Här är väggarna av lättbetongblock och alla skarvar har först slipats rena.

2

Fördela multiputs på väggen med en stålbräda. Bruket ska vara så tunt att det precis stannar kvar på brädan. Lägg på bruket riktigt tunt. Det ska nätt och jämnt täcka väggen.

3

Släta ut med en skumputsbräda. När bruket har satt sig lite drar du försiktigt med kanten på skumputsbrädan över väggen så att den blir slät. Dra endast långa, raka sträckor.

4

Skumputsbrädan ska doppas ofta i vatten, så att det bruk som har fastnat på kanten hela tiden sköljs bort. Specialspannen på bilden finns i välsorterad byggfackhandel.

Tidsförbrukning

Cirka 2 dagar för 30 m2 vägg. Torktider tillkommer.

Pris

Gipsputsbruk kostar 8 kr/m2 för varje mm i tjocklek. Multiputs kostar 25 kr/m2 för varje mm i tjocklek.

Svårighetsgrad

Arbetet kräver att du är noggrann, men du behöver inte vara erfaren eller duktig på att göra det själv.

Video

TEKNIK: Spackling med multiputs

Fäster på nästan alla ytor

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Putsa vägg