Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Multiputs: Din genväg till släta väggar

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Multiputs är en lätt genväg till en ny och slät vägg. Putsen fäster på blanka kakelplattor, och när den har härdat ska den bara mättas med en primer och två lager färg, för att få en yta som är lika rengöringsvänlig som en kaklad vägg. På strukturtapet, väv och stänkputsade väggar är multiputs den perfekta lösningen. Den fäster på i stort sett allt och gör ytan hård och robust.

Multiputs

FLEXIBELT: Multiputs fungerar på nästan alla ytor, ex. kakel, väv, murade väggar och puts. Och även på helt släta, målade ytor får man det att fästa.

MULTIPUTS PÅ KAKEL

1. Kontrollera först underlaget. Allt kakel måste sitta fast ordentligt, och inget får sticka ut (ex. pluggar). Alla hål spacklas innan kaklet rengörs grundligt från smuts, tvålrester och kalk med målartvätt.

2. Putsen stryks ut i ett tunt men täckande lager. Använd diagonala rörelser, så alla fogar fylls upp. Putsen måste användas inom två timmar, så blanda små portioner.

3. Eventuella ojämnheter slätas ut när putsen har börjat sätta sig lite. Använd en mjuk, torr pensel och se till så att du inte trycker för hårt.

4. Nästa – och sista – lagret stryks på dagen efter. När det första lagret täcker helt, är det lätt att sedan stryka på nästa. Använd en putsbräda i stål.

5. Putsen börjar stelna lite lätt efter en kvart, och ev. ojämnheter kan försiktigt jämnas ut med en fuktig svamp. Kom ihåg att skölja ur svampen med jämna mellanrum.

Tips till multiputs

BLANDNING: Multiputs rörs ut i vatten, med 5 kg puts fördelat till 1 liter vatten. Sätt en omrörare i borrmaskinen och blanda i en spann i minst 5 minuter, tills pusten har en krämig konsistens. Häll gärna vattnet i spannen först, så dammar det inte så mycket.
TORKNING: Långsam torkning ger bäst vidhäftning och starkast yta. På sugande underlag, t.ex. väggar av tegel, betong och obehandlad puts, måste ytan alltid förvattnas.

MULTIPUTS PÅ OJÄMN VÄGG

1. Ta bort lös väv med en mattkniv och stryk området med primer, så putsen fäster. Spik, skruv och plugg tas bort och alla hål spacklas över.

2. Väggen rengörs noga. Blanda målartvätt och vatten enligt anvisning, och låt väggen torka.

3. Lägg multiputs på en putsbräda, och stryk ut det på väggen. Börja nerifrån med jämna rörelser – och håll ett jämnt tryck mot väggen.

4. Dagen efter slipas eventuella ojämnheter av med slippapper, kornstorlek 60. Ytan mättas med primer, som gör att andra lagret puts inte torkar för fort.

5. Andra lagret puts görs lite tjockare i konsistensen. Det stryks på med en putsbräda– någon kvadratmeter i taget, så du kan jämna till med fuktig svamp innan det torkar.

6. För att få en god vidhäftning stryks väggen med primer före den målas. Avsluta med två lager färg.

Slät yta med riktiga verktyg

Multiputs kan strykas på med en vanlig spackel. En del upplever att den är lättare att jobba med– speciellt vid tunna lager. Å andra sidan är en putsbräda i stål, som du kan hålla med båda händer, det bästa valet när du ska dra ut mer trögflytande putsbruk. Den finns också i en mindre version, som är bra där det är trångt.

När det sista lagret har lagts på, görs resten av jobbet med en urvriden svamp. Men en putsbräda med fuktad svamp, ger också en snygg yta.

Det finns många sätt att puts väggarna på. Här har vi samlat alla våra beskrivningar, så du kan få råd och inspiration, när du ska sätta igång att putsa väggarna.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel: Multiputs: Din genväg till släta väggar
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka