Lätt
Svår
Multipuds - spartle på tapet med multipuds

Den gamla väggen var klädd med glasfiberväv med grova skarvar, och det fanns dessutom flera hål och pluggar i väggen.

Multiputs på tapet

Drömmer du om en vacker slätputsad vägg istället för den gamla tapeten, glasväven eller vävtapeten? Använd multiputs till att spackla på tapeten.

Om du väljer att bredspackla tapeten med multiputs slipper du skrapa, slipa och riva motstridig tapet eller väv från väggarna. Du kan faktiskt bara låta den sitta där den sitter.

Fördelar med multiputs

Multiputs har en fantastisk fästförmåga. En av fördelarna med att spackla på tapet med multiputs är att eventuella småskador – skruvhål från hyllor och annat som har varit upphängt – är mycket enkla att reparera. Reparationen blir nästan osynlig.

Bredspackling på tapet med multiputs

Multiputs kan användas både ute och inne och fäster på allt, så du kan spackla direkt på t.ex. kakel, tapet eller väv. Det är lika lätt att arbeta med som traditionellt bruk.

Man ska dock känna till att multiputs inte får torka för snabbt. En långsam torkning, eller härdning, ger bäst vidhäftning och ett starkt multiputslager.

Det löser du bland annat genom att vattna en bit i taget, efterhand som arbetet med bredspackling av tapeten fortskrider. Då hinner underlaget inte torka.

Gör dig redo för tapetspackling

Innan du börjar spackla tapeten ska du avlägsna spåren efter de saker som under årens lopp har varit fästa i väggen.

Det är också viktigt att du är helt säker på att väven eller tapeten sitter ordentligt, och att det inte finns håligheter där den inte har kontakt med väggen. Tvätta också väggen noggrant och avlägsna lös väv.

Så spacklar du på tapet

Bredspackling på tapet med multiputs är prisvärt. Och det besparar dig samtidigt besväret med att avlägsna den gamla tapeten.

Om du hämtar instruktionen här på sidan kan du se i detalj hur Gör Det Självs expert använder multiputs och spacklar en vägg med vävtapet.

Du får en komplett materiallista för projektet. Det tar cirka en dag att förbereda och bredspackla en vägg på 25 kvadratmeter. Resultatet blir en vacker, rustik, spacklad yta, som döljer den gamla tapeten.