Intro
Instruktion
Innan du sätter igång med putsning ska du ta bort spår efter de saker som en gång har suttit på väggen. Undersök dessutom mycket noga att tapeten sitter ordentligt fast överallt (här är det en vävtapet). Tänk också på att fukten i bruket kan lösa upp tapetklister, så om en del av väggen är tapetserad på vanligt sätt, kan det vara bra att ta bort den tapeten först. Om du drar med handen över vävtapeten märker du om det finns luftbubblor.
I inåtvända hörn sitter vävtapet ofta med mjuk övergång. Om du skär upp tapeten i hörnet kan du få ”vassa” hörn när du lägger på multiputs, men det är ju en fråga om tycke och smak.
Ta bort gamla pluggar och skruvar. Fäst en skruv i pluggen och dra sedan ut pluggen. Om det inte går kan du försöka med en gammaldags korkskruv. Det gör inget om lossnar lite av väggen lossnar för du ska ju ändå spackla och putsa.
Tvätta väggen. Blanda målartvätt och vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Tvätta väggen noga och tvätta en extra gång med enbart vatten.
Hur försiktig du än är så smutsar arbetet ner både dig och omgivningen. Därför är det klokt att skydda i varje fall golvet mot stänk. Kombinera gärna tät plast med en täckfilt eller en stuvbit av en matta som ligger stadigt och som suger åt sig bruket. Det ger det effektivaste skyddet. Tänk också på att skydda målade foderlister eller annat som kan utsättas för stänk. Var noga med att tejpa fast plasten så att den inte glider ut och lämnar en bit av golvet oskyddat.
När plastfolien har tejpats fast ligger täckfilten stadigt eftersom den har plastklädd baksida. Använder du stuvbitar av en matta bör du tejpa fast dem.
Börja med att rulla ut plastfolie på golvet längs den vägg som ska putsas. Här ska vi senare ersätta socklarna med nya och högre och därför låter vi dem tills vidare sitta kvar.
Tejpa fast plastfolien. För att det inte ska hamna puts på parkettgolvet fäster vi folien på sockeln med maskeringstejp. Då blir det tätt mellan golv och vägg.
Eftersom vår vägg är tämligen ojämn så krävs det att vi putsar den två gånger. Det är inte nödvändigt på något jämnare väggar än denna.
Blanda endast små portioner bruk. Till den första putsningen ska bruket vara så tunt som möjligt för att det lätt ska kunna dras ut. Men du får inte tillsätta mer än högst 1 liter vatten till 5 kg torrbruk. Till nästa putsning räcker det med cirka 0,7 liter vatten till 5 kg pulver.
Efter ett tag vet du vilken konsistens bruket ska ha, och det är viktigt att den blir lika från blandning till blandning. Du ska använda bruket senast två timmer efter blandning. Tvätta spannen och verktygen mellan varje blandning.
Häll bruk i en spann eller balja. En säck multiputs innehåller 20 kg och räcker till upp till 20 kvadratmeter, beroende på hur tjockt skikt du lägger på. Blanda inte mer bruk än du hinner göra av med på två timmar.
Använd filtermask när du häller upp torrbruket.
Tillsätt vatten enligt anvisningarna. Hellre för lite än för mycket. Börja med en mindre skvätt och tillsätt ev. mer vatten undan för undan om konsistensen blir för tjock. Kom ihåg hur mycket vatten och pulver du har använt till nästa blandning.
Blanda bruket noga. Det gör du lättast med en omrörare och en stark borrmaskin. Kör med låga varvtal så att det inte skvätter. Borrmaskinen belastas enormt, så det är viktigt att ta en liten paus då och då. Vår 600-wattsmaskin klarade av jobbet fint.
Det första skiktet ska vara ganska tunt och endast fylla igen ojämnheterna i väggen. Ytan ska bli rätt plan och få samma struktur innan du kan färdigputsa. Till fördelning av bruket i den första pursningen kan du med fördel använda en bred spackel - om du inte har en stor stålputsbräda. Det är lättare för alla som inte är vana att putsa att dra ut bruket med en spackel. Börja i ena änden och lägg på bruket vått i vått.
TIPS: Lägg bruket på den stora spackeln med en liten spackel.
Dra ut putsbruket nerifrån och uppåt. Arbeta hela tiden vått i vått och glöm inte att fortlöpande jämna till ytan. Det gör inte så mycket om det inte genast ser perfekt ut. Fortsätt bara att dra ut och jämna till så får du en slät yta.
Lägg på bruk på någon kvadratmeter i sänder innan du går tillbaka och jämnar till ytan med spackeln. Putsbruket kan bearbetas i ett par timmar beroende på luftfuktighet och temperatur och underlagets sugförmåga.
När du är klar med det första skiktet, ser du att det snabbt blir färgskillnader i ytan. Det beror på att bruket har lagts på i olika tjocka skikt, men färgskillnaden försvinner med nästa skikt. Låt väggen torka över natten innan du fortsätter.
Om det endast finns små ojämnheter i väggen räcker det med en putsning. Bruket blir ljust när det torkar.
Bruket ska vara tjockare när det läggs på i nästa skikt, och då är det också lättare att använda en stor stålputsbräda. Den håller du med två händer så att du lättare kan pressa den mot väggen.
Putsbruket läggs på jämnt och i ett lika tjockt skikt överallt. Små skarvar eller vallar slätar du ut senare när du putsar. Finputsningen kan utföras med skumputsbräda, svamp eller kalkborste beroende på hur ytan ska se ut. Både svamp och borste ger struktur åt ytan, men eftersom vi här ville ha bort strukturen så väljer vi skumputsbräda. Det ger en mycket slät och fin yta om du bearbetar väggen med lätta rörelser.
Innan du lägger på nästa skikt, ska ytan fuktas. Dels för att bruket då fäster bättre, dels för att putsen inte ska torka för snabbt. Fukta väggen med vatten och kalkborste eller svamp.
Bruket till detta skikt ska ha en tjockare konsistens och det ut med stålputsbräda. Lägg bruk på brädan med en liten spackel och dra sedan nerifrån och uppåt med stadig och lugn rörelse samtidigt som du trycker lätt mot väggen.
Om det bildas vallar av bruk drar du ut dem med putsbrädan tills bruket har fördelats i ett jämntjockt skikt. Små spår eller skarvar mellan varje drag jämnas till senare. Det har du gott om tid till.
Glöm inte att fukta väggen. Du ska hela tiden se till att det första skiktet hålls fuktigt. Om det hinner torka måste du göra det vått med borste eller svamp, för annars kan det bli fula övergångar från gammalt till nytt bruk.
Material
- 60 kilo multiputs (10 m2 vägg)
- Skyddsplast
- Täckfilt
- Maskeringstejp
- Målartvätt
Specialverktyg
- Stålputsbräda och spacklar
- Putsbräda med svamp
- Kalkborste
- Omrörare
- Stark borrmaskin
Tidsförbrukning
När du har övat lite kan du klara upp till 25 m2 per dag.
Pris
Räkna med 75-90 kr/m2, men det beror på hur tjockt skikt du lägger på.
Svårighetsgrad
Den svåraste delen av arbetet är att finputsa ytan så den blir lika slät överallt för det kräver lite övning. Men den får du efter ett par kvadratmetrar och sedan går det rätt lätt.
Video
Tips & Tricks
Multiputs fäster på allt, så du kan putsa direkt – även på släta ytor som glaserat kakel.
Skydda dig mot putsdamm
Använd filtermask när du blandar bruket så att du inte får in det fina dammet i luftrören.
Den färdigputsade ytan kan målas
Men i så fall bör du vänta fyra veckor, för det är den tid det tar för bruket att härda så mycket att du kan måla. Målar du tidigare kan fukten mjuka upp bruket. Använd roller och pensel.

Fakta om multiputs
Multiputs är ett cementbaserat bruk som kan användas både inomhus och utomhus. Multiputs fäster på i stort sett alla ytor (till skillnad från vanligt bruk). Det är lika lätt att arbeta med multiputs som med andra bruk. Multiputs härdar utan att det bildas torksprickor och kan användas som reparationsbruk på målade ytor.
Multiputs är ett smidigt och flexibelt bruk som sitter kvar där andra bruk släpper.

Verktygen
Multiputs kan läggas på med vanliga murarverktyg, men det går också bra att använda spacklar i olika storlekar. Ofta är en kombination av specialverktyg och spacklar den bästa lösningen för alla som inte är vana att putsa.
Det är lätt att styra spackeln när bruket läggs på tunt och när det ska jämnas till. Å andra sidan är en stålputsbräda, som hålls med två händer, rätt verktyg när du ska lägga på trögflytande putsbruk i ett rätt tjockt skikt.
Tidningsartikel
Ladda ner tidningsartikeln
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.


