Intro
Instruktion
Förarbetet består i att ta bort all lös puts med en murarhammare eller med hammare och mejsel. Områden med lös puts låter ihåligt, när du bankar på väggen med hammarens skaft.
Rör det sig om en trävägg, måste du ta bort nät, ståltråd och spikar. Använd en ändavbitare eller hovtång.
Om putsen är väldigt porös, bör du knacka bort hela putslagret.
Rensa väggen från damm och brukrester. Finns det sprickor, måste du förstärka med metallnät, för att inte putsen skall spricka senare. Fäst nätet med pappspik eller märlor.
Skall du använda putsbruk, måste du nu vattna väggen med en kvast.
Gäller det gipsbruk, skall du blanda primern med vatten och arbeta in den i väggen med kvasten. Låt den torka i cirka tolv timmar.
Häll vatten och putsbruk eller gipspulver i en stor plastbalja, och blanda det ordentligt med en »visp» i en kraftig borrmaskin.
Blanda bara gipsputs för 25 minuters arbete, så att blandningen inte hinner torka.
Putsbruk kan du blanda i större portioner. Tänk på att första skiktet bruk skall vara som tunn gröt. När du slår på behöver du cirka fem kilo torrbruk per kvadratmeter.
När du ändå håller på så borde du passa på att fälla in alla rörinstallationer i väggen, framför allt om du har tänkt dig att putsa väggen från grunden. Du bör också be elektrikern lägga in kablar i väggen.
Om du inte har erfarenhet av rördragning ber du en rörmokare sörja för arbetet med rören. Det elektriska skall en elektriker utföra - det får du inte själv arbeta med.
Tänk också på att fräsa eller såga ut för vägguttag och strömbrytare, men det gör säkert elektrikern.
Rör kan hållas på plats med snabbetong medan du fördelar bruk runt rören. Fördela sedan puts på väggen enligt stegför-steg-anvisningarna. Den putsade väggen kan sedan bli fullständigt slät om du sandspacklar den.
Skapa nu cirka 150 cm långa lodräta banor på väggen. De skall vara 10-15 cm breda och görs av av puts. Banorna skall vara plana och helt i lod. Glöm inte att vattna väggen först. Efteråt, när banorna har torkat, kan du slå på ett tunt lager putsbruk.
Börja med de djupa partierna och kanterna. Stryk kring hålen med primer, innan du trycker gipsputsen mot nätet med en murslev. Vid större reparationer kan du eventuellt använda ett putsbräde.
Förstärk djupa sprickor i väggen eller övergångar mellan olika material: dra ett tunt lager gipsputs över området. Klipp en remsa glasfiberväv och tryck fast den med mursleven
Blanda stora portioner om du skall reparera större områden. Stryk rikligt med puts på väggen med putsbrädan, och dra därefter bort det överflödiga bruket med hjälp av en lång rak bräda eller en metallskena.
Efter en timme har putsen blivit så hård att du kan sätta i gång med filtningen. Doppa en filtbräda med skumgummi eller filt i vatten, och dra med ett lätt tryck och cirkelrörelser över den putsade ytan.
Tips & Tricks
Undvik att använda stora murslevar och -bräden.
Det färdigblandade putsbruket är tungt att hantera, så slevar och bräden i mellanstorlek är betydligt enklare att arbeta med.
Du kan mycket väl använda gipsputs utanpå putsbruk
Därmed kan du slippa att köpa dyra reparationsmassor - och istället använda gipsputs för att spackla igen hål och sprickor.
För att putsa invändiga väggar bör du använda ett putsbruk - ett kalk-cementbruk - med beteckningen 50/50/650. Siffrorna anger proportionerna av kalk, cement och sand. Gipsbruket på dessa sidor heter Goldband och är från Knauf.
Tidningsartikel
Ladda ner tidningsartikeln
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

