Ta bort strukturtapeten och få släta väggar

Det kan vara en utmaning att få ner gammal strukturtapet från väggen. Ofta sitter den stenhårt, men vi ska hjälpa dig med att få loss den. Hemligheten ligger i att angripa den med flera vapen.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 dagar
Pris
2.500 kronor

Intro

Få bort strukturtapet med tapetskrapa

En tapetskrapa är ditt viktigaste vapen i kampen mot motstridig strukturtapet. Börja med att skrapa hål i tapeten på flera ställen, och få in det skarpa järnet ordentligt under tapeten. Om det är svårt att få hål på tapeten finns det flera andra vapen du kan ta till, t.ex. spikrollern, som ruggar upp tapeten med sina spikar, så att du kan komma åt med tapetskrapan.

Få bort strukturtapet med tapetupplösare

Om tapeten sitter hårt är tapetupplösare nästa steg. Blanda tapetupplösare med vatten i en spruta, så att kan du genomfukta tapeten ordentligt och låta upplösaren tränga in. Sedan går det lätt att avlägsna strukturtapeten med tapetskrapan.
Sitter strukturtapeten på gipsskivor ska du INTE använda denna metod, då den även löser upp pappen på gipsskivorna. Här får du klara dig med tapetskrapa och muskelkraft.

Slät vägg istället för tapet

När strukturtapeten är borta är det ofta lite småhål kvar som måste spacklas. Det gör du med det samma, även om det skulle sitta lite rester av tapetklister kvar på väggen. När hålen är lagade och spackelmassan är torr, kan du slipa hela väggen så att både lim och överflödig spackelmassa slipas bort.
Sedan ska du rulla på vävlim och sätta upp glasfiberfilt, om du vill armera väggen och skapa en snygg, slät yta, som inte spricker.

Slät vägg på andra sätt

Du kan få få släta väggar utan glasfiberfilt. Bredspackling med t.ex. multiputs är en smidig metod, som ger en lite mer rustikt putsad vägg än vad glasfiberfilten gör. Rullspackel är också en möjlighet. Här rullar du spackelmassan på väggen och slätar ut efteråt.

LÄS OCKSÅ: Multiputs jämnar ut allt

I denna guide hjälper vi dig från gammal strukturtapet till slät, armerad vägg.

Instruktion

01
Bort med tapeten och gör väggen klar 8 Steg

Det verkar kanske besvärligt att skrapa loss en tapeten, men med hjälp av ett par knep går det ändå ganska lätt.

Börja med att skrapa bort så mycket som möjligt med en tapetskrapa. Den har supervassa, utbytbara knivblad och är fantastisk på att ta bort tapet som inte sitter alltför hårt fast. Låt den torra tapeten bli liggande på golvet.

Räkna inte med att all tapet lossnar direkt utan använd dig även av detta knep: Blanda tapetupplösare och vatten och spruta blandningen på väggen. Gipsväggar får dock inte sprutas.

Skala av strukturtapeten från väggen. Använd ett nytt, vasst blad. Det gör inget om det sitter flera lager tapet. Håll tapetskrapan i en flack vinkel längs med väggen så att bladet inte skär in i putsen.

Skär igenom tapeten längs socklar, foder-och smyglister etc. innan du skalar med skrapan för annars tar det lång tid att få bort ev. små rester av tapeten.

När du är klar med skrapan ska du låta tapetresterna ligga kvar på golvet. Borsta gärna in remsorna mot väggen så kan de ta emot de våta tapetresterna från nästa steg. Då slipper du lägga plast på golvet.

Blanda tapetupplösare och vatten i en spruta och pumpa upp trycket. Spruta på en vägg i sänder och håll munstycket cirka 20 cm från väggen.

De sista tapetresterna kan lätt skrapas bort efter 15-30 minuter när blandningen har trängt in till tapetklistret. Tapeten är nu mjuk och släpper lätt. Om det är nödvändigt upprepar du sprutbehandlingen.

Rulla ut golvpapp när du borstat bort de våta tapetresterna från den första behandlingen och slängt dem i en plastsäck. Nu är det dags att laga alla småskador på samtliga väggar i rummet.

Lappa hål i väggarna. När man arbetar med en tapetskrapa så kan det inte hjälpas att den gör ett par jack. Blanda spackelmassan efter anvisningarna på förpackningen, pressa in massan i hålen och släta till.

Slipa bort alla rester av tapeten. Om det sitter små rester av tapeten kvar så hamnar de lätt på spackeln och bildar ränder i spackelmassan, när den dras ut på väggen.

02
Så här får du en slät vägg 5 Steg

Nu är det dags att sätta glasfiberfilt på väggen. Den gör att väggen ser putsad ut och dessutom förstärker den putsen och skyddar mot sprickbildning.

Dra ut sandspackelmassan på väggen så slätt som möjligt. Låt den torka och slipa sedan väggen med slippapper.

Innan du kan sätta upp glasfiberfil-ten bör väggen mättas med en primer för annars suger den ut all fukt ur väv-limmet och då släpper filten så att det bildas bubblor eller också kan den släppa så mycket att den helt enkelt ramlar ner.

Dra ut sandspackelmassan med en bred spackel. När du ska sätta upp glasfiber-filt ska du endast lägga på ett tunt skikt spackelmassa. Glasfiberfilten kommer ju att armera den och se till att den blir stark.

När sandspackelmassan har torkat ska den slipas slät. Om du använder slipplatta och teleskopskaft kan du slipa större områden utan att flytta dig och arbetet går därför snabbare.

Pensla väggen med en primer (kallas också förankringsgrund). Den ser till att vävlimmet får bra grepp och inte genast sugs in i väggen. Du får också längre tid på dig att sätta upp glasfilten.

Rulla vävlim på väggen med en rulle med lång lugg. Det är viktigt att du inte snålar med limmet för då kanske filten släpper. Lägg på lim för en våd i sänder.

Nu kan du sätta upp glasfiberfilt. Lägg rullen på golvet och dra upp en våd så att den går in 5 cm på taket. Låt den överlappa förra våden 5 cm. Tryck filten mot väggen och släta ut den med en spackel.

Material

 • Tapetupplösare
 • Spackelmassa (här Ardex F5)
 • Sandspackelmassa
 • Primer
 • Vävlim
 • Förbehandlad glasfiberfilt
 • Akrylfogmassa
 • Färg

Specialverktyg

 • Tapetskrapa
 • Trädgårdsspruta

Tidsförbrukning

3–4 dagar plus torktider för ett mindre rum.

Pris

Cirka 2500 kr för 38 m2 vägg.

Svårighetsgrad

Det är ganska lätt att ta bort den gamla tapeten, men allt ska bort. Annars blir glasfiberfilten ojämn.

Video

TEKNIK: Bredspackling

Uppgiften kräver flera spacklar och en stor portion tålamod

VERKTYG: Så här använder du giraffslipen

I den här videon lär du dig hur du använder den stora effektiva slipmaskinen till väggar och tak. Maskinens långa hals gör att du får stor räckvidd och därför klarar av allt arbete medan du står kvar nere på golvet. Det besparar dig mycket tid och kraft, när du ska slipa putsade väggar och spacklade tak.

TEKNIK: Sätta upp glasfilt

Med en smart teknik blir skarvarna osynliga

TEKNIK: Glasfilt - invändiga hörn

Med en tunn sträng akrylfog blir skarven osynlig

TEKNIK: Glasfilt - utvändiga hörn

Skarven slipas så att hörnet blir helt skarpt

Tips & Tricks

3 knep gör allt lite enklare

Om du ska bearbeta många kvadratmeter vägg kan du göra arbetet lite billigare, enklare och smartare.

Bladen till en tapetskrapa är ganska dyra (5 för 92 kr). Du kan med fördel använda brytblad till hobbyknivar. De kostar 55 kr och paketet innehåller 6 blad.

Om du ska slipa många kvadratmeter vägg lönar det sig att hyra en giraffslip. Den är supereffektiv och kan kopplas till en spånsug. Se bara till att du hela tiden håller den i rörelse när motorn arbetar.

Om du behöver en smal våd av glasfi-berfilten rullar du ut en våd i full bredd, pressar ihop den och skär av den i önskad bredd. Det förutsätter att du använder förbehandlad glasfiberfilt.

3 sätt att sätta upp filten säkert

Hemligheten bakom snygga och släta väggar ligger i de små detaljerna: kanter, hörn och skarvar.

Avsluta med att måla. Med rulle på skaft går det snabbt att måla stora ytor. Du kan behöva en liten smal rulle för att komma åt bakom radiatorerna. Räkna med att måla två gånger på förbehandlad filt.

RAKA KANTER
Med stålspackeln kan du pressa upp glasfiberfilten mot taket så att det bildas ett skarpt veck. Tryck in spackeln i vecket medan du skär bort överflödig filt med hobbykniven.

OSYNLIGA SKARVAR MELLAN VÅDERNA
I stället för att skjuta ihop våderna kant mot kant är det enklare att låta dem överlappa cirka 5 cm. Skär sedan igenom bägge våderna med en vass hobbykniv medan den hålls vinkelrätt mot väggen.

Ta bort de två skurna remsorna och släta till skarven med din spackel. Skarven blir i stort sett osynlig om du hela tiden håller kniven vinkelrätt ut från väggen. Byt blad ofta så skär kniven bäst.

SNYGGA HÖRN
Lägg en smal sträng akrylfogmassa i hörnet. Den enklaste och snyggaste lösningen är att låta glasfilten överlappa en centimeter i hörnet och sedan skära igenom och foga.

Skruva fast socklarna ordentligt, om det behövs. Lägg en fin sträng fogmassa mellan sockeln och väggen och mellan foderlisterna och väggen. Släta sedan ut fogen.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Putsa vägg