Släta väggar - oavsett underlag

Är du trött på strukturtapeten, glasfiberväven, den gulnande furuväggen, fuskputsen eller det slitna kaklet? Drömmer du om en helt slät väggyta? Då finns det hopp: Vi har byggt upp alla väggtyperna bara för att visa dig hur man kan förändra alltihop och få en helt slät vägg.

Modet förändras, även på väggar. Det vet alla med bara några få decennier bakom sig - för de har förmodligen sett både sjögrästapeten, de lackade furupanelerna, 1990-talets svampade persikoväggar och den med plastfärg vitmålade glasfiberväven. Ja, de kanske till och med minns sågspånstapeten!

Men allt har sin tid, och just nu är det släta väggar som gäller. Så hur jämnar man till gamla tiders ruggiga ytor? Det ser du här, där vi ger oss på fem väggar, som alla har blivit hopplöst omoderna att titta på.

Vi byggde och klädde fem väggar - och sedan rev vi ner dem igen

Om man inte kan hitta fem gamla, fula och slitna väggar med exakt den omoderna inklädning som man drömmer om, så får man bygga dem själv.

Så vi tog fem plywoodskivor och började klä dem med strukturputs, kakel och tapet. Bara för att, när de var färdiga och torra, ta bort alltihop igen så att vi kan visa dig hur man får en fin, slät väggyta.

Vi har klätt fem likadana skivor med fem olika ytor. Bara för att ta bort det igen och skapa en slät, jämn vägg.

De 5 vægtyper

GLASVÄV

Den en gång allomfattande trenden med glasfiberväv sjunger på allra sista versen. Nu är släta väggar inne - men väven sitter där den sitter. Enklast är att spackla över.

KAKEL

Om gammalt omodernt kakel ska ersättas med en slät väggyta, behöver du inte ta bort dem. Med rätt puts kan du snabbt och effektivt dölja dem.

STRUKTURPUTS

Den knottriga strukturputsen är hopplöst ute och väldigt svår att bli av med. Men med en spackel och lite svett, kan du även här får en slät vägg.

TRÄVÄGG

Gulnade träväggar kan också bli till helt släta ytor. Lösningen är enkel: Klä in dem med gipsskivor.

SÅGSPÅNSTAPET

Den finns fortfarande, sågspåns tapeten. Men vill du ha en slät vägg ska den ner - det är lyckligtvis inte så svårt.

Så här blir du av med glasväv

Glasfiberväv har varit en populär väggbeklädnad i flera decennier. Mönstret kan variera från små fyrkanter till “fiskbensmönster”, som på den här väggen. Väven är otroligt slitstark, men det betyder också att den sitter fast ordentligt. Tapetborttagare kan inte tränga genom ytan och att försöka skrapa bort väven skadar bara väggen som den sitter fastlimmad på.

Glasfiberväv spacklas över

Glasfiberväv sitter ofta fast orimligt bra. Försöker du ta bort den genom att skära eller skrapa, är risken att du skadar väggen så mycket att arbetet med att reparera skador blir betydligt värre än att göra vad vi gör här: Vi lägger väggspackel utanpå glasfiberväven.

Det krävs två lager, men då blir också väggen helt slät och får en helt ny look.

1

Dra ut ett lager spackel på väggen. Spackelmassan har blandats enligt instruktionerna på säcken och dras på i ett jämnt lager med en bredspackel.

2

Så mycket täcker första lagret på den ganska grova väven. Mönstret syns tydligt igenom, så det krävs ett lager till.

3

Lägg på det andra lagret spackel när det första lagret har torkat (se torktiden på säcken). Försök lägga på ett så jämnt lager som möjligt.

4

Nu är vävens mönster borta. Här kan du se både utgångspunkten och resultatet efter två lager spackelmassa.

5

Låt det torka. Innan du kan slipa, måste spacklet torka och bli helt vitt, som här.

6

Slipa hela väggen slät. Du kan slipa för hand (här vill vi rekommendera slipplattor som du kan sätta sandpapper på) eller som här med en giraffslip. Giraffslipen är snabb, ger ett jämnt resultat och kan kopplas till en dammsugare (och det dammar!).

7

Då har du en slät vägg. Som du kan se är den helt jämn, så nu kan du måla eller tapetsera, precis som du vill.

Så här blir du av med kakel

Kakelmodet förändras. I många småhus från 1960-talet och framåt var färger som grönt och brunt väldigt populära, medan man idag nog hellre skulle välja något mer neutralt (som också blir omodernt om ett antal år). Även om det här kaklet är ganska neutralt, kan det vara slitet med hål från tidigare upphängda speglar, krokar osv. Du kan ta bort kaklet helt, men vi tar en genväg.

Kakel kan du putsa över

Du kan naturligtvis välja att ta bort det gamla kaklet helt. Det är ett stort, besvärligt och väldigt högljutt arbete.

Du kan också välja genvägen, som vi gör här med ett effektivt putsbruk. Det förutsätter dock att kaklet sitter fast ordentligt. Om de är lösa eller “bom” (dåligt limmade, så att det låter ihåligt när du knackar på dem) ska de ner.

1

Få putsen på kaklet. Kaklet är rengjort, så att fett och smuts inte hindrar massan från att få fäste.

2

Dra ut putsen i ett jämnt lager med en stålspackel. Multiputsen här kan utan problem fästa på alla fasta ytor.

3

Fördela putsen. Dra på den nerifrån och upp, och diagonalt i förhållande till fogarna.

4

Den putsade väggen. Den här putsen kan läggas i ett upp till 5 mm tjockt lager på en gång.

5

Ytan är ojämn. Det är helt okej och omöjligt att undvika den första omgången.

