Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slät vägg på en gång

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Har du tröttnat på väggar som är klädda med grov glasfiberväv, vävtapeter eller stänkputs? Tror du att det är besvärligt att göra dem släta? Ta då vår genväg!

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
100 kr/m2

Intro

Tiden går och modet förändras. Men ändå finns det fortfarande massvis av väggar som är klädda med grov väv, juteväv eller sjögrästapet och andra är stänkputsade. Det var ju modernt en gång, men i dag vill de flesta ha släta väggar som antingen kan målas eller kläs med en vanlig slät tapet.

Problemet är att det är rätt knepigt att ta bort de gamla vävtapeterna. Limmet sitter som berg och kan inte lösas upp. Försöker man skrapa bort väven åker en del av underlaget med. Och strukturmålade och grovt stänkputsade ytor är hopplösa att slipa plana.

En lösning kunde vara att spackla väggarna med vanligt sand- eller lättspackel. Men spackelmassan är mycket finkornig och för att de ska bli snyggt måste väggen spacklas fullständigt slät. Det är svårt om man inte är murare eller målare. Nej, bästa resultatet får man med multiputs, som är lite grövre än lättspackel och därför måste ytan inte bli fullständigt slät. Multiputs fäster på allt och ytan blir hård och robust.

Dessa arbeten slipper du

En traditionell sandspackling kan också ge dig en slät vägg, men bortsett från att sandspacklet är svårare att spackla med krävs betydligt fler arbetssteg än med multiputs.

Instruktion

Förberedelser

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Innan du sätter igång att putsa är det en del förberedelser som ska klaras av. Alla spikar och skruvar ska dras ut. Pluggar ska tryckas in minst 5 mm i väggen.

Kolla hur bra vävtapeten sitter. Har den lossnat på något ställe skärs så mycket som möjligt bort. Lys från sidan med ficklampa så ser du var det finns luftbubblor. Djupare sprickor och hål fylls igen med gipsputsbruk. Du kan faktiskt lägga på upp till 5 cm gipsputs på en gång utan att bruket spricker när det torkar. Multiputs kan endast läggas på tunt.

Här tog vi bort en dörr med karm och en bräda sattes i dörröppningen och det resulterade i en hel del spackling.

1

Skär bort all lös väv med en vass hobbykniv. Ta bort så mycket som möjligt - hellre för mycket än för lite. Det är enklast att först markera alla bubblor och sedan skära upp alla på en gång.

2

Råkar du ut för en bastmatta eller ett nät bakom putsen (som här vid en dörröppning), så ska all lös puts skäras bort. Borsta sedan rent och pensla flera gånger med en primer - mest på putskanten.

3

Förstärk hörn med en kantskena av den typ man använder till gipsskivor. Håll ett vattenpass mot väggen och se till att skenan sitter plant med väggen innan den skruvas fast.

4

Den djupa springan och hålet mellan brädan och den gamla putsen fylls med gipsputsbruk. Det ska dras ut plant med kantskenan. När bruket har härdat ska det strykas med primer.

5

Tvätta väggen noga, framför allt om det finns nikotin eller rök från en braskamin på den. Använd målartvätt blandad med vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Tvätta efter med enbart vatten och låt väggen torka.

Lägg på multiputs

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Väggen ska putsas i två omgångar med multiputs. Den första putsningen har till uppgift att jämna till väggen och att fungera som underlag för nästa putsskikt. Du kan pensla väggen med vatten innan den andra putsningen, men det är betydligt smartare att i stället pensla med en primer. Då kommer underlaget att suga lika mycket överallt och du får tid på dig att putsa och spackla snyggt utan att putsen torkar innan du är klar.

Den sista finputsningen kan utföras med svampklädd putsbräda. Är du inte van att putsa kan du lika gärna använda en stor svamp. Då försvinner också risken att putsbrädan gör spår i putsen.

1

Maskera och täck över. Använd bred maskeringstejp och sätt plastsfolie framför fönster och dörrar. Du kan ev. ta bort sockel- och foderlister och montera dem när putsbruket har torkat.

2

Blanda en liten portion multiputs. Bruket ska användas inom två timmar. Ta på dig dammfiltermask och häll torrbruk en balja samt tillsätt vatten enligt anvisningarna på förpackningen.

3

Blanda bruket i fem minuter. När du blandat i en minut kan du ta av masken om den är i vägen. Konsistensen är perfekt när ytan på bruket blir slät. Du kan hyra en blandare (som vi har) eller använda borrmaskin och omrörare.

4

Lägg multiputs på en bred stålspackel och dra ut bruket på väggen nerifrån och uppåt med en jämn rörelse och tryck in mot väggen. Gör en ”rad” i sänder så blir det slätt.

5

Dagen därpå kan du slipa bort eventuella ojämnheter med slippapper korn 60 eller använda en ett rivjärn som det på bilden.

6

Fukta väggen med vatten med pensel eller kalkborste. Då torkar nästa putsskikt inte så snabbt. Det bästa är dock att stryka hela väggen med en primer.

7

Lägg på nästa putslager. Det ska vara lite tjockare i konsistensen än det första. Lägg på bruket med stålspackeln - en rad i sänder - för annars hinner du inte jämna till ytan innan den torkar.

8

Släta genast till ytan med kanten på en hårt urvriden fuktig svamp. Du får inte pressa för då drar du med dig multiputs. Du ska bara göra ytan slät.

Måla väggen

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Du kan låta väggen vara som den är när den har putsats med multiputs, och i så fall behöver du inte läsa vidare.

Men de flesta föredrar att måla sina putsade väggar - eller sätta upp vanlig papperstapet. Då ska väggen först strykas med primer för att den ska suga lika mycket överallt och för att färg eller tapetklister ska fästa bra. Därefter kan väggen grundas med specialgrundfärg för väv, som är lite billigare än den vanliga väggfärgen och täcker bra.

Avsluta med att måla väggen två gånger med väggfärg. I kök, tvättstugor och garage kan du välja glans 20, som ger en tät yta som är lätt att tvätta av.

1

Stryk hela väggen med primer. Om du inte behöver mer än en skål så kan du blanda en egen primer av en del vitt trälim och åtta delar vatten.

2

Måla väggen med grundfärg för glasfilt. Använd en bred pensel så fördelas färgen bättre och täcker bättre än med rulle. När grundfärgen har torkat rullas väggen två gånger med väggfärg.

3

Väggarna har putsats släta med multiputs och därefter målats. Det ger ett fint rustikt intryck som passar i det gamla huset.

Material

 • 2 kg multiputs/m² vägg
 • Målartvätt
 • Primer
 • Gipsputsbruk
 • Grundfärg för väv och glasfilt
 • Väggfärg

Specialverktyg

 • Bred stålspackel
 • Ev. blandare

Tidsförbrukning

Ett rum med cirka 30 m² väggar tar ett par dagar. Glöm inte bort torktiderna.

Pris

Cirka 100 kr per m²

Svårighetsgrad

Det är väsentligt lättare att spackla med multiputs än med lättspackel och du lär dig snabbt tekniken.

Video

TEKNIK: Spackling med multiputs

Fäster på nästan alla ytor

TIPS: Osynlig spackling på glasfiberväv

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Slät vägg på en gång
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka