Bra att veta innan du ska putsa väggar

Putsning av väggar inomhus omfattar flera olika tekniker som alla ger en slät, putsad vägg. Här hittar du allt som du behöver veta innan du sätter igång.

Putsning av väggar inomhus omfattar flera olika tekniker som alla ger en slät, putsad vägg.

Vägen dit beror i första hand på vilket utgångsläge du har: är det en gammal sprucken tegelvägg eller en gammal gillestuga med glasfiberväv på väggarna som ska putsas?

Filtade, glättade och tunnputsade väggar är begrepp som kan dyka upp vid putsning. Det återkommer vi till, precis som vi tittar på olika sorters bruk för putsning - här finns det mycket att välja mellan.

Utgångsläget för putsning av väggar

Generellt sett är målet detsamma varje gång vi putsar en vägg: en slät yta. Men utgångsläget kan vara väldigt olika, och därför skiljer sig också metoderna åt för att uppnå den jämna ytan.

Putsa en ojämn vägg

En väldigt ojämn vägg - t ex en tegelvägg i en gammal villa - kräver ett putslager som är så tjockt att det slätar ut alla ojämnheter (om du inte medvetet väljer en rå, ojämn look, då fortsätter du bara läsa längre ner).

Så tjockt lager bruk kan du inte uppnå på frihand, så här måste du sätta upp riktbrädor:

Riktbrädorna består av läkt som sätts upp lodrät på väggen, så att du kan dra ut bruket på väggen i ett jämnt lager. Riktbrädorna ska vara så tjocka som det färdiga putslagret ska bli.

Riktbrädorna består av läkt som sätts upp lodrät på väggen, så att du kan dra ut bruket på väggen i ett jämnt lager. Riktbrädorna ska vara så tjocka som det färdiga putslagret ska bli.

Riktbrädorna kan du trycka fast i klickar av putsbruk, och du ska se till att brädorna sitter i exakt samma nivå - det gör du genom att lägga ett långt vattenpass, en rätskiva eller en rak bräda över alla riktbrädorna. Sitter en bräda för långt in jämfört med de andra, måste du sätta mer bruk bakom den.

Sedan gäller det bara att blanda rätt bruk (se nedan) och fästa det på väggen mellan riktbrädorna med en putsbräda av stål. Därefter drar du brädan med sick-sack-rörelser nerifrån och upp, så att bruket jämnas ut i höjd med riktbrädorna.
Sedan tar du försiktigt bort riktbrädorna från väggen och fyller de hål som de lämnar efter sig.

Därefter handlar det om att "släta till" väggen: först jämnar du till bruket (som har satt sig så att det inte längre är så klibbigt att det fastnar på handen när du rör vid det) med en butsbräda och slutligen kan du "filta" med en lätt fuktig filtbräda som du kör med små rörelser över hela väggytan, tills putsen är så helt slät (läs mer om filtning av väggar här nedan).

Putsa en slät vägg

De flesta väggar inomhus är lyckligtvis ganska släta. Då putsar du på frihand.

Först ska du prima väggen; alltså stryka på en primer som ser till att väggen inte suger åt sig allt vatten ur ditt bruk. Om så är fallet kan bruket inte fästa och du får göra om jobbet.

Bruket dras på med en stålbräda, först i ett tunt lager som slätar ut eventuella ojämnheter, därefter i ännu ett tunt avslutande lager.

Du måste arbeta “vått i vått”: du får alltså inte låta en del av bruket torka innan du sätter igång med nästa del, allt ska spacklas medan bruket är fuktigt. Det är det lyckligtvis ofta i ett par timmar, så arbetar du med än vägg åt gången så ska det nog gå.

När bruket har satt sig lite, går du över hela väggen med en filtbräda eller en fuktig svamp. Filtbrädan ger en helt slät yta, medan svampen ger lite struktur.

Om du har gjort helt rätt har du nu en finputsad vägg. Men all vår början är svår och finns det fortfarande lite ojämnheter kan du slipa väggen efteråt med en giraffslip.

Du kan se exakt hur du ska spackla antingen en väldigt ojämn eller en jämnare vägg här: Putsning av ojämn vägg

Filtning av vägg

Filtning är ett av de många murarbegrepp som används lite slarvigt: filtning är egentligen den process när du med en skumgummiklädd bräda, filtbräda, försiktigt arbetar ihop putslagrets slutliga yta i små, cirklande rörelser. Filtning är alltså ett slags utjämning.

Men filtning kan också användas för att lägga ett riktigt tunt putslager på en vägg, tunnputs, så att stenarna tydligt syns genom putslagret.

När man gör den här sortens filtning, tunnputsning, ja då filtar man bara: man påför ett väldigt tunt lager bruk med en skumgummibrädai små, cirklande rörelser, så att bruket arbetas in i väggputsen.

Bruk för putsning av väggar

Det finns en uppsjö av olika produkter för putsning av väggar. Många kan användas både ute och inne, vissa bara inomhus, och varje tillverkare gör sitt eget bruk.

Populärt pratar man ofta om "multiputs", men det är egentligen ett produktnamn från Skalflex. Putsbruk är en bättre beteckning när vi pratar om bruk generellt oavsett tillverkare.

Ofta har putsbruk benämningen 0-2 mm, för att visa att kornstorleken i bruket är ganska liten och bildar en fin yta.

Putsbruk är ganska lättarbetat, eftersom det hänger ihop bra och fäster otroligt lätt, även på väldigt släta ytor.

Inomhus kan du dessutom välja att putsa med gipsbruk, speciellt om du behöver lägga på ett tjockt lager på en gång. Gipsbruk är minst lika lättarbetat som putsbruk och det lätt läggas på i upp till fem centimeter tjocka lager.

Du kan måla på putsade väggar

Beroende på hur slät väggyta du villa ha, kan du antingen låta den putsade väggen vara och bara rolla den med en primer så att den inte "smular" eller måla direkt på putsen.

Du kan också klä den med glasfilt så att du får en ännu finare och mycket starkare yta.

Gipsputs ger en nästan helt slät yta. För att försäkra dig om att den inte spricker kan du klä den putsade väggen med glasfilt och sedan måla den.

Gipsputs ger en nästan helt slät yta. För att försäkra dig om att den inte spricker kan du klä den putsade väggen med glasfilt och sedan måla den.

Andra sorters bruk och puts till väggar

De senaste åren har det kommer flera olika puts-produkter på marknaden. De är gjorda för att skapa en lite råare väggyta, som är slät men med ett lite melerat utseende. De kan köpas i många olika färger och är populära när bara en vägg ska målas i ett rum.

Principen för hur dessa puts (bruk) påförs är på många sätt densamma som för vanligt putsbruk - men ofta har proceduren delats upp i flera steg, så här måste du följa tillverkarens specifika instruktioner.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Putsa vägg