Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Det finns många bra skäl att sätta upp höga paneler på väggarna. De skyddar till exempel väggen och döljer sladdar. Men först och främst är de otroligt snygga.

LÄS OCKSÅ: 9 TIPS: Gömma kablar i kabellist

Höga väggpaneler med eleganta speglar kan ge matrummet en unik personlighet och ett exklusivt utseende.

Stilen ska passa huset

För att lyckas med de höga panelerna i ditt hem ska de passa husets stil. Den passar perfekt i en tjusig våning med högt i tak och parkettgolv. Då ska väggpanelerna ha speglar.

I en sekelskiftesvilla kan kanske ett enkelt mönster med lodräta profilerade lister ge liv utan att bryta mot stilen.

En nyare villa kan lyftas med enkla, rena ytor och i gamla mangårdsbyggnader är en höjd till dörrarnas övre kant kanske det perfekta valet för väggpaneler.

Arbetet med höga väggpaneler går till på samma sätt oavsett vilken stil du väljer.

Rätt verktyg

Du kan spara massor av tid om du förbereder dig ordentligt och använder rätt verktyg när du gör paneler till väggar. Du måste bland annat såga många sneda snitt till ramarna.

Det kan lätt ta en eller två extradagar om du ska såga listerna i en såglåda och snygga till dem efteråt. Därför är kap- och geringssågen en nästan oumbärlig maskin.

En spikpistol kan inte heller överskattas. Med den får du en fri hand att hålla listerna med, så att arbetet går betydligt snabbare och du får ett mer precist resultat.

Börja på rätt sätt

Förr i tiden byggde snickarna höga paneler med äkta speglar för att skapa ytor av trä. Du kan i stället använda mdf-skivor, som är som gjorda för att bygga höga paneler. Mönstret bygger du själv av lister och skivbitar på bakgrundsskivan.

Du kan ladda ned pdf-filen ”Genväg till elegans”, som är en komplett vägledning till hur du själv bygger höga väggpaneler på en helg. Artikeln innehåller även en komplett lista över vilka material vi har använt. Du får räkna med ett cirkapris på 400 kronor per meter. Priset innefattar även färg.