Fixa väggen rekordsnabbt

Om man inte har erfarenhet är det ofta svårt att arbeta med cement och kalkbruk. I regel spiller man det mesta på golvet och man måste putsa i flera omgångar. Med gipsputsbruk är det betydligt enklare.

Intro

Att arbeta med gipsputsbruk är som att trolla. Ja, känns det i alla fall nästan varje gång man använder bruket. Framför allt om man tidigare har försökt få vanligt cementbruk att sitta kvar på en vägg, och i stället tvingats se hur bruket glider ner.

Vanligt kalk- och cementbruk kräver nämligen erfarenhet, handlag och helst även gott om tid. Men hur ska man få både erfarenhet och handlag, när man inte använder bruk mer än några få gånger i hela sitt liv?

Gipsbruk ställer inte samma krav på dig. Men du ska vara noggrann när pulvret blandas med vatten till bruk och du ska ha tålamod under blandningen. När bruket sedan ska fördelas på väggen, blir du säkert förvånad över hur lätt det fastnar och hur tjockt det kan läggas

Gipsbruk har egentligen bara en nackdel. Det kan endast användas inomhus. Å andra sidan kan du lägga på upp till 5 cm tjocka skikt på en gång! Behöver du lägga på ännu tjockare lager, ska det första torka innan du kratsar lite på ytan och lägger på ytterligare bruk.

Här använder vår expert Knauf Goldband, ett gipsbruk som du i regel ska beställa på din byggmarknad.

LÄS OCKSÅ: Gipsbruk är genialt

Instruktion

1

Ta bort all puts som sitter lös. Knacka lätt längs kanterna tills de känns fasta och borsta sedan bort puts och smuts. Avsluta med att dammsuga.

2

Stryk underlaget med en primer. Det är extra viktigt när det är sugande. Om det är ett fast underlag som inte suger kan du stryka med lite betonglim.

På starkt sugande underlag bör du alltid grunda med en primer.

3

Blanda pulvret med vatten och följ anvisningarna på förpackningen. Blandningen ska bli smidig och ungefär som fin gröt. Vid putsning märker du om den är lagom tjock.

Blanda bruket med omrörare tills det blir smidigt.

4

Pressa in bruket i skadan. Se till att det trycks in djupt. Håll putsbrädan under skadan så att ev. spill hamnar på brädan och inte på golvet.

5

Jämna ut med putsbrädan. Om skadan är stor eller om du vill putsa hela väggen, kan du lägga på bruket med putsbrädan eller en bred spackel.

6

Efter en halvtimme kan ytan finputsas med en skumputsbräda som har fuktats. Bruket ska vara rätt fast innan du putsar, så har du lagt på ett tjockt lager kan väntetiden bli längre.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Vägg