Täck över gammalt kakel och glasfiberväv med multiputs

Multiputs fäster även på de slätaste materialen och bildar en hård och tålig yta. Så är du trött på det gamla kaklet så är multiputs en enkel lösning.

FLEXIBELT: Multiputs fungerar på nästan alla ytor, ex. kakel, väv, murade väggar och puts. Och även på helt släta, målade ytor får man det att fästa.

Multiputs är en lätt genväg till en ny och slät vägg. Putsen fäster på blanka kakelplattor, och när den har härdat ska den bara mättas med en primer och två lager färg, för att få en yta som är lika rengöringsvänlig som en kaklad vägg. På strukturtapet, väv och stänkputsade väggar är multiputs den perfekta lösningen. Den fäster på i stort sett allt och gör ytan hård och robust.

Så här använder du multiputs på kakel

1. Kontrollera först underlaget. Allt kakel måste sitta fast ordentligt, och inget får sticka ut (ex. pluggar). Alla hål spacklas innan kaklet rengörs grundligt från smuts, tvålrester och kalk med målartvätt.

2. Putsen stryks ut i ett tunt men täckande lager. Använd diagonala rörelser, så alla fogar fylls upp. Putsen måste användas inom två timmar, så blanda små portioner.

3. Eventuella ojämnheter slätas ut när putsen har börjat sätta sig lite. Använd en mjuk, torr pensel och se till så att du inte trycker för hårt.

4. Nästa – och sista – lagret stryks på dagen efter. När det första lagret täcker helt, är det lätt att sedan stryka på nästa. Använd en putsbräda i stål.

5. Putsen börjar stelna lite lätt efter en kvart, och ev. ojämnheter kan försiktigt jämnas ut med en fuktig svamp. Kom ihåg att skölja ur svampen med jämna mellanrum.

Blandningsförhållande

Multiputs rörs ut i vatten, med 5 kg puts fördelat till 1 liter vatten. Sätt en omrörare i borrmaskinen och blanda i en spann i minst 5 minuter, tills pusten har en krämig konsistens. Häll gärna vattnet i spannen först, så dammar det inte så mycket.

Så här använder du multiputs på en ojämn vägg

1. Ta bort lös väv med en mattkniv och stryk området med primer, så putsen fäster. Spik, skruv och plugg tas bort och alla hål spacklas över.

2. Väggen rengörs noga. Blanda målartvätt och vatten enligt anvisning, och låt väggen torka.

3. Lägg multiputs på en putsbräda, och stryk ut det på väggen. Börja nerifrån med jämna rörelser – och håll ett jämnt tryck mot väggen.

4. Dagen efter slipas eventuella ojämnheter av med slippapper, kornstorlek 60. Ytan mättas med primer, som gör att andra lagret puts inte torkar för fort.

5. Andra lagret puts görs lite tjockare i konsistensen. Det stryks på med en putsbräda– någon kvadratmeter i taget, så du kan jämna till med fuktig svamp innan det torkar.

6. För att få en god vidhäftning stryks väggen med primer före den målas. Avsluta med två lager färg.

Slät yta med riktiga verktyg

Multiputs kan strykas på med en vanlig spackel. En del upplever att den är lättare att jobba med– speciellt vid tunna lager. Å andra sidan är en putsbräda i stål, som du kan hålla med båda händer, det bästa valet när du ska dra ut mer trögflytande putsbruk. Den finns också i en mindre version, som är bra där det är trångt.

När det sista lagret har lagts på, görs resten av jobbet med en urvriden svamp. Men en putsbräda med fuktad svamp, ger också en snygg yta.

Det finns många sätt att puts väggarna på. Här har vi samlat alla våra beskrivningar, så du kan få råd och inspiration, när du ska sätta igång att putsa väggarna.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Putsa vägg