6

Jämna ut putsen. Med en putsbrä-da med ett tunt lager skumgummi kör du i cirklar över hela ytan, tills den är helt jämn och slät.

7

Så jämnt kan det bli. Målet är en fullständigt slät yta som inte har några synliga ojämnheter. Putsen är ljus och har torkat så du kan måla eller tapetsera, vilket du vill.

Så blir du av med strukturputs

Strukturputs eller stänkputs, som det också kallas, är något av det som är svårast att göra slätt.

De hårda, ofta sylvassa topparna måste tas bort innan du kan spackla.

Det kräver hårt arbete och mycket svett - men det kan bli bra.

Strukturputs ska slipas

Strukturputs eller stänkputs består av hård puts, vars yta är full av små toppar. Det är inte lätt att bli av med. Du måste börja med att slipa ner de värsta topparna.

Det är den jobbigaste delen av arbetet, men det är nödvändigt innan du kan bredspackla väggen och få alla ojämnheter att försvinna.

1

Slipa hela väggen. Här använder vi en handslipsten som är bra för att slipa ner de spetsiga putstopparna.

2

För stenen runt i cirklar och se till att slipa överallt. Lämnar du kvar några större ojämnheter, blir det svårt att därefter spackla väggen slät.

3

Här är skillnaden tydlig mellan det som har slipats och den ursprungliga ytan. Både färg och toppar slipas ner.

4

Vill du använda maskinkraft kan en slipkopp till vinkelslipen rekommenderas men kom ihåg att ansluta en dammsugare, och bär skyddsglasögon och mask!

5

Så jämn ska väggen vara innan du fortsätter. Inte helt slät, men utan höga toppar.

6

Dra gipsputs på väggen. Gipsputs är väldigt lätt och behagligt att arbeta med, och det kan läggas på väggen i ganska tjocka lager.

7

Slipa väggen när gipsputsen har torkat. Kom ihåg att det dammar mycket, så anslut en grovdammsugare till slipmaskinen.

Så här blir du av med träväggar

Nytt trä är blankt och snyggt, men med tiden gulnar det. Det kan möjligtvis vara mysigt i vissa fritidshus, men det kan snabbt kännas som att bo i en cigarrlåda. Lyckligtvis utgör en trävägg ett perfekt underlag för gipsskivor, som är det perfekta underlaget för en slät yta, oavsett om du vill måla, bredspackla eller klä väggen med glasfilt.

Träväggen ska kläs

En trävägg är i många fall en del av husets konstruktion. Och oavsett om den är bärande eller bara står där, så är det sällan lönt att ta bort brädorna för att få dit en annan väggyta.

Därför skruvar vi helt enkelt gipsskivor direkt på träväggen. Det är en enkel och snabb lösning.

1

Skruva fast en gipsskiva. Underlaget av trä gör det till en barnlek - det finns ju skruvfast underlag överallt.

2

Ställ nästa skiva intill den första. Skivorna ska sitta helt tätt, så se till att de sitter rakt och att det inte bildas springor.

3

Skruva fast den andra skivan. Skruvarna längs kanterna ska sitta med ca 20 cm mellanrum och med ca 30 cm mitt på.

4

Täck skruvhålen med spackelmassa. Skruvarna ska sitta 0,5-1 mm under skivans yta, så att de täcks.

5

Sätt armeringsnät i skarvarna. Du kan också välja en pappremsa som ska fästas i spackelmassa.

6

Spackla skarven. Här använder vi ett färdigblandat lättspackel, som går lätt att dra på.

7

Spackla en gång till när det första lagret har torkat. Använd åter en bred stålspackel och undvik att trycka för hårt, då bildas en sänka i mitten.

8

Slipa skarven och de spacklade skruvhålen, antingen för hand eller med en giraffslip. Då får du en slät vägg.

Så här blir du av med sågspån

Sågspånstapet är en klassiker som hade sin storhetstid när det byggdes som mest villor under 1960-, 70- och 80-talen.

Det är något av det billigaste som man kan klä sina väggar med, och det är lätt att sätta upp och lätt att måla.

Tapeten är ganska lätt att ta bort, även om den kan sitta fast hårt.

Tapeten ska helt tas bort

Du kan inte spackla på ett underlag av papper. Tapeten kommer helt enkelt att lösas upp efterhand. Så därför ska sågspånstapeten bort.

Just papprets känslighet gör det som tur är till en överkomlig (eller i varje fall möjlig) uppgift: Gör revor genom tapaten och lös upp limmet med tapetlösare. Då kan den skrapas av från väggen.

1

Riv tapeten. Om du investerar i en riktig tapetrivare som den här, kommer du tacka dig själv. Vi försökte först med en hobbykniv. Gör inte det.

2

Revor på kors och tvärs. Poängen är att perforera tapetet överallt, så att tapetlösaren kan tränga in bakom och lösa upp tapetklistret.

3

Blanda tapetlösare och vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Produkten är betydligt mer effektiv än enbart vatten.

4

Stryk på lösningsmedlet med en kvast en kvast eller en borste. Gnid in det ordentligt och snåla inte. Täck eventuellt golvet med målarfilt eller papp.

5

Skrapa loss tapeten när medlet har suttit i en kvart. Använd en tapetskrapa eller en stålspackel.

6

På vissa ställen kan du dra av tapeten. Då får du ner ganska stora sjok på en gång.

7

Tapeten är borta, men väggen är inte slät. Ofta kan väggen ha sprickor och hål som måste fyllas igen.

8

Laga hålen. Vi använder ett universalspackel som kan fylla igen upp till 10 mm djupa hål med första lagret.

9

Slipa väggen. Här kan du teoretiskt klara dig med handhållna slipskivor. Men giraffslipen går snabbare. Då får du en slät vägg som kan målas eller tapetseras.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Vägg