Därför är gipsputs genialiskt!

Det sjunker inte ihop, det spricker inte, och så kan det appliceras i extremt tjocka lager. Vår expert har tittat närmare på gipsbruk, och slutsatsen är tydlig: Du bör absolut investera i en säck eller två till ditt nästa projekt.

I stora delar av världen är gipsbruk ett utbrett och välkänt byggmaterial. På våra breddgrader har det dock inte varit lika vanligt, eftersom vi har haft och hållt fast i en tradition att bygga med kalkbruk i stället för gips.

Men gipsbruket är på frammarch och med all rätt. Materialet har egenskaper som gör det både lättare, snabbare och mer mångsidigt att arbeta med än med vanligt bruk. Och så behöver du inte bemästra murarens professionella handlag när väggar och tak ska putsas eller repareras. Lekmän kan nämligen också uppnå fina resultat med gipsbruk.

Här kan du läsa 11 anledningar till varför gipsputs är ett genialiskt material.

1. Gipsbruk klarar allt

Vår expert blev utrustad med en säck gipsbruk, en hink och en handfull spackelspadar och murslevar. Därefter blev han presenterad för en rad utmanande skador som han skulle reparera. Vi har bland annat slagit av ett hörn på en vägg och borrat tre stora hål med olika djup i en putsad vägg för att undersöka hur tjocka lager man kan applicera.

Utöver de fysiska reparationerna, som du kan se vår expert utföra, finns det en lång rad andra fördelar med det geniala gipsbruket. Det härdar extremt fort, håller för tung belastning, och så är det brand- och ljudisolerande.

2. Lätt att blanda gipsbruk

Gipspulvret blandas med vatten. Med en maskinvisp monterad på borrmaskinen går det lätt och snabbt att få till en bra gipsbruksblandning.

Fyll en hink med vatten, och häll därefter i gipspulvret enligt anvisningen på förpackningen – oftast 14 liter vatten till 20 kg gips (0,7 liter vatten per kg gips).

1

Montera en visp på borrmaskinen. Häll vattnet i hinken, och rör runt samtidigt som du tillsätter gipsbruket.

2

Blanda tills du får en homogen och klumpfri massa. Det är viktigt att du ser till att följa anvisningarna på förpackningen, så att blandningen varken blir för tjock eller för lös.

3. Lätt att forma gipsbruket

Gipsbruk har en tjock och formbar konsistens, som gör det lätt att arbeta med. Och du kan arbeta i 20 minuter innan det börjar att härda.

Vi slog av ett hörn på en vägg av putsad lättbetong och lät en expert laga det med gipsbruk.

1

Skadan sitter mitt på ett hörn, vilket kan vara en svår reparation, när skadan är så djup som här.

2

Experten använder en form för att hålla kanten skarp (här ett putsbräde i passande storlek), och bygger upp skadan med gipsbruk och murslev.

3

Efter 20 minuter "poleras" reparationen med en filtbräda. Ev. hål i reparationen kan efterfyllas, och kanter och övergångar kan slipas när putsen härdat.

4. Gipsbruk spricker inte

Med gipsbruk slipper du sprickor i väggen.

Vanligt kalkbruk, som kan användas för att pusta väggar, har den egenskapen att det spricker när det torkar.

En av de största fördelarna med gipsbruk är att det inte skapar spänningar och därför inte spricker när det torkar/härdar. Och det gäller oavsett tjocklek (upp till 5 cm), luftfuktighet och temperatur.

5. Gipsbruk brand- och ljudisolerar

Gipsbruk gör hemmet lite mer brandsäkert och ljuddämpat.

Gips är ett naturligt material av mineraler, som är brandhämmande och tål extremt höga temperaturer.

Med andra ord kan det inte brinna. En vägg putsad med gipsbruk är även lufttät och tung, och det är två egenskaper som tillsammans ger en effektiv ljudisolering mellan två rum.

