Video
Lätt
Svår

När du lagar ett skadat hörn på en putsad vägg ska du använda vanligt putsbruk, och det är förstås lättast om du har en portion hemma. Annars måste du köpa en hel säck och eftersom det inte går åt mycket mer än ett par tekoppar bruk, så blir det en hel del över.

GÖR SÅ HÄR:

1. Borsta rent där skadan finns

Ta bort löst bruk och smuts. Fukta sedan med vatten så att bruket har chans att fästa. Du kan ev. blanda lite ement i vattnet.

2. Fyll igen jack och sprickor

Lägg en klick bruk på en putsbräda och pressa fast en liten klick i sänder med baksidan av en liten slev (eller en packel). Putsa från hörnet och in över väggen. Fyll på så att det är rikligt med bruk.

3. Tryck en bräda mot hörnet

och jämna till putsbruket med en putsbräda. Din bräda ska tryckas fast så att ena långsidan sitter kant i kant med väggen. Putsa sedan med små lätta cirklande rörelser. Dra sedan sakta bort brädan i sidled.

4. Släta till lagningen med putsbrädan

när du har tagit bort brädan. Arbeta försiktigt från hörnet och in mot de två väggarna i små rörelser. Pressa inte mot bruket. Släta ev. till ytan på bruket med en fuktig pensel.

5. Hörnet efterbehandlas så att det ser ut som resten av väggen

Till det kan du använda kalkborste för att få rätt struktur. Efter några dagar kan du måla. Räkna med att måla tre–fyra gånger. Det bir snyggast om hela väggen målas.