De 5 vægtyper
GLASVÄV
Den en gång allomfattande trenden med glasfiberväv sjunger på allra sista versen. Nu är släta väggar inne - men väven sitter där den sitter. Enklast är att spackla över.
KAKEL
Om gammalt omodernt kakel ska ersättas med en slät väggyta, behöver du inte ta bort dem. Med rätt puts kan du snabbt och effektivt dölja dem.
STRUKTURPUTS
Den knottriga strukturputsen är hopplöst ute och väldigt svår att bli av med. Men med en spackel och lite svett, kan du även här får en slät vägg.
TRÄVÄGG
Gulnade träväggar kan också bli till helt släta ytor. Lösningen är enkel: Klä in dem med gipsskivor.
Så här blir du av med glasväv
Glasfiberväv spacklas över
Glasfiberväv sitter ofta fast orimligt bra. Försöker du ta bort den genom att skära eller skrapa, är risken att du skadar väggen så mycket att arbetet med att reparera skador blir betydligt värre än att göra vad vi gör här: Vi lägger väggspackel utanpå glasfiberväven.
Det krävs två lager, men då blir också väggen helt slät och får en helt ny look.
Dra ut ett lager spackel på väggen. Spackelmassan har blandats enligt instruktionerna på säcken och dras på i ett jämnt lager med en bredspackel.
Så mycket täcker första lagret på den ganska grova väven. Mönstret syns tydligt igenom, så det krävs ett lager till.
Lägg på det andra lagret spackel när det första lagret har torkat (se torktiden på säcken). Försök lägga på ett så jämnt lager som möjligt.
Nu är vävens mönster borta. Här kan du se både utgångspunkten och resultatet efter två lager spackelmassa.
Slipa hela väggen slät. Du kan slipa för hand (här vill vi rekommendera slipplattor som du kan sätta sandpapper på) eller som här med en giraffslip. Giraffslipen är snabb, ger ett jämnt resultat och kan kopplas till en dammsugare (och det dammar!).
Så här blir du av med kakel
Kakel kan du putsa över
Du kan naturligtvis välja att ta bort det gamla kaklet helt. Det är ett stort, besvärligt och väldigt högljutt arbete.
Du kan också välja genvägen, som vi gör här med ett effektivt putsbruk. Det förutsätter dock att kaklet sitter fast ordentligt. Om de är lösa eller “bom” (dåligt limmade, så att det låter ihåligt när du knackar på dem) ska de ner.
Få putsen på kaklet. Kaklet är rengjort, så att fett och smuts inte hindrar massan från att få fäste.
Dra ut putsen i ett jämnt lager med en stålspackel. Multiputsen här kan utan problem fästa på alla fasta ytor.
Jämna ut putsen. Med en putsbrä-da med ett tunt lager skumgummi kör du i cirklar över hela ytan, tills den är helt jämn och slät.
Så blir du av med strukturputs
Strukturputs ska slipas
Strukturputs eller stänkputs består av hård puts, vars yta är full av små toppar. Det är inte lätt att bli av med. Du måste börja med att slipa ner de värsta topparna.
Det är den jobbigaste delen av arbetet, men det är nödvändigt innan du kan bredspackla väggen och få alla ojämnheter att försvinna.
Slipa hela väggen. Här använder vi en handslipsten som är bra för att slipa ner de spetsiga putstopparna.
För stenen runt i cirklar och se till att slipa överallt. Lämnar du kvar några större ojämnheter, blir det svårt att därefter spackla väggen slät.
Här är skillnaden tydlig mellan det som har slipats och den ursprungliga ytan. Både färg och toppar slipas ner.
Vill du använda maskinkraft kan en slipkopp till vinkelslipen rekommenderas men kom ihåg att ansluta en dammsugare, och bär skyddsglasögon och mask!
Dra gipsputs på väggen. Gipsputs är väldigt lätt och behagligt att arbeta med, och det kan läggas på väggen i ganska tjocka lager.
Så här blir du av med träväggar
Träväggen ska kläs
En trävägg är i många fall en del av husets konstruktion. Och oavsett om den är bärande eller bara står där, så är det sällan lönt att ta bort brädorna för att få dit en annan väggyta.
Därför skruvar vi helt enkelt gipsskivor direkt på träväggen. Det är en enkel och snabb lösning.
Skruva fast en gipsskiva. Underlaget av trä gör det till en barnlek - det finns ju skruvfast underlag överallt.
Ställ nästa skiva intill den första. Skivorna ska sitta helt tätt, så se till att de sitter rakt och att det inte bildas springor.
Skruva fast den andra skivan. Skruvarna längs kanterna ska sitta med ca 20 cm mellanrum och med ca 30 cm mitt på.
Täck skruvhålen med spackelmassa. Skruvarna ska sitta 0,5-1 mm under skivans yta, så att de täcks.
Spackla en gång till när det första lagret har torkat. Använd åter en bred stålspackel och undvik att trycka för hårt, då bildas en sänka i mitten.
Så här blir du av med sågspån
Tapeten ska helt tas bort
Du kan inte spackla på ett underlag av papper. Tapeten kommer helt enkelt att lösas upp efterhand. Så därför ska sågspånstapeten bort.
Just papprets känslighet gör det som tur är till en överkomlig (eller i varje fall möjlig) uppgift: Gör revor genom tapaten och lös upp limmet med tapetlösare. Då kan den skrapas av från väggen.
Riv tapeten. Om du investerar i en riktig tapetrivare som den här, kommer du tacka dig själv. Vi försökte först med en hobbykniv. Gör inte det.
Revor på kors och tvärs. Poängen är att perforera tapetet överallt, så att tapetlösaren kan tränga in bakom och lösa upp tapetklistret.
Blanda tapetlösare och vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Produkten är betydligt mer effektiv än enbart vatten.
Stryk på lösningsmedlet med en kvast en kvast eller en borste. Gnid in det ordentligt och snåla inte. Täck eventuellt golvet med målarfilt eller papp.
Tapeten är borta, men väggen är inte slät. Ofta kan väggen ha sprickor och hål som måste fyllas igen.
Laga hålen. Vi använder ett universalspackel som kan fylla igen upp till 10 mm djupa hål med första lagret.