Stabil upphängning i en gipsvägg.

Det är inte lätt att fästa en vanlig skruv i en gipsvägg. Vill man vara säker på att det man sätter upp sitter kvar, måste man använda speciella pluggar och skruvar som passar till gips. Det finns många olika sorter på marknaden, men här har hantverkaren valt ut dem han tycker är bäst.

Den första är en Fischer GK, som passar bra när man ska hänga upp lampor, lister eller bilder. Den finns i många olika storlekar. De största, som är avsedda för dubbelgips, kan bära upp till 17 kilos vikt. De mindre, som den här, kan bära upp till 12 kilo i en enkelgipsvägg.

Pluggen skruvas i med en specialbit som följer med vid köpet. När pluggen är på plats är det inga problem att dra i den medföljande skruven. Här är en annan variant på samma modell. Men denna är av metall och därmed lättare att dra fast i gipsskivan utan att den böjer sig, vilket plastpluggarna kan göra.

Man behöver bara hitta en passande skruvbit till pluggen. Man ska inte trycka för hårt när man drar i pluggen. Då kan man skada skivan. Låt pluggen borra sig ner för egen maskin. De minsta av de här pluggarna kan bära upp till sju kilo, men de större klarar upp till 11 kilo.

Det här är en helt annan modell – en Fischer PD, som i den här storleken kan bära upp till 16 kilo. Innan man kan montera den måste man borra ett hål av samma storlek som pluggen. Sen trycker man in den i hålet och knackar den på plats med en hammare. Var försiktig så du inte skadar skivan.

När man drar i skruven utvidgar sig pluggen på baksidan och fäster ordentligt. Det här är en annan typ av expanderande plugg – Expandets rosett, som har en otrolig bärförmåga. Den måste man också borra ett hål till. Sen trycker man den på plats och skruven tas ur innan man knackar den på plats med några lätta slag.

När man sedan drar i skruven utvidgar sig plastpluggen på skivans baksida och infästningen sitter orubbligt fast. Den här pluggmodellen kan bära upp till 20 kilo. De största modellerna av Expandets pluggar bär upp till 70 kilo. Det är en annan av de kraftigare pluggarna. Den mindre modellen bär upp till 18 kilo, medan den större bär upp till 30 kilo.

Även till denna plugg måste man förborra, så att pluggen kan tryckas igenom. När skruven dras i dras pluggens metallskenor ihop och spänns fast så att man får en mycket stark upphängning. Den här pluggen passar extra bra i gipsväggar med ett hålrum innanför och kallas därför också för hålrumsplugg. Ett annat typnamn är Mollyplugg.

LÄS OCKSÅ: Varianter av gipspluggar

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Gipsvägg