Gipsputs: både för lagning och putsning

Oavsett om det handlar om mindre hål eller en ojämn vägg, så kan uppgiften klaras av med gipsputs. Det är lättarbetat och det kan påföras i tjocka lager - utan att krympa. Här visar vi hur.

Gipsputs är smart när en vägg snabbt ska putsas jämn. Det är lätt att jobba med, det krymper inte och det kan påföras i upp till 5 cm tjocka lager.

Den färdigputsade väggen är sugande, så den måste efterbehandlas. Och den är inte lika hård som cementputs, så det är bra att förstärka ytan efteråt med t ex väv eller glasfilt.

Här går vi igenom, steg för steg, hur du ska göra.

Putsa ojämna väggar jämna

1

För att gipsen ska kunna fästa, ska väggen tvättas med målartvätt och därefter primas. Gipsputs och primer bör vara av samma märke, så att man vet att de fungerar tillsammans.

2

Om det är nivåskillnader på väggytan, så att det behövs ett extra tjockt lager på vissa ställen, sätts först trälister som “riktare”. De sätts upp tillfälligt med meters avstånd.

3

När gipsputsen rörts ihop, dras den på nerifrån och upp. Använd en bredspackel av stål och ta ett område i taget, då gips torkar snabbare än vanlig puts. Lagret kan vara upp till cm tjockt.

4

När gipset dragits på, jämnas det till med en bräda som når ut över båda riktarna. Brädan trycks mot riktarna lite snett och förs uppåt från sida till sida.

5

När gipset torkat men inte härdat (under 1 timme), tas riktarna bort och du kan putsa vidare. De putsade ytorna glättas med fuktigt putsbräde av stål, eller slipas med sandpapper när väggen härdat.

Täcka tegelvägg

1

Innan en tegelvägg kan putsas, måste den rengöras och primas. Därefter rörs gipsputs ihop i en spann till en konsistens som inte är för torr men ändå kan stå för sig själv, som på bilden.

2

Gipset dras på nerifrån och upp i sicksackrörelser. Tegelstensfogar är förvånansvärt djupa, så det går åt väldigt mycket puts. Vid ett 5 mm tjockt putslager går det åt ca 9 kg till en kvadratmeter.

3

Det går inte att dra putset ända upp till taket. Därför vänder man putsbrädan och drar nedåt. Har putsen rätt konsistens, sitter den snyggt kvar på väggen.

4

Direkt efter putset har dragits på, ska den jämnas till. För det använder man en lång, rak bräda eller ännu hellre en rätskiva av aluminium. Dra i sicksackrörelser nerifrån och upp.

5

Fortsätt jämna till genom att föra brädan eller rätskivan horisontellt över putsen. Det är också så man jämnar till under taket. Här kan rekommenderas en kortare bräda på 0,5 m.

6

När gipsens yta har stelnat efter knappt en timme, glättas den med en glättbräda och vatten. Glättbrädan förs över ytan i cirklar och eventuella småhål fylls med gips, så som visas här.

Förberedelser: 2 viktiga steg

För att säkerställa att gipsputs fäster ordentligt, ska ytan vara rengjord från fett och smuts. Och först när den är helt torr efter rengöring, ska den grundas med förankringsgrund eller betongprimer.

Gipsputs blandas med vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Det torkar snabbt, så rör inte ihop mer än vad som kan påföras och jämnas till på en halvtimme.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Putsa vägg