LÄS OCKSÅ: Här får du ALDRIG placera brandvarnaren

6. Gipsbruk skonar huden

Med gipsbruk slipper du styva och obekväma arbetshandskar.

Gipsbruk är inte lika frätande och uttorkande som vanligt kalkbruk. Och därför gör det heller inte så mycket om du får det på händerna.

Det tvättas lätt bort med endast vatten och tvål.

Det samma gäller om du t.ex. tappar en klick av materialet på arbetskläderna eller golvet.

Se bara till att torka av det med en våt trasa, innan det härdar helt.

7. Tjocka lager sjunker inte ihop

Det värsta med gammaldags kalkbruk är att det bara kan appliceras i ganska tunna lager åt gången. Annars riskerar du nämligen att det sjunker in eller buktar utåt. Och just precis det slipper du om du använder gipsbruk.

Tillverkarna lovar att gipsbruk kan appliceras i tjocka lager på upp till 5 cm åt gången, och vårt test här visar att de talar sanning!

1. Vi borrar tre hål i en vägg av lättbetong. Hålen gjordes 1,5, 3 och 5 cm djupa, och innan de fylldes med gipsbruk penslades de först med primer (som fick lov att torka).

2. Experten fyllde upp alla tre hålen med gipsbruk. Gipsbruket var självklart blandat efter tillverkarens anvisningar.

3. Efter avhärdning är alla tre reparationerna som de ska vara – helt släta och i nivå med väggen.

8. Bra för stora arbeten

Du kan nästan putsa hela hemmet med gipsbruk.

Gipsbruk lämpar sig inte bara för små och relativt enkla reparationer. Det är också idealiskt för stora projekt.

Jämfört med kalkbruk fäster gipsbruk på långt fler material och kan putsas upp på besvärliga underlag av blandade material med stora skillnader i lagrens olika tjocklekar. Av just den anledningen är gipsbruk det mest använda bruket i stora delar av världen.

LÄS MER OM: Putsa väggar

9. Håller tunga hyllor

Gipsbruk är så starkt att du kan hänga upp tunga saker med helt vanliga spik och skruvar.

Ännu en gigantisk fördel med gipsbruk är att det både är skruv- och spiktåligt.

Det betyder att du kan slå i spik och dra i skruvar direkt i bruket, utan att det spricker eller flagnar. Och du kan själv montera upp tunga saker som ex. tv:n, överskåp och hyllor med helt vanliga skruvar.

10. Gipsbruk härdar snabbt

Experten skar till ett PVC-rör till fem olika tjocklekar och fyllde varje rör med gipsbruk.

Det är lätt att tro, att ju tjockare lager gips man stryker på, desto längre tid tar det att härda. Men vårt härdningstest visar att härdningstiden i stort sett inte skiljer sig åt mellan de olika tjocklekarna – i praktiken går det lite snabbare.

Experten testade härdningstiden genom att skära ett rör i fem olika tjocklekar, från 1 till 5 cm.

Alla rör fylldes med gipsbruk, och tidtagaruret sattes igång. Därefter gjordes ett sk. prick-test med en blyertspenna varje kvart den första timman. Efter att den första timman gått och de fyra första prickarna gjorts i varje rör, gjordes pricktesten var femte minut.

Slutsatsen var att alla fem rör torkade på omkring 70 minuter.

11. Gipsbruk funkar på de flesta underlag

Gipsbruk har en god vidhäftning på de flesta material och passar därför bra på ställen där underlaget är blandat. Både sugande och täta underlag kan förbehandlas med specialprodukter för en riktigt bra fästförmåga, och gipset kan förstärkas vid övergångar och andra krävande ställen med ett särskilt nät, antingen i eller under gipset. Med andra ord finns det i stort sett ingen begränsning för vad du kan “gömma” under ett lager med putsbruk.

Gipsputs är den ideala lösningen, om du ska putsa över en yta bestående av flera olika material.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Putsa vägg